joi, 20 februarie 2014

Spălați legumele și gătiți cu apă de la robinet? Vedeți ce probleme pot apărea

Mulți dintre noi consumă numai apă îmbuteliată pentru băut, însă prepară mâncare și spală fructele și legumele cu apă de la robinet. Cât de în siguranță suntem?

Știm cu toții că majoritatea fructelor și legumelor cumpărate sunt crescute cu ajutorul pesticidelor și fertilizatorilor chimici. Majoritatea acestora se regăsesc în coaja fructelor, dar și în legume, iar cum multe dintre acestea se consumă cu totul este vitală îndepărtarea reziduurilor de pe ele. La riscul produs de pesticide se adaugă cel al contaminării cu bacterii gen E. Coli, Listeria, Salmonella, toate cu efecte serioase asupra sănătății.

Cum spălăm așadar corect fructele și legumele? Iată câteva reguli:
  • spălați-vă întotdeauna pe mâini înainte să spălați vegetalele
  • spălați și vegetalele pe care le curățați de coajă sau pe care le tăiați (cum ar fi pepenele), deoarece prin intermediul cuțitului bacteriile pot ajunge de pe coajă în interior
  • spălați vegetalele sub un jet de apă rece, preferabil frecându-le suprafața cu mâna sau cu un burete aspru
  • folosiți apă filtrată de la robinet pentru a împiedica metalele grele, clorul și pesticidele din apa potabilă să ajungă pe fructe și legume
  • puteți folosi o soluție din o parte oțet și trei părți apă filtrată în care să țineți vegetalele timp de o oră
  • legumele cu suprafață neregulată trebuie ținute obligatoriu câteva minute în apă filtrată (salata, broccoli, conopida)

Deși nu ne-am fi gândit niciodată, este important ca apa utilizată la spălarea fructelor și legumelor să fie filtrată, pentru că altfel nu facem decât să îndepărtăm niște substanțe chimice și să le înlocuim cu altele. Dintre cele care pot rămâne pe vegetale și pe care le introducem astfel în organism cele mai periculoase sunt azbestul și plumbul (provenite din țevile vechi), clorul aflat în cantități mari în apa potabilă, dar și pesticidele aflate în pământul în care sunt îngropate țevile de apă potabilă și care ajung în acestea prin micile spărturi pe care le are orice țeavă veche. Ajungem așadar să spălăm fructele pentru a îndepărta pesticidele.. tot cu pesticide.

Aceiași contaminanți se regăsesc și în mâncarea gătită pentru care este folosită apă de la robinet, deoarece prin fierbere nu se elimină decât cisturile de Giardia; clorul, sedimentele, metalele grele, azbestul, pesticidele si insecticidele NU se elimină prin fierbere și ajung să fie introduse în organism împreună cu mâncarea gătită, ceaiul sau cafeaua la care este folosită apa de la robinet. Pentru a avea o apă sigură este necesar să ne instalăm un filtru de apă performant, care să poată garanta prin teste și certificări internaționale că poate curăța apa potabilă de toate impuritățile. Filtrul este de preferat să funcționeze pe bază de cărbune activ vegetal, pentru a păstra mineralele din apă atât de utile pentru organism.

Filtre cu cărbune activ găsiți aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu