marți, 22 aprilie 2014

10 alimente care nu expira

M-am apucat sa scriu acest articol deoarece la BioBunatati avem produse care expira desi ele nu expira niciodata, mergand pana la situatia ridicola de a avea sare cu termen de expirare. Desi legea obliga toti producatorii sa puna termene de expirare la fiecare produs si chiar stabileste care sunt acele termene, de facto unele alimente nu expira niciodata (sau poate numai dupa 5-10 ani sau chiar mai mult). E de asemenea important sa stim care sunt aceste alimente fiindca le putem avea acasa si dupa o vreme sa fim tentati sa le aruncam pentru ca sunt prea vechi, cand ele sunt la fel de bune (asa era sa fac eu cu niste oregano dupa ce mi-am dat seama ca il am de vreo 5 ani). In plus, datorita termenului lung de expirare se pot cumpara in cantitati mari la preturi mai avantajoase.

1. Sarea
Indiferent de tipul de sare (de mina, de mare, de Himalaya), aceasta nu expira niciodata. Sarea in sine este un conservant care prelungeste viata alimentelor.

2. Condimentele
Condimentele nu expira nici ele niciodata, insa dupa 2 pana la 4 ani isi pierd din savoare. Puteti folosi insa fara grija, de exemplu, piper de acum 5 ani.

3. Mierea
Mierea nu expira. Ca sa va convingeti, s-a gasit miere in piramidele egiptene si era inca buna de mancat. Mierea se poate cristaliza (cristalizarea este semnul ca mierea e intr-adevar naturala, in cazul mierii poliflore de exemplu), ceea ce nu inseamna ca s-a stricat. Daca doriti sa pastrati miere pe termen mai lung tineti-o intr-un borcan bine inchis intr-o camara racoroasa si ferita de lumina.

4. Zaharul 
Zaharul (alb sau brun) nu se strica niciodata pentru ca nu sustine cresterea bacteriilor. Se poate lipi in bulgari tari o data cu trecerea timpului, insa aceasta nu inseamna ca s-a stricat. Pentru a tine umezeala si insectele departe de el pastrati-l intr-un recipient bine inchis.

5. Orezul alb
Spre deosebire de orezul brun, orezul alb are termen de valabilitate nedefinit, cu conditia sa fie pastrat in pungi bine inchise care sa impiedice patrunderea insectelor.

6. Bauturile alcoolice tari
Alcoolul nu se strica niciodata. Bauturile isi pot pierde insa din aroma daca nu sunt pastrate corespunzator, asa ca tineti-le in sticle bine inchise intr-un loc intunecos si racoros.

7. Vinul
Dupa cum stim cu totii, vinul e cu atat mai bun cu cat e mai vechi. Vinul poate insa fermenta si se va transforma in otet daca nu este pastrat corespunzator (in sticle sigilate, in pozitie culcata, la o temperatura de 10-12 grade etc). Pastrat in conditii optime are un termen de expirare foarte lung.

8. Siropul de artar pur
Poate fi pastrat pe termen foarte lung in frigider, mult peste data lui de expirare - insa cu conditia sa fie pur.

9. Pastele
Pastele uscate vor fi bune de mancat si peste 5 ani dupa ce au expirat, desi nu vor mai avea aceeasi aroma.

10. Sosul de soia
Cantitatea mare de sare pe care o contine sosul de soia face ca bacteriile sa se dezvolte foarte greu. Pastrat la frigider poate fi consumat si cativa ani peste termenul oficial de expirare, atat ca in timp isi va pierde din aroma.



3 comentarii:

  1. Interesant articolul si e ine de stiut.Despre miere stiam aceste lucruri, mai mult ea se cristalizeaza in timp (cele poliflorice, exceptie facand cea de salcam) iar noi consumatorii sa tinem minte ca mierea din camara e foarte buna si dupa ce expira termenul de valabilitate de pe borcan, cu conditia sa fi fost depozitata intr-un loc bine aerisit.
    Mai multe informatii si aici : http://www.apiland.ro/detalii/miere-salcam/38
    Sanatate multa :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna,

    Ce parere ai de sucul de mere de la Granini?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din cate stiu eu e facut din concentrat, la fel ca 99% din sucurile "naturale" de supermarket. Acum a inceput sa se gaseasca suc de mere presat la rece la cutie si prin magazinele mari, e o varianta incomparabil mai buna.

      Ștergere