marți, 20 ianuarie 2015

Curs de agricultura ecologica

Pentru ca planurile mele din viitorul destul de apropiat (adica urmatorii 5 ani) includ o ferma ecologica (sau mai multe), caut de ceva vreme un curs de agricultura ecologica pe la noi. Am gasit unul acreditat care se face in perioada aceasta in Bucuresti (31.01 - 3.02) si apoi in Suceava (14-17.02), Constanta (21-24.02), Cluj-Napoca (7-10.03) si Timisoara (21-24.03)Fermierii care doresc sa afle care sunt cele mai noi si utile tehnologii pentru productiile lor si persoanele care si-au propus sa activeze in agricultura ecologica, se pot inscrie la cursul de Operator in ferme ecologice mixte. Cursul se adreseaza atat celor care au experienta in agricultura ecologica, cat si celor care planuiesc deschiderea unei afaceri in domeniu, avand o tematica aplicata si discutii practice despre oportunitati de dezvoltare.

Cursul este acreditat de Autoritatea Nationala pentru Calificari si recunoscut de Ministerul Educatiei Nationale si Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale. Toti participantii la cursul de agricultura ecologica vor primi in urma unui examen de specialitate un certificat de absolvire autorizat pe „Operator in ferme ecologice mixte”, cod COR: 314205. Vezi AICI acreditarea.

PROGRAMUL CURSULUI 

ZIUA 1: In prima zi de curs, participantii vor invata de la lectorul Maria Toader, profesor in cadrul UASMV, principiile cultivarii plantelor in sistem ecologic, retete de fertilizatori si metode de recoltare. 

ZIUA 2: Modulul de crestere a animalelor in sistem ecologic va fi sustinut de lectorul Viorica Boboc, presedinte al Asociatiei Bioavicultorilor din Romania- BIOAVIROM, care va prezenta toate speciile importante de animale cu tipologiile si nevoile lor de crestere in sistem ecologic. 

ZIUA 3: In cea de-a treia zi de curs, dr. Ing. Aurelia Caldararu, va prezenta conditiile de certificare ale unei ferme ecologice, modul de etichetare al produselor ecologice, relatia cu furnizorii si procedura de export. 

ZIUA 4: In ultima zi de curs, participantii vor face o vizita la una dintre cele mai cunoscute ferme mixte din zona de sud a tarii, Auger Petrus, din judetul Calarasi. Cursantii vor discuta despre tehnologii de productie, metode de fertilizare si tipuri de culturi si vor beneficia de indrumari si sfaturi de la un fermier cu experienta in agricultura ecologica. Deplasarea se va face cu un autocar, pus la dispozitie de organizator. 

Cursul de agricultura ecologica este disponibil in 3 module. Cursantii pot opta pentru unul dintre urmatoarele module potrivit oricarei afaceri: 
  • Curs operator in ferme ecologice mixte– 4 zile 
  • Curs operator in ferme ecologice vegetale– 3 zile 
  • Curs operator in ferme ecologice animale–3 zile 

Pretul unui curs de agricultura ecologica variaza intre 650 si 800 de lei, in functie de modulul ales. 

Costurile sunt scutite de TVA. 

 Vezi AICI reducerile de care poti beneficia. 

Pentru inscrieri si si informatii suplimentare accesati site-ul organizatorului aici.

luni, 12 ianuarie 2015

Surse de mancare sanatoasa - astazi, legume, carne, lactate romanesti

Sunt foarte des intrebata de unde putem lua mancare sanatoasa, mai ales produse proaspete, pentru ca acestea sunt mai greu de gasit (legume, fructe, carne, oua, lactate). Mi-am propus de multa vreme sa scriu un articol unde sa le grupez, iar astazi i-am promis dragei mele Tea ca o si fac. Asadar, surse de mancare sanatoasa, unele certificate bio, altele in conversie bio, altele necertificate dar de tara (varianta old-style, cand taranii nu dadeau prafuri animalelor si nu puneau azot la plante).

