sâmbătă, 12 ianuarie 2013

Ce paine buna gasim in comert.. sau ne facem acasa

Una din sursele principale de aditivi alimentari este, din pacate, painea din comert. Daca inainte painea se facea din faina curata, maia sau drojdie, apa, sare, acum lista de ingrediente e lunga cat o zi de post si jumatate din ea sunt E-uri. Si cum painea este totusi un aliment de baza la majoritatea romanilor este foarte important sa fie facuta din ingrediente sanatoase sau macar cat mai putin nocive.

Pentru a avea o paine sanatoasa avem mai multe variante: sa o cumparam, alegand produsele fara E-uri, preferabil din faina integrala; sa o facem la masina de facut paine; sau sa o facem la cuptor.

Eu personal, la ce program am, prefer sa cumpar tot ce se poate cumpara si sa fac numai ce nu exista de cumparat intr-o varianta sanatoasa (de exemplu nu cumpar niciodata semipreparate). Am incercat multe tipuri de paine din comert, si am ajuns la urmatoarele concluzii:
- nu cumpar niciodata paine fara eticheta, iar eticheta o citesc intotdeauna
- evit orice fel de aditiv in paine
- painea facuta de marile lanturi de magazine are intotdeauna, din ce am observat eu, o gramada de E-uri
- nu cumpar decat paine care are in majoritate faina neagra si faina de secara
- painea bio se gaseste greu, cea fara gluten si mai greu, iar aceasta din urma este si foarte scumpa; daca preferati aceste tipuri de paine ce mai bine e sa va luati ingrediente si sa o faceti acasa

Am gasit 2 marci de paine care mi se pare destul de ok si la care ma limitez in ultima vreme cand fac cumparaturi, ambele cred ca au aparut cam de un an pe piata:

Painea Grau Intreg, produsa de Vel Pitar. Ei se lauda ca ar fi cea mai sanatoasa paine de la noi, sincera sa fiu din tot ce am gasit pe piata si mie mi se pare asa.
Ingrediente: faina integrala de grau, apa, drojdie, sare iodata, faina de soia, faina de grau fermentata.
Se gaseste in majoritatea lanturilor de hipermaketuri si supermarketuri, plus in magazinele Vel Pitar din toata tara.
Pretul painii Grau Intreg este de 2,5 - 4 lei, depinde de locatie, 500 grame, franzela feliata, si 7,5 lei, 600 grame, toast, in Mega Image (nu-mi explic diferenta de pret).

Painea Savoria: contine mai multe tipuri de paine toast, inclusiv Toast bio cu multicereale. Celelalte produse care mi se par relativ ok sunt Toast cu secara, Toast cu germeni de grau, Toast integral si Toast Korn Fit. Au si paine speciala pentru copii, insa are la baza faina alba si eu prefer sa o evit.
Din pacate painea bio de la ei e greu de gasit (ma gandesc sa o aducem noi la BioBunatati totusi), asa ca eu cumpar mai mult Toast integral.
Ingrediente Toast Integral Savoria: faina neagra de grau 1350, faina alba de garu 650, apa, tarate de grau, faina graham, gluten din grau, faina de secara, faina de soia, faina de malt din orz, faina de malt de secara, sirop din orz, faina maia pudra de secara, fibre de citrice, enzime, ulei vegetal, drojdie, sare iodata.



Ingrediente Toast bio cu multicereale: făina alba de grâu ecologic, făină de secară integrală ecologică, crupe de ovăz ecologic, spărtură din grâu spelt ecologic, semințe de in ecologic, gluten din grâu ecologic, semințe de floarea soarelui ecologică, sare iodată, aluat acid (maia) deshidratat din secară ecologică (făină din secară ecologică, cultură de drojdie ecologică), semințe de susan ecologic, zahăr ecologic, făină de malț din orz ecologic, condimente ecologice, enzime, apa, ulei ecologic, drojdie ecologica, zahar.

Produsele se gasesc de asemenea in marile lanturi de magazine: Mega Image, Shop&Go, Carrefour, Cora, Kaufland, Cristim, Angst, Metro, Selgros, Auchan, Real si Billa.

Pretul painii Savoria este de aprox. 5,5 lei, 500 grame.
 
Exista si mici producatori de paine - brutarii - care fac paine buna, insa dezavantajul este ca trebuie sa te duci pana la ei. De exemplu in intersectia de la Baba Novac am gasit Cuptorul Brancovenesc, ei spun ca fac paine din apa si faina, fara drojdie. Bacania Veche mai face specialitati de paine foarte buna, cu hribi si alte minuni.

La BioBunatati am adus o vreme paine ecologica de la Deva, insa datorita termenului mic de valabilitate am renuntat la acest producator (pentru ca dureaza cca 4 zile ca painea sa ajunga de la el la noi si apoi la clientii nostri, iar o paine bio are termen 5 zile), insa suntem in continuare in cautare de furnizor (local) si nu ne lasam pana nu gasim.

