miercuri, 19 iunie 2013

Ferma de legume eco a BioBunatatilor

Duminica am lasat copiii la bunici, m-am urcat in masina si am plecat pentru prima oara in ultimii doi ani de una singura pe coclauri, cu destinatia Strambeni Arges, la vanatoare de legume sanatoase. Am batut vreo 350 de km dus-intors (ar fi fost pe jumatate dar nu m-am incumetat sa ma aventurez pe drumuri judetene necunoscute in Romania) si sincera sa fiu mi-a dat o senzatie combinata de fain si ciudat: fain ca in sfarsit mai fac si eu ceva singura si ciudat ca parca nu ma bucuram asa de tare cum ar fi trebuit. Probabil ca am ajuns, in mod neasteptat pentru mine, sa fiu asa de adaptata la viata cu copii incat sa ma simt la fel de independenta si cand sunt ei cu mine.

Revenind la excursia mea, de familia Ghica am dat prin intermediul unei prietene care auzise de ei de la Asociatia de permacultura. Unul din specialistii lor este vecin cu ei si de altfel el le-a dat ideea sa cultive traditional (sau natural sau ecologic, exista multe modalitati de a defini ceea ce e de fapt normalitatea) si i-a consiliat in legatura cu soiurile si metodele de cultivare.

Pentru ei e primul an in care nu au mai folosit niciun fel de insecticid, erbicid, pesticid si alte cid-uri simpatice. Pamantul e ingrasat cu compost obtinut prin metoda romaneasca (un strat de balegar, unul de paie si tot asa, udate si lasate sa fermenteze) iar in primavara au carat cu roaba pamant sanatos si gras dintr-o padurice alaturata. Au sistem de irigatie pe fiecare strat, 2000 mp de legume si 2 solarii, gandacii sunt culesi cu mana (cam 10% din planatie e oricum distrusa de acestia) si buruienile sut plivite tot manual.

Au pus cate putin din fiecare cultura la care s-au gandit, in total cam 25 de plante. Cantitatile sunt destul de mici, personal cred ca o sa le luam toata productia pentru BioBunatati. Ferma se completeaza cu cateva zeci de pasari, cateva capre si oi, insa in afara de oua totul este pentru consum propriu (sincera sa fiu mi-e ciuda ca nu au mai multe capre sa aducem lapte si branza la BioBunatati, am mancat acolo o branza de capra cu paine de casa de m-am lins pe degete).

Oamenii mi s-au parut foarte seriosi si o sa ii ajutam sa isi obtina si certificarea bio, pentru ca e pacat de atata munca sa nu fie recunoscuta. De fapt acesta a fost si motivul pentru care m-am dus la ei si nu la producatorii consacrati de pe langa Bucuresti (Bio Dumbrava, Cosul de legume - desi probabil ca vom ajunge sa lucram si cu acestia, oricum vi-i recomand cu drag), pentru ca in general micii producatori care incearca sa produca ecologic se lovesc de lipsa distributiei si de lipsa informatiilor legate de certificare. Cea mai buna metoda de a avea mai multi mici producatori eco e sa ii ajutam cu desfacerea produselor, nu?

In concluzie de saptamana viitoare vom aduce saptamanal legume de la ei, am pus mai jos un calendar aproximativ cu ce legume vor fi disponibile si cand. Intre timp am adus cateva produse (varza, gulii, salata, fasole pastai fideluta, castraveti, conopida, rucola, plus oua), dupa ce am onorat comenzile au mai ramas cateva, in cazul in care sunteti interesati dati-ne un mail sau veniti la sediu.

Mai jos sunt cateva poze de la ei (cu valea in care sunt legumele, compostul, rasadurile puse pe balegar, solarul, o parte din rasadurile de afara), mai multe gasiti pe Facebook la pagina BioBunatatilor.













6 comentarii:

  1. Mama nu mai da cu nici un ingrasamant artificial de cel putin 15 ani, insa cum poate sa-si vanda legumele ca fiind bio? Pentru ca sunt, la unele pastreaza semintele de la an la an. Plus ca eu i-am aduc din austria doar seminte Bio. Nu cunosc legea in privinta legumelor bio dar mi-ar placea sa poata sa-s vanda legumele unor oameni care apreciaza o leguma buna.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru inceput trebuie sa isi faca o retea de clienti directi carora sa le livreze sau care sa vina sa le ia de la ea (neavand certificare se merge pe incredere si recomandari, plus vizitarea culturilor). Dupa care ar trebui sa obtina certificarea (guvernul tocmai a anuntat ca finateaza obtinerea certificarii de catre agricultorii ecologici care au intre 4000 mp si 5 hectare). In ce zona se afla?

      Ștergere
  2. In primul rand nu exista agricultura bio cu adevarat pentru ca vecinii din jur dau cu ierbicide, pesticide si ingrasaminte cat se poate de chimice pe care vantul si infiltratiile din sol le duc si la culturile din jur. Iar ei daca sunt la primul an in care renunta la chimicale, credeti ca ele s-au evaporat sau si-au facut bagajele doar ca sa nu fie dovada de amatorism sa le numesti plantatia bio?
    In al doilea rand, nu se cultiva 25 de tipuri de plante pentru ca nu ai cum sa asiguri conditiile diferite cerute de fiecare in parte si nu ai cum sa stii sa le cultivi corect pe toate, trebuie experienta. De asemenea nu se inebuneste solul in halul asta, se aleg 3 culturi si la anul rotesti cu altele.
    Bonus "Uni din specialistii lor este vecin" in ce romana de bac este exprimarea aceasta?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Domnule Ghetaru, apreciez comentariile tale si pasiunea pe care ai facut-o pentru noi, insa mie nu-mi plac conflictele si nici nu vreau sa am de-a face cu oameni care au mereu ceva negativ de comentat si care evident ca se pricep la orice mai bine decat toti ceilalti. Nu ti-am facut nimic, te rog frumos sa ma lasi in pace si sa-ti vezi de viata.

      Ștergere
  3. BUNA ZIUA MA NUMESC LIGIA ROSENTHAL AM O FERMA ECPLOGICA IN VALEA ARGOVEI SAT SILISTEA AM LEGUME SI FRCTE BIO SUNT CERTIFICATA ECOLOGIC DE BIOS ITALIA NU REUSESC SA MA FAC CUNOSCUTA S-AU NU MA PRICEP AM NUMAI SOIURI ROMANESTI AM LUAT RASAD DELA INST.CERCETARE BACAU SI INST. CERCETARE BUZAU AM VRUT SA AM NUMAI SOIURI ROMANESTI SI CU GUST SI IN GRADINA MEA AM GASIT GUSTURILE SI LEGUMELE CARE LE MANCAM LA BUNICA MEA ACUM 50 DE ANI VA ROG SA MA AJUTATI SA VAND TELF. MEU ESTE 0762262901.

    RăspundețiȘtergere
  4. BUNA ZIUA SUNT UN PRODUCATOR BIO CU CERTIFICAT DE DOI ANI NU PREA MA DESCURC CU VANZAREA AM NUMAI LEG. ROMANESTI GUSTUL DE ACUM 50 DE ANI PE CARE L-AM MANCAT IN GRADINA BUNICI MELE SI RETETELE DE CONSERVE DIN FRUCTE SI LEGUME TOT DE-LA BUNICA MEA .TELFONUL MEU 0762262901.

    RăspundețiȘtergere