joi, 30 iunie 2011

Cum se fac afacerile in Romania. Si Grecia

Sunt nervoasa. Sunt nervoasa pentru ca am facut o boacana cu o comanda acum cateva luni, iar acum clientul a scris pe blog despre dezamagirea lui. De fapt sunt nervoasa pentru ca i-am dat ocazia sa aiba dreptate sa fie dezamagit. Si ca el sunt multi altii.

Pe de alta parte, nu aveam cum sa nu-i dezamagesc. Problema in primele luni de BioBunatati nu eram decat eu pe aici, pierduta prin niste gramezi de marfa online si offline. Nu ma plang, ca doar stiam in ce ma bag. Just saying.

Dar cu ocazia asta, facandu-mi pentru a o mia oara mea culpa, am inceput sa gandesc si eu ca un client. Ca pana la urma sunt si eu un client al multilor mei furnizori, carora nu le zic niciodata nici da-te mai incolo. Si gandindu-ma eu bine cred ca ar trebui sa incep sa dau cu ei de pamant.

Sa va spun de ce. Din ciclul asa-ti trebuie daca tii neaparat sa lucrezi cu romani (si sa nu uitam grecii, care sunt un fel de romani mai lenesi):

- multi furnizori nu au un termen clar de livrare a produselor, motiv pentru care comanda iti vine cand da Dumnezeu. Sau au termene gen 2 saptamani. Poti sa ai noroc, poti sa nu.

- aproape niciun furnizor nu iti confirma stocul. Tu dai comanda, si afli ce primesti cand ai deschis coletele. Daca-ti placeau "Surprize surprize" atunci apuca-te de un business de-asta.

- primesti produse in curs de expirare, 1-2 luni la alimente sau 2-3 luni la cosmetice. Dupa care ti se spune ca ei nu inteleg care e problema, ca ei livreaza asa ceva la clienti si noi ne ce nu livram, si evident ca nu ti le inlocuiesc (am vreo 6 furnizori de-astia).

- primesti recipiente care curg, pungi care se rup usor, cutii crapate. Se mai intampla, dom'le. Soarta. Soarta a ales si sa ambaleze in cele mai ieftine recipiente ca sa castigi tu mai multi bani.

- furnizorul iti livreaza produse cu un pret, dupa care peste o saptamana reduce preturile definitiv la un nivel sub cel pe care l-ai avut tu ca retailer. Ramane ca tu sa te aliniezi la preturile lui si sa vinzi in pierdere, sau sa ramai pe pretul vechi si sa nu mai vinzi nimic. Si evident ca nu iti face niciun discount suplimentar (acelasi furnizor se incadreaza si la ultimele 2 puncte de mai sus si sincera sa fiu daca o mai tine asa o sa il trimit in padure, din pacate insa pe un segment de cosmetice este singura firma care poate furniza o gama ca a lui).

- dai o comanda, ti se confirma stocul. Te duci s-o ridici (multi dintre furnizori nu livreaza, considera-te privilegiat ca te lasa sa iei marfa de la ei) si afli ca intre timp o parte din comanda ta s-a vandut. Ca a venit o doamna si n-au putut s-o refuze.

- dai o comanda, nu ti se confirma stocul ca asta nu intra in atributiile importatorului, te duci dupa ea si afli la fata locului ce poti si ce nu poti sa iei (intre noi fie spus, chestia asta cu dus dupa marfa imi mananca 2 zile pe saptamana si a ajuns sa ma dispere, multi furnizori ori nu livreaza ori livreaza peste niste sume aberante gen 1000-2000 lei).

- primesti aparate de uz casnic de 700 de lei fara certificat de garantie si fara instructiuni de instalare in romana. Si ti se spune ca esti primul magazin care cere asa ceva si ca oricum nu e nevoie ca n-are ce sa se strice. Si ca e usor de instalat. Jura-te, eu n-as reusi.

- primesti o oferta de la un distribuitor. Produse faine, de calitate, ii trimiti lista cu cam ce ai vrea de la el (asa, vreo 150 de produse). Iti spune ca la inceput ai face bine sa te limitezi la 25, ca ei n-au cum sa tina asa stoc. Ori nu inteleg eu ce-i aia distributie, ori s-au apucat ei de businessul gresit.

- contactezi un importator, iti spune ca-ti da toate gamele importate cu un anumit discount, tu muncesti o saptamana la incarcarea produselor pe site, dupa care se razgandeste si-ti mai da cam 10% din ele. Cu un discount mai mic, evident.

- importi niste marci de produse, dupa mai mult de 2 ani de cand te lupti cu ele pe aici incep sa apara al omiecincisutelea si omiecincisuteleaunu magazine online de cosmetice bio care dau si ei un mail la producator "vrem si noi cosmeticele astea". Si ala le da, ca doar nu strica 500-1000 de euro in plus. Cand tu esti distribuitorul lui oficial. De-aia sunteti in faliment, de lacomie si lipsa de creier.

