marți, 23 octombrie 2012

Vreti o afacere bio? Faceti productie de alimente!

Dupa 4 ani de cand ma invart prin zona bio as putea spune ca am o idee destul de clara despre ea, despre cerere, oferta, structura, clienti si mai ales despre viitorul ei mai mult sau mai putin indepartat. Sigur ca puteti sa ma contraziceti sau sa completati ce spun eu aici, mai multe idei clare sunt mai bune decat una singura.

Baza pietei bio in momentul de fata o reprezinta importurile si comerciantii online (cei offline isi sustin greu costurile si falimenteaza pe capete). Importatorii sunt in mare majoritate mici, comerciantii sunt in mare majoritate minusculi (adica primii aduc produse de cateva mii de euro pe luna iar ceilalti fac rulaje cam tot de atat sau mai putin spre deloc). Cererea si oferta au aparut si au inceput sa creasca prin 2007, cand cresterea economica nu era o expresie pe o placuta dintr-un muzeu. Intr-o conjunctura favorabila aceasta cerere ar fi tinut pasul cu orice alta piata importata de afara si care de obicei prinde Europa din urma (a se vedea hipermarketurile de exemplu, care in cativa ani de la aparitie au ajuns sa detina procente din piata similare cu cele pe care le au in tari unde exista de zeci de ani). Dar a venit criza care s-a transformat in neverending story si lucrurile nu au mai stat atat de previzibil.

Pe scurt, in momentul de fata cererea e mai mica decat oferta. Pe anumite segmente, de exemplu produse de ingrijire personala bio, oferta e de cateva ori mai mare decat cererea. De ce? pentru ca, pe de o parte, desi awareness-ul creste constant iar interesul pentru produse sanatoase de orice fel e din ce in ce mai mare, nivelul de trai (adica veniturile) dar si starea psihologica a potentialului cumparator nu il lasa pe acesta sa-si transforme nevoia in cerere. Aici intervin si preturile ridicate ale produselor bio, cauzate de volumele mici importate sau produse.

Pe de alta parte, oferta creste constant datorita imaginii trendy pe care o are piata bio. Vreau sa-mi fac o afacere? import cosmetice bio. N-am bani de importuri? imi fac magazin online bio, ce mare lucru.
Sigur ca asa am facut si eu, dar asta se intampla acum 4 ani, cand pe piata mai erau vreo 3 importatori si 5 magazine online, si cu ideea clara de a lucra pe baza de vanzare prin catalog, ca la asta ma pricepeam. Stiam care e concurenta, care sunt canalele de vanzare, si estimam (recunosc, gresit, dar criza asta prelungita nu era in calcul) o crestere constanta a pietei. Acum multi dintre cei care incep o activitate comerciala in domeniu, online, offline sau de import, habar nu au nimic. E cuvantul asta bio pe toate gardurile, sa facem si noi ca sigur merge bine. De-asta rata esecurilor in domeniu depaseste, ca sa fac o estimare dupa ureche, 80%.

Asadar, pietei bio ii lipsesc clientii. De ce? pentru ca oamenii n-au bani. Cum rezolvam asta? micsoram preturile. Cum micsoram preturile? producem sau importam cantitati mai mari. Da, dar nu e cerere pentru asa ceva. Avem asadar un cerc vicios.

Ce-i mai lipseste pietei bio? producatorii. Producatorii pot sa-si regleze preturile dupa o strategie pe termen mediu, produc acum putin la costuri mai mari, merg pe un adaos mai mic insa formez o cerere care apoi imi va permite rulaj mare si adaosuri mai mari. Ca importator nu poti sa faci asa ceva pentru ca ai deja politica de pret si distributie impusa de producator. Un alt avantaj: produsul local nu are inclus nici costul de transport care la import e undeva de 10% din costul produsului.

In momentul de fata produsele bio (si naturale) romanesti nu cred ca reprezinta 10% din oferta de la noi, principalul motiv fiind ca producatorii nu exista. Sau, daca exista, stau asa bine ascunsi ca daca vrei sa le vinzi produsele trebuie sa angajezi un detectiv. Si un specialist in marketing care sa le explice ca politica lor de pret si distributie este anti-comert, dar asta e alta poveste.