In cazul in care vreti sa va faceti singuri paine in casa, aveti urmatoarele variante: masina de facut paine (gasiti la Emag masini de paine cu preturi incepand de la 250 lei) sau paine la cuptor. In ambele cazuri aveti nevoie de faina de buna calitate, si exista avantajul ca puteti folosi si faina fara gluten sau bio. Gasiti aici faina bio, inclusiv sortimente facute special pentru paine, cu agent de crestere, si faina fara gluten.

Pentru cine vrea sa invete sa faca paine la cuptor fara drojdie, cu maia, gasiti informatii pe Codrudepaine.ro si la De-a brutaria, fetele organizand periodic si cursuri de de facut paine.

Exista si varianta painicilor raw din hrisca, susan si alte cereale, gasiti retete la Ligia Pop, dar si a painii la tigaie, reteta de la Ina Todoran.

Si, ca o nota de subsol, nu uitati ca o felie de paine are 70 de calorii, indiferent ce tip de paine este. Avantajul painii integrale si de secara este ca furnizeaza carbohidrati mai buni decat cea alba  (IG 50) si contine de doua ori mai multe fibre. Nutritionistii spun ca painea este un aliment important pentru o dieta sanatoasa, insa 2 felii de paine pe zi ar trebui sa fie suficiente.

Iar daca aveti de completat postarea aceasta cu brutarii bune, marci bune din comert sau retete de paine, va astept comentariile cu drag.

20 de comentarii:

  1. Buna!

    Cred ca cea mai sanatoasa paine care se vinde in Bucuresti se gaseste la tartelier.ro. Doar ca pentru mine ar inseamna sa merg pana "la capatul pamantului" dupa ea, caci ei vand tocmai la Piata Domenii iar eu stau acasa cu doi pui mici in Dristor...nu e nici foarte ieftina, dar zau ca te saturi cu mai putine felii :))

    Dana de Verde

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. http://jurnaldecomuniune.wordpress.com/category/cuptorul-brancovenesc/

      Ștergere
    2. http://jurnaldecomuniune.wordpress.com/category/cuptorul-brancovenesc/

      Ștergere
    3. http://jurnaldecomuniune.wordpress.com/category/cuptorul-brancovenesc/
      iar painea la cuptorul brancovenesc chiar e facuta doar din faina (direct din moara , neameliorata), sare, si apa(maya), painea e lasata la dospit timp de 24 h!
      Asa da...nu toate e-urile de la vel pitar sau altele care se lauda cu paine naturala si nu e deloc! cea de la Cuptor nici macar drojdie nu are! si se vinde extrem de repede ...painea iese in jurul orei 10:30, iar pe la ora 14:00 e minune daca mai gasiti!

      Ștergere
  2. buna olivia,cei de la vel pitar fac paine cat de cat mai de calitate , din cand in cand mai cumpar si eu de la ei, magazinul si poarta fabricii este la 100 de m de casa mea dar cu toate astea o fac in casa, la masina de paine. aaa si inca ceva, cei de la sano vita au o piine la fel de calitativa cu secara si seminte, tip graham, integrala..!
    numai bine si multa sanatate si putere de munca alaturi de copiii tai !
    numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  3. Paine si mai buna se gaseste la Rawdia pe Str putul lui zamfir, din faina integrala(posibil bio), maia, apa, sare. Mai curat de atat nu exista...

    RăspundețiȘtergere
  4. De cand ma tot gandesc sa fac paine pornind de la maia. Poate anul asta ca tot e norocos :D. Am sa "rasfoiesc" resursele care le-ai dat.

    O alta varianta ok de paine atat ca pret cat si ca ingrediente este painea graham de la Boromir. De fapt are o denumire mai lunga: "paine la tava cu faina graham. Ingrediente: faina neagra de grau, faina graham, apa, gluten, drojdie, sare iodata. Are 400g si costa 1,99 (1,69 la promotie). Am gasit-o doar la Kaufland. Tot de la Boromir mai e o paine de secara la aceeasi cantitate, pret si loc.

    Mai cumparam intr-o vreme paine taraneasca de la Vel Pitar, acceptabila ca pret dar are propionat :(. Am luat si Grau Intreg atunci cand am gasit-o la pret ok (de obicei la Mega Image atunci cand o pun la promotie). Cand o paine depaseste 3-3,5 lei/500g, prefer sa o fac eu la cuptor.

    RăspundețiȘtergere
  5. La Corbeanca (cum iesi spre B, pe DN1) e o paini gigant pe partea de mers (langa constructii de lemn). Acolo au paine la 1 si 2 kg cu cartofi, adusa zilnic din Secuime. E minunata. Si se poa baga la congelator ce stii ca nu o sa mananci saptamana aia..