- importi niste marci de produse, dai o comanda, producatorul n-are stoc. Sau iti raspunde peste o saptamana, timp in care tu ramai suspendat pe undeva, usor confuz. Dupa care iti pregateste marfa in inca vreo doua. Dupa care oricum nu poti s-o iei ca e greva la greci si nu merg transportatorii. Sau e vama blocata. Sau e una din cele o suta de vacante.

Acum o sa ma intrebati de ce nu renunt la furnizorii de mai sus. Pai as ramane fara furnizori, majoritatea sunt asa. Cei care au o pozitie de monopol/oligopol pe un segment de produse sunt si cei mai neinteresati de tratarea profesionista a clientilor, si acum doar n-o sa ma apuc sa import o gramada de game ca sa scap de ei (m-as apuca, dar 1. nu vreau sa blochez prea multi bani in importuri, si 2. nu-mi calc furnizorii pe picioare, chiar si asa haotici cum sunt unii).

O sa ma mai intrebati (retoric) de ce nu fac oamenii lucrurile cum trebuie. Eu stiu de ce nu le fac eu, in rezumat din cauza lipsei de resurse materiale aka bani pe care incerc s-o compensez prin munca. Care lipsa a insemnat lipsa de oameni, si in consecinta activitati neacoperite si de aici intarzieri sau greseli la stocuri disponibile, dar si lipsa de aprovizionare in timp util in unele cazuri. Inca facem greseli, dar din ce in ce mai putine si nu va mai dura mult pana o sa fim un magazin online profesionist, nu numai mare si unora simpatic. Oricum vreau sa le multumesc clientilor care au suportat greselile noastre si inca sunt clientii nostri, pana la urma lor le datorez faptul ca BioBunatatile exista.

Ceilalti furnizori.. probabil ca o parte din ei au aceleasi probleme, desi nu stiu sa fie niciuna din firme one man show, asa cum am inceput eu. Altii sunt pur si simplu neseriosi sau pusi pe profit cu orice pret. Altii n-au nicio urma de inclinatie pentru afaceri sau comert sau organizare in general si se comporta ca niste rate bete, fara sa se gandeasca mai departe de unde pun urmatorul picior. Oricare ar fi problema, important e ca macar sa-ti pese ca ai gresit si sa faci ce poti sa-ti repari greselile si sa nu le mai repeti. Dar se intampla rar, si pana atunci ne descurcam cum putem. Ca asa e romanul, descurcaret, nu?

marți, 28 iunie 2011

Planuri de viitor

Dupa targul din weekendul trecut care mi-a solicitat cam tare si nervii si spatele luni am lasat spiridusul la firma si mi-am luat o zi de stat cu Matei si facut chestii relaxante cat doarme susnumitul. M-am apucat de citit postarile blogurilor pe care le urmaresc si cu care sunt foarte in urma, ocazie cu care mi-am dat seama ca o parte importanta din bloguri nu mai functioneaza de cel putin un an. Imi pare rau ca le-au lasat oamenii balta, erau chiar interesante si unele destul de renumite. Dupa care am citit despre o bloggerita care dupa ce a ajuns cunoscuta a abandonat blogul. Dupa care mi-am dat seama ca de la o vreme si eu scriu din ce in ce mai rar, si atunci cand postez ceva e sigur legat de vreun targ, promotie sau produse Olivo/BioBunatati. Nu e bine.

Dar sa va povestesc de ce. De 2 luni (si ceva) de cand a aparut spiridusul in viata mea recuperam ce nu am reusit eu sa fac de cand muncesc pentru trei (oameni, dupa estimarea mea). Stocuri la zi, termene de valabilitate, acte, incarcat produse noi, intrat cu comenzile in ritm normal (mai ales cu cele de posta) etc etc. Mai avem putin sa ajungem la zi cu toate, dupa care vom intra nu in normal, ci in ritm de crestere. Despre care vroiam sa va povestesc acum.

Inainte de toate, dupa cum va spuneam, ne trebuie showroom nou, pe care sper sa il avem pana la 1 septembrie. Care va fi mai mare, mai usor de gasit si chiar mai plin de produse, dar cu siguranta in aceeasi zona a Pietei Muncii.

Curand dupa ce ne vom muta va incepe sa functioneze si cosul de produse proaspete cu care va amenint de asta iarna, pentru el trebuie frigidere si masina frigorifica, care frigidere in vechiul sediu ar fi fost imposibil de pus. Avem deja furnizori de cam orice va trece prin cap in materie de produse bio proaspete, toti evident din Romania, asa ca promit ca in cele din urma va fi meritat asteptarea. Asadar, estimativ din octombrie vom avea si mancare proaspata.