Puteti fi de acord cu mine ca, orice ar fi, oamenii vor avea mereu nevoie sa manance, nu sa se dea cu crema. Stiu ca e mai atractiv sa faci unturi de corp decat cozonaci, dar piata cosmeticelor in general este destul de aglomerata si e greu sa te bati cu brandurile consacrate. Pe de alta parte la alimente brandul conteaza mai putin iar naturalitatea, ca sa zic asa, si provenienta romaneasca mult mai mult. Toata lumea vrea sa manance sanatos, dar inclusiv aia care sa zicem ca ne-am permite n-avem ce.

In concluzie, daca vreti neaparat sa aveti o afacere cu produse sanatoase, care sa nu inghita gramezi de bani si sa va lase pana la urma cu datorii, apucati-va de produs alimente, nu neaparat bio, dar macar naturale. Siropuri, dulceturi (fara zahar preferabil), dulciuri pentru copii (orice produs alimentar pentru copii de altfel), paste si taitei de casa, sosuri la borcan, musli, si orice altceva e greu de gasit in variante fara o mie de E-uri in ele. Legumele si fructele bio sunt iarasi la mare cautare, ca sa nu mai vorbesc de alte produse proaspete gen lapte, carne sau mezeluri, dar acolo e mult de investit.

Toata lumea face sapunuri, sunt munti de sapun natural pe piata, ceea ce-l face un business neprofitabil pentru un start-up, lasati sapunul si folositi bucataria la facut dulceturi, siropuri si biscuiti, s-ar putea sa va mearga mai bine. Si, nu uitati, musai cu un plan inainte, in mijlocul recesiunii si pe o piata saturata nu mai merge cu "hai sa ma apuc de asta si mai vedem dup-aia".

p.s. Daca va apucati de asa ceva anuntati-ma si pe mine, la BioBunatati suntem intr-o continua cautare de alimente romanesti.

16 comentarii:

  1. Uite, eu chiar de asta m-am apucat, de prin martie 2012: dulciuri de casa, fara conservanti si coloranti, fara inlocuitori sau premixuri, cu oua de la tarani, cu unt bio, cu fructe aduse de la sate (cele de pe langa casa n-au vazut in viata lor stropire cu chimicale iar cele de pe campuri si din paduri.....ce sa mai vorbim); fac si dulceturi naturale cu aceste fructe bio dar si cu fructe exotice (portocale, mango, fructul pasiunii, etc.), dulceturi ce contin doar fructe si zahar; site-ul meu este: wwww.lilisweets.ro; pagina de facebook: www.facebook.com/lilis-sweets-boutique (unde postez tot ce lucrez); lili mustata

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lili, arata fain produsele tale, o sa scriu despre tine.

      Ștergere
  2. Imi place initiativa ta. Nu stiu daca te ajuta cu ceva, dar as vrea sa te felicit sincer. Cred cu tarie ca viitorul saracei Romanii sta in micii producatori, indiferent ca fac sapun, dulceata, paine sau taitei.

    Iti doresc putere, nervi si bafta sa ii gasesti pe toti aceia care produc sanatos.

    Iulia

    RăspundețiȘtergere
  3. Cum nu există vreun buton de +1 (sau -1), sunt nevoit să adaug și eu un comentariu sec prin care să menționez că-s de acord cu îndemnul. Sunt totuși curios dacă în cazul mâncării bătaia de cap cu hârtiile e mai mare decât în cazul produselor nealimentare precum săpunurile alea. Dacă îți trebuie nu știu ce avize sau alte rahaturi dintr-astea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti trebuie, evident, in Romania iti trebie aviz si sa respiri daca ai firma :))

      Ștergere
  4. Am o intrebare: cum pot comercializa legal produse alimentare facute acasa? ce conditii si avize am nevoie si de unde? Le-as vinde online, la comercianti, dar problema este ca nu-i pot da factura, iar comerciantul nu are acte de provenienta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Faceti-va un PFA, dureaza 3 zile, costa vreo 300 lei cred, si apoi puteti emite facturi. Pentru productie va trebuie aviz de la DSV, se poate obtine chiar si pentru propria locuinta. Cel mai bine intrebati la Registrul Comertului din zona dvoastra.

      Ștergere
    2. E aici un link despre pfa http://obratila.ro/2011/02/cum-iti-faci-un-pfa-ghid-si-acte-necesare/

      Ștergere
  5. Vând conuri ,muguri de brad,leurdă şi fructe de pădure.STRICT .
    BIO.TEL.0758724408.harghita.

