marți, 29 octombrie 2013

Paste de dinti fara fluor pentru copii

Ati observat ca pe pastele de dinti obisnuite apare recomandarea de a nu fi folosite de copiii mai mici de 6 ani si de a nu fi inghitita? Cauza este continutul de fluor, care se regaseste, de altfel, in cantitati mai mici si in pastele de dinti dedicate copiilor si bebelusilor - deoarece perierea dintilor este recomandata de la aparitia primului dinte.

Motivul pentru care toate pastele de dinti obisnuite contin fluor este capacitatea acestuia de a preveni aparitia cariilor. Pentru acest motiv o parte din tarile industrializate, inclusiv, SUA, fluorizeaza si apa potabila (din fericire nu este cazul in Romania), medicii recomanda suplimente cu fluor, inclusiv pentru copii, iar pastele de dinti contin intotdeauna fluor.

Ce nu se spune insa de obicei este ca fluorul ingerat in cantitati chiar si sub media oficial admisa poate avea efecte nocive asupra sanatatii, in special asupra copiilor. De exemplu, un numar de nu mai putin de 37 de studii independente, realizate inclusiv de cercetatorii de la Harvard, au dovedit o legatura clara intre administrarea de fluor la copii si dezvoltarea reduse a creierului, ducand la un IQ scazut (detalii aici).

Fluorul in exces poate duce la patarea dintilor, la tulburari endocrine, la afectarea functiei tiroidei si sunt in curs studii care cerceteaza legatura dintre fluor si cresterea riscului de Alzheimer, cancer de vezica urinara si scaderea fertilitatii. Problema pe care si-o pun cercetatorii in momentul de fata nu este daca excesul de fluor poate provoca aceste probleme, ci care este limita la care o poate face, deoarece limita admisa legal se pare ca este prea ridicata si nu este sigura.

De asemenea, este foarte interesant faptul ca tarile care nu au apa potabila fluorizata nu au o rata mai mare a cariilor fata de tarile cu apa fluorizata. Ca sa reduc aceasta observatie la particular, Matei foloseste de peste 4 ani pasta de dinti fara fluor si nu are la cei 5 ani si 4 luni nici macar o urma de carie, iar multi copii spalati cu pasta de dinti cu fluor pe care ii cunosc au carii de la 3-4 ani. Este adevarat ca aportul de fluor sau lipsa lui nu sunt decat o un factor in aparitia cariilor, fiind de asemenea foarte importante mostenirea genetica, PH-ul pe care il are copilul sau adultul in gura si alimentatia (de exemplu, consumul de dulciuri va duce la cresterea ph-ului care automat duce la aparitia cariilor). De asemenea, procedurile asupra dintilor, gen albire, duc la demineralizarea acestora si la posibila aparitie a cariilor.

In concluzie, nu contest faptul ca fluorul poate avea o influenta pozitiva asupra dintilor, insa este important de pus in balanta si contra-efectul asupra sanatatii. Pe langa aceasta, mi se pare important ca alimentatia sa aduca un aport natural de fluor si sa nu creeze un ph acid in cavitatea bucala.
Surse naturale de fluor sunt in primul rand pestele oceanic/de mare si fructele de mare, dar si cafeaua, ceaiul, spanacul, patrunjelul.

Am cerut si parerea unui medic stomatolog care este la randul ei mama si practica un stil de viata foarte sanatos. Ceea ce mi-a recomandat ea a fost alternarea pastei de dinti cu fluor cu cea fara fluor, o fluorizare locala dupa 4 ani si evitarea completa a suplimentelor cu fluor sau a aleti forme de inghitire a fluorului.

Fluorul nu este insa singura problema a pastelor de dinti conventionale, acestea continand SLS, parabeni, arome sintetice si alte lucruri pe care nu dorim deloc sa le inghita copiii nostri.


La BioBunatati avem 8 tipuri de pasta de dinti pentru copii si bebelusi, din care 7 fara fluor, majoritatea certificate bio, cu preturi de la 6,8 la 35 lei, cu gusturi de zmeura, capsuni, mandarine, menta, sub forma de gel sau pasta - le gasiti pe toate aici.

Matei a testat pasta de dinti Green People cu mandarina, cea cu menta, pasta de dinti (gel) Cattier cu zmeura, gelul de dinti cu galbenele Weleda si acum gelul de dinti cu capsuni Lavera. Preferatele lui sunt Cattier si Lavera, dar si Green People cu mandarina, aceasta din urma fiind ceva mai "pastoasa" decat celelalte. Personal recomand gelurile de dinti pana la varsta la care copilul se poate clati bine (in cazul nostru pana la 3 ani).
Un comentariu:

  1. Interesant articolul. Stiam ca flour nu e bun, dar nu stiam ca poate afecta asa multe. Eu am inceput sa folosesc la recomandarea doctorului, pentru ca am probleme cu dinti, o pasta de dinti naturala cu ulei 100% pur din arbore de ceai(tea tree oil) de la Thursday Plantation. Imi place foarte mult mirosul si ca nu face spuma cum face o pasta de dinti chimica.

    RăspundețiȘtergere