Intre timp avem in lucru (in sfarsit) noul catalog Olivo. Care catalog se adreseaza partenerilor Olivo si magazinelor, dar si clientilor fideli. Comenzile din catalog beneficiaza de discounturi (mari) si produse gratuite, si oricine se poate inscrie sa il primeasca si sa beneficieze de conditiile de partener. Editia aceasta va avea 52 de pagini, peste 200 de produse si o gama extinsa de cosmetice, detergenti, alimente, suplimente si produse terapeutice, majoritatea bio, si va fi valabil in perioada septembrie-februarie. Tot in el, alaturi de uleiul de argan Olivo, veti gasi o gama extinsa a brandului Olivo, pe care o pregatesc impreuna cu un producator deosebit. Despre el, marci, conditii si altele voi scrie saptamana aceasta. Ocazie cu care vreau sa imi cer scuze fata de cei care au trimis formulare de inscriere in ultima vreme si nu au primit codul de partener, suntem in curs de reglare si a acestor operatiuni si va promit ca merita asteptarea.

Tot in planurile de toamna-iarna (noi nu avem colectii, avem planuri) ne gandim la unul (chiar doua, daca se aliniaza planetele) magazine. Nu numai magazine, mai degraba centre de viata sanatoasa, despre care nu va zic nimic, decat ca cel mare si frumos nu va fi numai al nostru. Si am tacut, ca n-am terminat calculele si negocierile si chiar vreau sa fie surpriza.

Iar, la final, ca plan pe termen mediu (adica incepand de la anu' si continuand inca vreo doi), va rog sa va uitati la primele doua poze. Daca va plac, sa stiti ca asa arata zona. Dupa care uitati-va la pozele de aici. Daca va place si asta, sa stiti ca asa arata terenul, cel putin o parte din el. Terenul pentru ce? pentru ferma ecologica la care ma gandesc din ce in ce mai serios ca aproape m-am si hotarat.
Deocamdata e un proiect care prinde contur in capul meu, o combinatie intre dorinta mea de relocare (macar partiala), atasamentul inexplicabil pe care il am pentru zona (cred ca toti muscelenii se nasc cu el si nu se diminueaza nici macar la astia jumatate, ca mine), planul de a deveni producator (si cum mancarea ma pasioneaza mult mai mult decat cosmeticele, e o optiune buna), pasiunea pentru natura si viata sanatoasa, toate combinate cu multe cifre (de care capul meu e vesnic plin, domn' profesor Marculescu probabil ca ar regreta ca m-a lasat corigenta intr-a 11a daca ar vedea in ce computer performant m-am transformat - e adevarat, trimestrul ala ma indragostisem de actualul sot si din premianta am reusit sa raman corigenta la 2 materii, fizica included).

Revenind la planurile mele in curs de formare, vizualizez o livada ecologica de pruni (zona e izolata si n-a fost stropita), cu o ferma cu de toate in mijloc (de toate vietuitoarele adica, si solar inclus) si cateva camere pentru cei care vor sa vina cu copiii sa mulga vacuta si sa doarma in fan intre doua mese sanatoase, numai cu produse naturale. Cu magiun si branza din productia proprie, pe care sa le aduc la cosul BioBunatati.

Stiu ca e o lista lunga si ma gandesc cum rade Ana daca citeste postarea asta dupa discutia despre oamenii cu planuri si oamenii fara planuri pe care am avut-o saptamana trecuta. Dar planurile mele sunt ceea ce ma tin in miscare si sunt o sursa importanta de energie si fericire. Mai ales dupa ce reusesc sa le duc la capat, chiar daca nu pe toate intotdeauna.. dar un drum bun spre Himalaya trece prin Alpi.

vineri, 24 iunie 2011

Leapsa cu obiecte fericite

Nu ma dau un vant dupa lepse, majoritatea mi se par stupide si-mi aduc aminte de oracolele din clasa a cincea cu "ce melodii va plac? si "cum il cheama pe baiatul caruia i-ai lasa un bilet in banca cu vrei sa fii prietenul meu?". Dar azi dimineata am dat peste leapsa asta la Ana si mi-a placut atat de tare postarea ei, ca numai gandul de a scrie despre 10 lucruri pe care le iubesc m-a facut sa zambesc.

In mod ciudat, lucrurile pe care le folosesc cel mai mult (adica telefon, laptop si masina) nu se vor regasi pe lista aceasta. Telefonul este un obiect care ma scoate din sarite prin obligativitatea subinteleasa de a raspunde la el (te-am sunat si n-ai raspuns! fuck, daca am telefon nu inseamna ca n-am nimic mai bun de facut decat sa vorbesc la el, sau ca am chef de tine, sau ca am devenit brusc disponibila pentru toata lumea la orice ora). Laptopul ar fi minunat daca nu i-ar harai coolerul cam ca un motor de tractor de cand l-am cumparat (eu neavand disponibilitatea de a-mi lasa obiectul muncii in service o saptamana cat mi-au zis astia ca dureaza). Masina e mica si minunata, dar nu e eu. Eu sunt un jeep Wrangler decapotabil pe care nu mi-l voi lua niciodata pentru ca mananca multa motorina si polueaza.

Dar am si obiecte care ma fac fericita, care-mi trezesc amintiri si care ma definesc.