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu mananc paine neagra de la mopan. Am incercat sa fac paine neagra acasa din faina luata din magazin si nu a iesit bine. Eu sunt de langa Radauti si am fost si la moara dupa faina neagra. Painea din aceasta faina a iesit altfel. Imi aduce aminte de painea ce o facea bunica. Deci conteaza foarte mult si faina (obligatoriu sa fie neagra). Cineva spunea ca omul a evoluat in asa mod incat mananca paine nesanatoasa (cea alba) si da la porci painea adevarata (cea neagra).

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna, eu recomand retetele Ligiei Pop deoarece pe astea le-am incercat si le folosesc de ceva vreme. Sunt multumita ca i-am obisnuit pe copii cu paine facuta in casa. Valentina

    RăspundețiȘtergere
  8. Va rog frumos sa imi dati si mie retete de paine din faina de hrisca, amaranth, quinoa, spelt. Am intoleranta la gluten si vreau sa fac paine din cerealele astea, la masina de paine.Dar nu gasesc retete.Cele cu faina sunt diferite, datorita continutului de gluten, o leaga,o face omogena.
    Daca cineva stie retete de paine, facute la masina, din faina fara gluten sa imi trimita si mie, va rog.
    Sa specificati daca este testata reteta.
    Va multumesc frumos!

    RăspundețiȘtergere
  9. O paine destul de buna este Bongrana Multicereale sau Integral. Nu cumparati niciodata "painea la metru". Daca vreti sa va lecuiti de ea, cumparati o singura data, o cantitate mica (sa nu va para rau dupa bani) si apoi cititi eticheta. Multumesc doamnei care mi-a dat si mie acest sfat. Sincer, m-am ingrozit! Si nici nu am inteles de ce atatea porcarii intr-o paine pe care o consumi imediat, pentru ca nu e o paine ambalata pe care o iei ca sa scapi de grija timp de o saptamana.

    RăspundețiȘtergere
  10. mie painea grewe care se gaseste la billa mi se pare cea mai buna si curata de pe piatza, clar peste val pitar si restul

    RăspundețiȘtergere
  11. dupa indelungi lecturi de etichete, cea mai curata si mai buna la gust mi se pare painea grewe, care se gaseste la billa

    RăspundețiȘtergere
  12. eu raman la toast bio de la savoria.. se gaseste in cora insa la 10 ron. o sa dau un backlink la articolul tau pentru cine vrea mai multe optiuni sau retete de paine facuta in casa.

    RăspundețiȘtergere
  13. si eu am fost placut surprinsa sa gasesc la supermagazinul din colt paine integrala cu seminte de la sano vita. pacat ca aduc rar si se termina repede. uneori nu apuc cu saptamanile, iar daca intreb cand mai aduc, nu se stie... m-as bucura sa se organizeze ceva mai bine, pentru ca asta e cea mai buna paine pe care am mancat-o vreodata!

    RăspundețiȘtergere
  14. exista 2 tipuri de sare, cea procesata care nu are nimic in ea in afara de iod si clorura de sodiu si sarea naturala (de himalaya, de mare, de munte), neprocesata care are in jur de 80 de minerale toate foarte benefice pentru corpul nostru insa avem nevoie doar de 2,5=3 grame/zi /adultii asa ca mai bine faci acasa paine fara sare, zahar si toate nenorocirile care le pun astia sa te faca sa mori mai repede... intelegeti ? prin otravire... incet dar sigur. in timpul romanilor, sarea era considerata al 5-lea element din cauza acestor minerale! aveti grija ce bagati in gurita... esti ceea ce bei si ceea ce mananci

    RăspundețiȘtergere
  15. Atentia la drojdia uscata/ instant, Dr. Oetker, Pakmaya etc. !

    Ambele, daca nu toate, contin emulgator monostearat de sorbitan.
    Nu detaliez aici cat de daunator este.

    Mai bine cititi dumneavoastra!

    RăspundețiȘtergere
  16. Marea magarie a producatorilor de paine, este ca vand paine din faina integrala (declarata asa) dar care este din faina normala alba...vopsita. Daca se numara cate produse din faina integrala sunt pe piata si se face un calcul, rezulta ca ar fi nevoie de productia de faina integrala pe 10 ani ca sa se acopere cerinta. Daca intrebati ori ce specialist in morarit, va va spune ca productia de faina integrala adevarata este foarte mica. Nu se poate regla ca dintr-un sac de grau sa obtii faina integrala cat vrea fiecare. Din macinarea graului rezulta o cantitate limitata relativ mica de faina integrala. Deci incercati sa nu mai mancati paine chipurile din faina integrala, dar de fapt...vopsita.

    RăspundețiȘtergere