duminică, 22 februarie 2015

Noua Scoala Waldorf din Titan

Pentru ca Matei este un copil neobisnuit, si nici eu nu sunt deloc adepta sistemului traditional rigid, sunt de ceva vreme in cautarea unei scoli cu sistem alternativ de invatamant. In Romania, din cate stiu eu, exista alternativele Waldorf si Step by Step (in sistem de stat si privat) si Montessori (numai in sistem privat). Am aflat asadar cu ocazia cautarilor mele de infiintarea unei noi scoli Waldorf de stat in Titan.


Incepand din toamna acestui an (an scolar 2015/2016) se infiinteaza 2 clase pregatitoare in sistem Waldorf in cadrul scolii nr. 86 (zona Dristor - Titan, langa parcul IOR). Clasele vor functiona in regim de stat, asadar sunt fara plata. Initiativa apartine unei asociatii de parinti si are toate avizele necesare de la inspectorat, primarie si fundatia Waldorf.  Din pacate pentru mine, si mai ales pentru Matei, nu a fost autorizata si clasa 1 pentru care se depusesera cereri, asa ca pentru noi nu este o varianta, insa m-am gandit ca sigur exista parinti care cauta asa ceva pentru copiii care incep clasa zero la toamna.

Inscrierile pentru aceste clase se fac incepand de astazi si pana pe 13 martie. Scoala este frumoasa, renovata in exterior, dar si in interior arata bine, clasele Waldorf am inteles ca vor fi dotate cu mobilier special de catre primaria sectorului 3. Ce mi-a placut mie foarte mult a fost insa curtea mare, verde, plina de copaci, care arata ca un parc.

Pentru mai multe detalii ii puteti contacta pe initiatorii acestui proiect pe pagina de Facebook sau la adresa de email nouascoalawaldorf [at] gmail.com.

Pentru cine nu stie nimic despre acest sistem, pe scurt, aveti mai jos diferentele fata de sistemul traditional:
- nu sunt folosite manuale, elevii sunt invatati sa se documenteze din diferite surse
- nu se dau note, insa fiecare copil primeste caracterizari de la profesori cu evolutia lui
- se bazeaza mult pe arta in procesul de invatare
- exista discipline suplimentare (euritmie, geologie, astronomie etc) cu rolul de a completa educatia de ansamblu a elevului
- se pune accent pe educatia sufleteasca si spirituala
- copilul este privit ca un individ care cere forme de invatare specifice ritmului sau personal de dezvoltare

Despre sistemul Waldorf puteti citi mai multe pe site-ul Fundatiei Waldorf aici