1. cerceii. Singurul obiect decorativ pe care il mai port de cand a aparut Matei si agatatul de lanturile si bratarile lui mami. Am zeci de cercei, care mai de care mai artizanali si mai abramburitici, cercei din lamai, din cocos, din scortisoara, lungi, foarte lungi si extrem de lungi, direct proportionali cu gatul meu din care s-ar putea face 2 gaturi mai mici sau 4 gen Petre Roman. Colectia creste de fiecare data cand ajung la vreun targ handmade si dau iama printre standuri, motiv pentru care sunt sub stricta supraveghere la astfel de evenimente. Vedeta colectiei: cerceii cumparati de Andrei (in lipsa mea!) de la Femei pe Matasari acum o saptamana. Sunt cei mai lungi, frumosi si complet tacaniti cercei pe care i-am avut vreodata si mi se potrivesc perfect (pentru ca, spune achizitorul, sunt exact ca mine).

2. minunatele inventii casnice numite epilator si masini de spalat rufe si vase. Nu reusesc sa-mi inchipui viata indoita peste cada frecand munti de rufe, si mai nou nici cu optiunea similara la chiuveta si muntii de vase. Aceste doua utilaje minunate imi salveaza cel putin o ora zilnic, adica 15 zile pe an pe care mi le pot petrece facand lucruri mai frumoase. Iar epilatorul.. la cate urari de bine a primit inventatorul de la mine sper sa mai traiasca si sa-i foloseasca la ceva.
Pentru ca eu fac parte dintr-o subspecie feminina mai ciudata careia nu-i place sa mearga la coafor, salon de infrumusetare si cum s-or mai numi. Cred ca exista putine lucruri care sa ma plictiseasca mai tare de atat, nu pentru ca m-ar deranja sa se invarta cineva in jurul meu, ci pentru ca dureaza prea mult, nu pot sa fac nimic in timpul ala, si de cele mai multe ori sunt nevoita sa ascult si niste conversatii la limita intelectuala a primatelor (de-asta imi place la Salonul Organic, au o coafeza care are si mult bun simt si nici nu vorbeste).

3. minunatele cosmetice pe care probabil nu le-as fi intalnit niciodata daca nu ma apucam de afacerea asta (pentru ca, dupa cum v-am mai spus, pana acum cativa ani interesul meu pentru produsele de ingrijire era undeva sub nivelul marii). Vedetele, in marea de vedete, sunt untul de corp Olivellenic care este indescriptibil, si el si senzatia pe care o ai cand te dai cu el si dupa aceea (ce poate fi mai fain decat sa ti se sarute picioarele si sa ti se spuna ca miros a ciocolata?) si solutia micelara Cattier, fara de care nu mai vreau sa traiesc, pentru care am inceput sa ador demachiatul atat de mult ca l-am introdus si dimineata in ritualul de trezire.

4. cartile lui P. G. Wodehouse, pe care le citesc seara cand sunt foarte obosita, pe care le-am mai citit de douamiicincisutedouazecideori, si de fiecare data rad cu aceeasi pofta, pentru ca omul a bagat in ele cel mai pur si mai nemuritor umor englezesc, un fel de Jeremy Clarkson in varianta aristocratica.

5. sezlongul improvizat pe lada de zestre a bunicii in balconul de la Campulung, unde imi iau micul dejun citind o carte si privind la varful Mateiasului de cand eram mica, cel mai linistitor loc din viata mea care numai linistita n-a fost vreodata.

6. capul de delfin pe care l-am gasit pe insula Sahalin din Delta si pe care nu l-am luat atunci, pentru ca oamenii din jurul meu au zis ca ei nu merg cu mine cu un craniu de delfin in brate, asa ca dupa ce am ajuns inapoi in Sfantu Gheorghe cu barca am deturnat un grup de turisti si i-am tarat cativa kilometri pe plaja ca sa il gasesc. Stiu ca nu e tocmai cel mai obisnuit obiect decorativ pe care il poate avea cineva, dar pentru mine e singurul de care sunt atasata, e ca si cum as avea un delfin acasa, pe care n-am putut sa-l ajut atunci cand a murit singur pe plaja aia, probabil tot din cauza braconajului.

7. geaca de motor pe care mi-am cumparat-o de la o colega in clasa a zecea, care e cu cateva numere mai mari si pe care am purtat-o cam jumatate din viata de pana acum, care ma defineste 100% si pe care, desi am abandonat-o pe un umeras de cativa ani, o s-o iubesc intotdeauna.

8. paturica lui Matei, fara de care nu se doarme, nu e liniste si in general nu se poate trai, pe care o iubesc la fel de mult cum o iubeste Matei, pentru ca o identific cu el si cu o stare de bine si cu prezenta lui in casa.

9. laptopul meu cel vechi, pe care mi l-am cumparat in rate la primul job full time din 2003, care a costat cam 7 salarii jumatate si care continua sa functioneze, din pacate usor depasit de situatie, motiv pentru care am primit un inlocuitor mai tanar dar care nu va putea sa-l inlocuiasca niciodata.

