marți, 13 noiembrie 2012

De ce bio la noi e mai scump decat bio la ei

Astazi pe blogul Jurnal Bio s-a iscat o discutie despre preturile umflate ale produselor bio de la noi, care sunt si prea mari pentru buzunarul romanului si prea mari comparativ cu pretul produselor bio de afara.
O sa fiu succinta, ca e tarziu si oricum m-am saturat de discutia asta unde nu rupe nimeni pisica.

Da, asa e, preturile produselor bio sunt mai mari comparativ cu ale produselor conventionale (asa e peste tot, logic, de vreme ce costul de productie e mai mare, pui parafina in crema costa 15 lei, pui unt de shea costa 60) si da, asa e, daca te uiti la pretul aceluiasi produs la noi si afara in multe cazuri o sa descoperi ca e mai mare la noi.

Se da vina pe magazine ca-si pun adaosuri nesimtite. Nu, magazinele isi pun adaosuri de 30-35%, ceea ce duce la o marja de sub 25%, ca de-aia si falimenteaza majoritatea. Ca sa sustii costurile unui magazin din asa o marja trebuie sa vinzi de peste 1 miliard pe luna, in bani vechi.

Se da vina pe importatori ca umfla preturile. Un importator are nevoie sa dea discount la magazine si sa-i ramana si lui macar 20% ca sa isi poata finanta cheltuielile si banii blocati in stocuri (in foarte multe cazuri furnizorii externi nu ofera termene de plata, magazinele de la noi nu platesc, si importatorul trebuie sa finanteze toate astea). Deci automat pretul cu care produsul intra in tara se dubleaza pana pe raftul magazinului.

Si aici intervine problema: pretul la care produsul ajunge in tara nu e cel de afara cu discount 50%. Importatorii primesc discounturi de multe ori ridicole, chiar si de 10%, poate 30% daca au noroc. Producatorii din UK sunt cei mai vestiti pentru practici de acest gen.

Nu uitati de transportul produselor pana in Romania (inca 10% adaugat) si de TVA-ul care la noi e 24%, iar la ei e mult mai mic, ajungand la alimente pana la doar cateva procente.

Mai este si cazul deosebit al producatorilor romani, care ofera cele mai mici discounturi de pe piata. De ce? Ca sunt mici, nu fac rulaje, nu fac export, nu au pe ce volume sa negocieze cu furnizorii, si trebuie sa-si scoata cheltuielile si un venit cat de cat din ce vand pe aici.

Solutie la asta? producatori romani subventionati de stat; nivel de trai ridicat care sa permite cresterea consumului de produse mai scumpe; interes general pentru o viata sanatoasa.
Si cum niciuna dintre acestea nu se vor intampla, preturile vor ramane mari. Dar nu dati vina pe magazine pentru asta. Acolo e o lupta continua pentru supravietuire.

3 comentarii:

  1. Olivia, dar ce parere ai tu despre iherb? uite la ce ma refer exact: au produse organice, la preturi mult mai mici decat gasim la biobunatati si in alte surse (online sau plafare din Ro). Care ar fi explicatia, din punctul tau de vedere? Merci.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Explicatia este: iherb e cel mai mare site american de produse bio (sau printre cele mai mari) si are o piata potentiala de 225 milioane de consumatori numai in SUA (nemaipunand la socoteala ca ei livreaza in toata lumea). In Romania piata potentiala e sub 1 milion.
      Cifra lor de afaceri in 2011 a fost de 93 milioane de dolari. Cifra de afaceri reunita a tuturor firmelor din domeniul bio in Romania a fost de 20 milioane de euro.
      In comert e simplu: faci volum, ai preturi bune de la furnizori. Nu faci, nu ai.
      La noi nu poti sa faci un echivalent la iherb-ului decat daca livrezi in toata Europa (si te promovezi in toata Europa) si daca lucrezi direct cu furnizorii externi, fara importatorii de aici. Ceea ce e usor nerealizabil.

      Ștergere
  2. ai uitat taxele de import. Deci am vrut sa import in romania, din afara europei, si aveam asa: transport, taxa vamala ( 25%) si la cifra finala venea tva. Totul se dubla.
    Atunci am invatat sa folosesc produsele locale. Romania are un potential traditional colosal, o diversitate de flora si fauna pe care eu o consider din cele mai bune din Europa.

    RăspundețiȘtergere