Legume si fructe

Acestea se gasesc in functie de sezon, in general din mai pana in noiembrie.

Salati din gradina ursului (livrare Bucuresti) - ferma in conversie bio situata in Tunari, livreaza la domiciliu in Bucuresti pentru abonamente si doar in zona de nord pentru clientii ocazionali. Am scris despre ei aici, inclusiv datele de contact. Au fructe, legume si ierburi diverse in functie de sezon, vedetele fiind rosiile inima de bou.

Cosul de legume (livrare Bucuresti) - probabil cel mai cunoscut producator de legume bio din zona Bucurestiului, sunt situati in Valea Macrisului, jud. Ialomita. Au o poveste frumoasa, un inginer automatist, o arhitecta si fetita lor s-au apucat de cultivat legume ecologice si fac o treaba foarte buna. La ei gasiti cam toate tipurile de legume si ierburi care pot creste la noi, fiecare in sezonul ei - au si calendar al legumelor ca sa stiti ce se poate gasi in fiecare perioada.
Livreaza in Bucuresti, la domiciliu sau la punctele de livrare. Ii gasiti aici.

Biodumbrava (livrare Bucuresti si prin curier in tara) - Ferma certificata bio,
situata la 15 km in vestul Bucurestiului. Au legume, fructe si oua bio, in functie de sezon, dar si legume bio congelate (ardei si vinete coapte, muraturi, mix de legume congelate pentru ciorba, mazare, dovleac etc). Livrarile se fac o data pe saptamana in Bucuresti la Bacania Veche (de fapt toti cei 3 producatori livreaza la Bacania Veche - bd Barbu Vacarescu) si in zona Drumul Taberei. Ei expediaza si in tara, prin curier.
Ii gasiti aici.

BioBunatati (livrare Bucuresti) - la BioBunatati aducem in lunile iulie-august fructe de padure din Muntii Muscelului (afine de padure, mure, catina). Livrare numai in Bucuresti.


Lactate

Ferma Laslea (livrare Bucuresti si Cluj) - este o mica ferma certificata bio in zona Sibiu, au diverse lactate de vaca (excelente, eu sunt dependenta de untul si smantana lor). Produc telemea, branza de vaci, lapte crud si lapte batut, unt, smantana, dar in cantitati mici. Ocazional au si carne de porc sau vita cand taie cate un animal de la ferma. Livreaza in Bucuresti la autogara Ritmului si in Cluj. Contact la telefon 0720059819.

Ferma Caprina (livrare Bucuresti) - au lactate de capra de multe feluri si livreaza la domiciliu. Eu am comandat o data de la ei si nu mi-au placut deloc, dar stiu o gramada de oameni care sunt incantati de produsele lor, asa ca am presupus ca a fost o problema cu comanda mea.

Caprele Irinucai (livrare Iasi) - am scris despre ei aici, este un proiect facut cu suflet de o familie cu drag de animale. Livreaza lactate de capra in Iasi si mai nou si pasari si altele.

Artesana (toata tara) - si despre Artesana am scris aici acum ceva vreme, produsele lor se gasesc in reteaua de hipermarketuri Auchan, Cora si Carrefour din toata tara. Sunt, pe cuvant, cele mai bune lactate pe care le puteti gasi intr-un hipermarket. Cele de oaie si capra sunt disponibile numai vara si toamna, cand au animalele lapte.

Rupi (toata tara) - lactate de capra produse langa Bucuresti, delicioase si usor de gasit in retelele Carrefour, Cora si Mega Image. Iaurtul lor de baut este unul din favoritele mele.

Carne

BioBunatati (livrare Bucuresti) - carne de pui si curcan crescuti intr-o mica ferma de la Campulung Moldovenesc, fara hormoni, antibiotice sau alte stimulente, hraniti cu cereale. Pui grill (rasa de carne) 25 lei/kg, curcan intreg (sau transat, la cerere) 25 lei/kg, piept de curcan 33 lei/kg. Detalii aici sau pe pagina de FB.