10. canapeaua din sufragerie, de pe care scriu aceasta postare cu picioarele lui Matei in brate care doarme langa mine, canapea care este cea mai comoda forma de mobilier pe care poate sta cineva, atat de comoda incat ar trebui sa nu fie vanduta persoanelor inactive, risc de transformare in statuie obeza (din fericire pentru sanatatea mea eu sigur nu ma incadrez aici).

Leapsa a plecat de la Printesa Urbana, a ajuns la MD si la Boo, de acolo am luat-o eu si de-aici s-o ia cine are chef sa se relaxeze in weekend aducandu-si aminte de obiectele care te fac sa zambesti, dar mai ales Ina, Raluca, Roxana si Spiridusul, care sper ca o vor adora.

joi, 23 iunie 2011

Produsele Vitalia au 30% reducere!

Avem o noua promotie la gama Vitalia, care cuprinde cereale naturale, musli, gemuri dietetice, fructe exotice deshidratate si batoane de cereale. Multe dintre produse au indice glicemic scazut si sunt recomandate diabeticilor (nu celor cu tratament insulinic).
Asadar, 30% reducere la cereale si musli, batoanele de cereale, gemuri dietetice si fructe deshidratate si confiate (aloe vera, papaya, ananas si mango). O parte dintre ele expira in urmatoarele 3 luni, fiecare produs are la descriere data la care expira.
Daca doriti 2 produse de acelasi tip reducerea este de 50%.
De asemenea, toate comenzile de peste 200 lei primesc gratuit un produs Vitalia dintre cele aflate la promotie la alegere.
Puteti vizualiza produsele aici.

miercuri, 22 iunie 2011

Mituri despre alimentele organice. Articol preluat TOTB

Nu mi se intampla de obicei sa gasesc vreun articol pe care sa simt nevoia sa-l preiau integral, dar articolul de astazi de pe Think Outside the Box scris de Roxana Bucata mi se pare ca analizeaza foarte bine si documentat multe aspecte ale consumului de produse organice.

Alimentele organice, ecologice sau bio sunt obținute într-un sistem agro-alimentar în care nu se utilizează îngrășăminte chimice şi pesticide de sinteză, hormoni, antibiotice de sinteză și nu sunt acceptate organisme modificate genetic, fie că sunt plante, animale sau microorganisme, ca în cazul iaurtului. Nu sunt acceptate rasele de animale și speciile de plante hibride, ci doar cele ancestrale, primitive.

Putem recunoaște alimentele organice dacă sunt etichetate. Acestea trebuie să poarte două sigle: sigla Ministerului Agriculturii – AE și ștampila organismului care a certificat faptul că produsul respectiv este organic. În cazul produselor care nu sunt ambalate, comerciantul trebuie să prezinte documentele prin care se atestă că produsul este ceea ce pretinde a fi.

În jurul legumelor organice s-au clădit numeroase mituri, iată care este adevărul:

Legumele organice sunt mai bune, mai sănătoase, mai nutritive.

“E adevărat,” spune profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. “Sunt mai sănătoase, cel puțin sunt mai puțin contaminate chimic, cu radionucliți, cu pesticide.” În plus, fiind vorba de rase vechi, legumele organice au și o valoare nutritivă mai ridicată, spune acesta. În orice caz, diferența de nutrienți între legumele convenționale și cele organice este un subiect dezbătut. “Am citit studii destule care arătau că organicele au mai mulți nutrienți, de la vitamine la antioxidanți. Asta nu cred că este adevărat. Sigur, un soi de legumă, ca să reziste fără pesticide, este cu certitudine un soi mai puternic și mai activ metabolic, deci probabil și mai bogat în conținut util și pentru om, dar diferențele sunt nesemnificative și nu pentru asta aș recomanda să se mănânce organic”, spune Corina Zugravu. În orice caz, e limpede că cele organice sunt cu mult mai curate cât timp solul și tratamentele aplicate sunt diferite, deși studiile au găsit niveluri puțin diferite de reziduuri de chimicale în organice/neorganice, adaugă aceasta.

Legumele organice nu sunt bune doar pentru sănătatea noastră, ci mai ales pentru sănătatea planetei, spune dr. Corina Zugravu. “O cultură organică este cu mult mai puțin nocivă pentru ecosistem, pentru amărâtul ăsta de pământ pe care trăim. Deci, dacă nu privim totul strict egoist și ne interesează și ce lăsăm în urmă, organicul face o foarte, foarte mare diferență”, spune aceasta.

Legumele organice nu au gust.

Fals, spune prof. Mencinicopschi. Legumele organice sunt mai gustoase, ne asigură acesta. “Roșia inimă de bou, spre exemplu, care este un soi vechi, este mai gustoasă decât o roșie industrială. Mitul nu este adevărat”, spune directorul ICA. Studiile arată că legumele organice au mai mult gust, spune Corina Zugravu. “Am experimentat și organic, și neorganic și nu am văzut diferențe. Cred că sunt numai chestii de marketing”, spune aceasta.