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna seara,

    Mi'ar fii placut sa ma prezit dar nu cred ca intereseaza pe nimeni si nici nu am intentia de a imi face "reclama".
    Doar simt nevoia sa imi exprim parerea chiar daca postarile sunt cam vechi si nu mai vede probabil nimeni ce se intampla pe aici. Prin urmare sa fiu mai direct.

    Cuvantul BIO nu are ce sa caute in formularea unui site sau vanzarea unui produs daca nu se vinde DOAR BIO adica : Produsul in caz de nevoie sa fie urmat de o CERTIFICARE BIO adica analiza la produs de cand era "samanta" pana la cumparare cu LOTUL produsului si asa mai departe

    Daca site'ul contine cuvantul BIO ori vinde numai BIO si cand zic BIO.....Adica trebuie sa fie BIO :) da?, daca vinde si produse conventionale ( chimicale, sau produse "DE TARA", FREE RANGE sau cum mai vreti sa le numiti ) macar sa fie DELIMITATE nu IMPREUNATE cu cele BIO. da? Ca sa inteleaga tot omul cand intra acolo ce anume se vinde. Asta ajuta VANZATORUL care se RESPECTA si implicit cumparatorul va fii multumit.

    Multi vand produse si ce mai vreti "DE TARA" . In afara faptului ca nu sunt controlate prin analize si LOT inainte de comercializare vreau sa spun ca nu sunt BIO si nici sanatoase decat daca va ocupati direct de aceste produse adica dai FNC'uri mananci si tu FNC si tot ce ai bagat in "el" cand creste "pui'ul" da?, asa ca sa ne intelegem cand vorbim de ce anume vorbim.

    Asta ca AVIZ la cei ce vor sa manance sanatos si mai ales pentru toti "Smecherii" care se fac ca "nu stiu" ce e aia BIO si incerca sa induca in eroare consumatorul final.


    Pacat ca romanul este ASA cum ESTE din cauza ca ne FURA toti la toate colturile si sa speram ca o sa devenim si noi importanti ca producatori si procesatori de BIO ca potential avem destul si mai ales sa ne PERMITA buzunarul sa devenim si CONSUMATORI.

    Si cam atat ca nu mai am chef. Sper ca nu v'am plictisit :)

    Numai Bine

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu, doar m-ati obosit cu atatea majuscule. In rest, un produs care are certificare se cheama bio. Un produs care nu are certificare nu se cheama bio. Folosirea termenului bio la un produs fara certificare e inselaciune, dupa parerea mea.
      In rest, era frumos daca va si semnati.

      Ștergere
  7. sper sa imi publicati comentariul "cu drept de autor" bineinteles, si daca nu "deranjasa pe cineva" bineinteles, sa traiti

    RăspundețiȘtergere
  8. sper sa imi publicati comentariul "cu drept de autor" bineinteles, si daca nu "deranjasa pe cineva" bineinteles, sa traiti

    oricum este evident cine conduce blog'ul :) :P

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna Olivia,nu stiu daca mai citesti comentariile,dar imi incerc norocul.Felicitari pentru ceea ce faci,inclusiv pentru acest articol.Eu produc taitei de casa si as dori sa ma legalizez chiar daca stiu ca voi avea foooarte mult de umblat.Ai putea cumva sa imi spui unde ma pot interesa exact de ce am nevoie(un spatiu special,momentan ii fac acasa) ca incet sa imi fac ce am nevoie.Multumesc si succes in tot ceea ce faci.
    Adela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Le citesc, de scris articole nu mai apuc :)
      Ii poti face si acasa, trebuie doar ca DSV-ul sa fie de acord cu spatiul. Teoretic iti trebuie o forma legala de functionare (pfa, intreprindere individuala, familiala, srl - aici cel mai bine intrebi un contabil care e potriveste mai bine pentru ce vrei tu sa faci), dupa care sa ceri autorizatiile de care ai nevoie (principala e de la directia sanitar-veterinaram fiind vorba de productie alimente, in rest nu stiu daca trebui sa soliciti si altele sau poti functiona pe declaratie pe propria raspundere). Nu am experienta pe productia de alimente asa ca nu stiu exact. Poti intreba un mic producator de gemuri sau alte alimente, ei trebuie sa stie si fiind vorba de alte produse decat ale lor s-ar putea sa iti si raspunda :)

      Ștergere