luni, 28 septembrie 2015

Ce sa faci cu apa de put de mica adancime

Nu stiu daca stiti, dar firma mea, pe langa produse bio, e reprezentant 3M pentru filtrele de apa. Primim in ultima vreme aproape zilnic solicitari de filtre pentru case cu puturi de apa de 20-25 metri adancime in care e dezastru, nitriti, nitrati (din agricultura), bacterii, apa foarte dura etc, e nevoie de sisteme foarte complexe si scumpe sa poti face apa de genul asta buna de baut sau macar sa te poti spala in siguranta cu ea. Asa ca am de dat niste sfaturi pentru oamenii care au case cu apa de put de mica adancime:

1. nu beti apa nici macar daca ati testat-o, apa din panza freatica de suprafata isi schimba compozitia permanent si poate fi usor infestata.
2. e mai ieftin sa faci un put de medie adancime sa ajungi la a doua panza freatica (50-60 metri inseamna asta) decat sa filtrezi apa de la 20 metri adancime. 
3. chiar si la un put de adancime medie e utila o analiza a apei ca sa nu existe surprize.
4. teoria de mai sus e valabila inclusiv la deal, doar in padure la munte poti sa fii sigur ca nu ai porcarii in apa din panza freatica superioara.
5. sa nu luati niciodata sisteme de filtrare pentru apa de put fara analiza prelabila a apei, nu exista solutii universal valabile decat la oamenii fara scrupule care zic orice ca sa vanda.

Pe scurt, daca aveti put de 20 metri, eventual in zona de campie cu profil urban/agricol, cel mai bine e sa mai sapati. E foarte scump sa filtrezi o apa proasta.