Tradițional înseamnă organic.

Fals. Deși poate fi, nu orice aliment tradițional este organic. “Dacă un produs tradițional este obținut cu materii prime organice, atunci este organic. Cârnatul tradițional este ecologic dacă porcul a fost crescut ecologic, dacă și condimentele sunt ecologice, etc. Tradițional nu este echivalent cu organic, dar tradițional înseamnă că un produs trebuie să respecte o rețetă tradițională și tehnologie de fabricație tradițională. Dacă fac cârnați tradiționali din porc industrial nu mai vorbim de cârnat tradițional”, explică prof. Mencinicopschi.

Legumele de la țărani sunt ecologice

Fals. Legumele pe care le găsim la țărani în piață, pot fi organice, dar sunt mici șanse. “Țăranii s-au șmecherit și ei”, spune prof. Mencinicopschi. Unii folosesc soiuri vechi cu îngrășământ natural pentru ei, iar pentru piață fac legume frumoase cu hormoni, cu îngrășământ sintetic. “E o realitate, dacă nu e un sistem de control nu poți avea încredere. Eu însumi am avut o experiență din asta. Soția mea a luat niște ouă din piață de la o bătrână care spunea că sunt ouă de curte și când m-am uitat mai bine aveau ștampila ștearsă de pe ele”, spune profesorul. Deși oamenii au tendința să meargă la piață pentru legume mai sănătoase, țăranii nu au alimente ecologice, poate doar tradiționale, dar și pentru a comercializa produse tradiționale există condiții greu de îndeplinit de către țăranii cu mijloace financiare reduse.

Legumele organice sunt mai scumpe

Adevărat. Prețul lor mai mare este justificat, până la un punct, spune prof. Mencinicopschi. Situația din România este, însă, exagerată. “Afară prețurile sunt sensibil egale. Nu e ca la noi unde un pui costă 20 de lei și unul organic 100. De 5 ori e prea mult. Cu 5, 10, 15% mai scump este acceptabil, dar nu sunt normale prețurile duble, triple, cvatriple. Ai noștri au sărit calul riscând să compromită sistemul”, explică acesta. Tehnicile aplicate, acreditarea, precum și productivitatea scăzută sunt motivele care justifică prețul mai ridicat al alimentelor organice, spune, la rândul său, dr. Corina Zugravu. “Însă am văzut magazine organice prin vest, de exemplu în Olanda, unde diferențele de preț între organic și neorganic nu erau halucinante ca la noi, ci de câțiva eurocenți, așa încât dacă voiai organic, puteai cumpăra”, spune aceasta.

Legumele strâmbe și urâte sunt mai sănătoase

Convinși de faptul că legumele arătoase au fost tratate cu substanțe periculoase pentru a arăta ca în reclame, oamenii tind să aleagă legumele mai strâmbe și mai urâte de la fundul lăzii, convinși că acelea sunt mai sănătoase. E un sâmbure de adevăr în această teorie, spune prof. Mencinicopschi. “Statistic poate fi adevărat. Legumele, fructele crescute intr-un sistem intensiv sunt foarte arătoase, au aspect comercial, sunt calibrate, sunt selectate după anumite dimensiuni, sunt omogene. Dacă le crești într-o gospodărie mică, țărănească, fără îngrășământ chimic, un măr e mai mare, unul mai mic, un castravete e mai încârligat, altul mai drept, mai sunt și atacate dacă nu sunt stropite”, explică prof. Mencinicopschi, care adaugă că și cele organice sunt frumoase fiind crescute într-un sistem mare, comercial, unde se face, de asemenea, separarea pe dimensiuni.

Legumele organice ne pot îmbolnăvi.

Fals. Vehicularea informației că un castravete organic ar fi fost punctul de plecare al epidemiei provocate de bacteria E.coli din Germania a stârnit îngrijorări cu privire la siguranța alimentelor ecologice. “A fost un atac murdar, n-are legătură sistemul în care sunt obținute legumele organice care este mult mai bine controlat decât cel al agriculturii intensive. Nu are nicio legătură E.coli cu castravetele, a fost o diversiune care a eșuat. Un adevăr pe jumătate e mai rău decât o minciună”, spune prof. Mencinicopschi, care adaugă că îngrășământul organic este balegă de vacă ce se compostează, nu se dă crudă, iar prin compostare orice agent patogen este distrus.

Agricultura ecologică are o pondere de aproape 2% din totalul producției agricole, spunea la sfârșitul anului trecut, Daniela Rebega, consilier în cadrul Ministerului Agriculturii. Piața internă a produselor eco înregistrează o creștere constantă de 20% pe an, cele mai utilizate metode de vânzare fiind magazinele specializate, vânzările la poarta fermei, supermarketurile și piețele sezoniere. În ce privește exporturile, acestea au atins o cifră de 20 de milioane de euro în 2010, cele mai cerute produse fiind cerealele, oleaginoasele și fructele de pădure. Majoritatea produselor eco românești ajung pe piețele din Germania, Austria, Olanda și Italia.

marți, 21 iunie 2011

10 sfaturi pentru o silueta frumoasa

Pana acum cativa ani la intrebarea "cum reusesti sa fii asa slaba?" nu stiam sa raspund decat cu o ridicare a umerilor. Situatie care evident ca s-a schimbat o data cu aparitia lui Matei si a celor 74 de kilograme (greutatea mea normala e in jur de 60, +/- 2 kg)., la 1.76. Greutate normala la care am revenit, de data asta cu un oarescare efort, si acum pot sa dau un raspuns coerent la intrebarea cu slabitul (si ramasul asa). Am mai scris o data aici despre experienta mea de slabit 10 kilograme (s-au facut 15 intre timp), insa as vrea sa reiau subiectul sub forma unui rezumat al lucrurilor care mi se par importante daca vrei sa slabesti si sa te pastrezi ca atare. Asadar, 10 sfaturi pentru o silueta frumoasa:

1. curele de slabire nu dau rezultate pe termen lung, si in plus sunt frustrante si chinuitoare. O cura de slabire urmata de o reluare a obiceiurilor nu duce decat la vergeturi si piele inelastica, cauzate de permanentul slabit si ingrasat la loc. A, si la depresii. O greutate normala se obtine si se mentine cu un stil de viata sanatos, echilibrat si coerent. Asadar, daca te-ai hotarat sa slabesti, ia in considerare o modificare definitiva a obiceiurilor alimentare.

2. prima schimbare se face in cap, nu in meniu. Daca traiesti ca sa mananci sau lesini in fata unei cupe de inghetata, va trebui sa te convingi mai intai pe tine insuti ca mancarea nu e asa de importanta daca nu iti aduce si beneficii (gen energie, sanatate, corp normal).

3. aportul caloric trebuie sa fie proportional cu efortul depus. Daca stai toata ziua pe scaun, nu faci sport si n-ai vreo activitate intelectuala intensa, e de preferat sa mananci putin.

4. ca organismul sa consume cat mai mult din ce primeste, trebuie sa stie ca primeste des, ca sa nu faca depozite in asteptarea mesei de seara cu 3 feluri de mancare. Asadar, 4 mese de 3-4-500 de calorii (in functie de dorinta de slabit sau mentinere si de efortul zilnic depus) sunt regimul alimentar cel mai potrivit.

5. masa principala este micul-dejun, nu cina. Daca iti place sa mananci mult, incepe de dimineata, nu numai ca organismul va consuma tot ce ii dai, dar vei fi si mai plin de energie cel putin jumatate de zi.

6. dulciurile sunt incompatibile cu silueta. Se consuma in cantitati mici si neaparat ca masa separata, nu ca desert, un desert de 500 de calorii peste o masa cu 2 feluri de inca 1000 e secretul unui mare depozit de grasime, localizat de obicei pe abdomen.

7. junk food-ul ingrasa si nu aduce niciun beneficiu organismului (multe calorii, valoare nutritiva mica, ingrediente nocive). Aici intra Mc Donalds-ul si chestiile similare, mezelurile, dulciurile rafinate, produsele semipreparate (o parte din ele cel putin), snacks-urile, sucurile din comert (majoritatea).

8. rontaitul intre mese de alimente cu multe calorii si continut incert mentine cu succes stratul adipos. Saratelele la punga, pateuri, snacks-uri, bruschete si alte tampenii nu ajuta decat la psihic, asta pana iti pui costumul de baie si te uiti in oglinda.

9. sportul e esential, mai ales o data cu inaintarea in varsta, cand metabolismul se modifica, dar si pentru cei care au tendinte innascute de ingrasare. Daca nici la 35 de ani nu faci sport, chiar daca printr-o minune esti slab, oricum or sa inceapa sa atarne muschii pe tine.

10. daca mananci cand esti suparat/a, du-te la psiholog. O sa se rezolve mai repede problema si o sa-ti pastrezi si silueta. E incredibil cati oameni ajung obezi pentru ca au avut o perioada mai stresanta. Mancatul in exces nu rezolva probleme.

Lista nu e exclusiva si asteapta completari.

vineri, 17 iunie 2011

In weekend ne gasiti la Organic Fest!

Am bodoganit eu ca m-am saturat de targuri, dar dupa 3 luni de pauza a devenit plictisitor. Asa ca weekendul acesta suntem la Teatrul de Opereta, la Organic Fest, sambata si duminica intre orele 11-18 (zona Universitate, langa TNB).
Ce vom avea cu noi:
- cosmetice bio (evident): Olivellenic, Bioselect, Cattier, Balm Balm, Weleda, Lois, unt de shea Naturafrica, unturi si uleiuri Mayam, ulei de argan Olivo
- detergenti bio Earth Friendly Products
- dulceata, zacusca si siropuri de casa Camara cu Bunatati
- condimente bio si naturale Kabrianis si Sonnentor
- cereale si produse dietetice Vitalia
- si, in premiera, filtrele de apa 3M
Evident ca majoritatea produselor vor avea reduceri pentru targ, asa cum v-am obisnuit.
Va asteptam cu drag!

marți, 7 iunie 2011

Tagliatelle cu spanac Petras Bio

Eu sunt ca cizmarul care umbla descult, v-am mai spus? am munti de produse la firma si ma zgarcesc la ele, iau cate unul din cand in cand, probabil mi-e frica sa nu dau iama si sa raman cu rafturile goale. Noroc cu clientii care vin cu cate un feedback, si dupa ce aud o gramada de feedback-uri bune despre un produs ma apuc si eu sa il testez. Motiv pentru care de 3 zile folosesc ulei de argan, si astazi am gatit niste minunate tagliatelle cu spanac.

Gatit este un termen impropriu, oricum interesul meu pentru aceasta activitate este direct proportional cu cat mi-e de foame. Gatitul, ca si vanzarile, organizarea sau patinajul artistic implica un talent, pe care eu nu par sa-l am. Sa ne intelegem, de gatit gatesc binisor spre bine, dar cum spiritul meu competitiv combinat cu cel gurmand tind spre exceptional, rar sunt multumita de ce a iesit. Plus ca daca ma compar cu cate unii gen Ina imi vine sa-mi bag capul in cuptor si sa-l pastrez acolo.

In cazul de fata, gatitul este un termen impropriu pentru ca m-am rezumat la fiert tagliatellele si turnat peste ele ulei de masline presat la rece, sare, piper verde proaspat rasnit, amestec pentru feta (oregano, ardei, cimbru si patrunjel) si usturoi pisat. A iesit o chestie delicioasa, pastele sunt absolut superbe, si din cate am inteles si cele cu busuioc sau hribi sunt deosebite. Vi le recomand pentru o masa rapida si sanatoasa.

Tagliatellele Petras Bio sunt disponibile aici in 10 variante (din grau sau grau spelta, cu busuioc, galbiori, canepa si altele), toate bio si produse manual in Romania. Pe cele cu spanac le puteti gasi aici la pretul de 7.60 lei, o punga ajunge pentru doua portii mari sau trei portii potrivite.

O reteta pentru tagliatellele cu busuioc gasiti la Roxana, care a fost printre cei entuziasmati de ele.

duminică, 5 iunie 2011

Promotiile lunii iunie pe Olivo si BioBunatati

Mie-ncep sa-mi placa promotiile, si se pare ca si voua. Asa ca pentru luna iunie m-am gandit la urmatoarele reduceri:

Reduceri la cosmeticele bio Olivo, Olivellenic si Bioselect

- cumparati 2 uleiuri de argan Olivo si veti primi reducere 20%, adica le veti achizitiona cu 107 lei in loc de 134 lei

- cumparati oricare sampon Olivellenic sau Bioselect (sampon impotriva caderii parului, sampon pentru par gras, sampon pentru par normal si uscat, sampon pentru uz frecvent, sampon pentru par vopsit si degradat) si puteti achizitiona masca-balsam Olivellenic cu 30% reducere (31 lei in loc de 44 lei)

- cumparati oricare produs pentru corp Olivellenic sau Bioselect (crema de maini, crema de picioare, gel de dus, scrub, unt de corp, ulei de masaj, gel pentru maini) si puteti achizitiona lotiunea de corp Olivellenic cu 20% reducere (39 lei in loc de 49)

- pachetul de rasfat (cele mai delicioase produse din gama): untul de corp si scrubul Olivellenic cumparate impreuna au 20% reducere (74 de lei in loc de 93 lei)

- pachetul crema de maini si crema de picioare Olivellenic cumparate impreuna au 20% reducere (65 lei in loc de 81 lei)

- pachetul pentru barbati: spuma de ras si aftershave Bioselect sunt reduse tot 20% daca sunt achizitionate impreuna, adica 86 lei in loc de 108 lei

- toate cremele de fata Bioselect si Olivellenic cumparate au ca bonus o crema de maini Olivellenic (crema de ten gras si mixt, crema de ten uscat, crema 24 ore, crema de zi, crema de noapte, ser de fermitate, crema de ochi)

- toate produsele de ingrijire a tenului (altele decat creme si ser) Bioselect si Olivellenic au ca bonus un sapun cu masline Olivellenic (demachiant, lotiune tonica, spuma de curatare si scrub)

- cremele de protectie solara Bioselect SPF 15 si SPF 35 pentru copii cumparate impreuna au reducere 20% (104 lei in loc de 130 lei) - aceste creme sunt in curs de aprovizionare si vor sosi in jurul datei de 12 iunie, insa se pot comanda in avans

Cred ca ajunge pentru o luna, ce ziceti?
Promotiile de mai sus sunt valabile pana la sfarsitul lunii, nu se cumuleaza cu discountul partenerilor si nu se cumuleaza intre ele. Comanda se face cu pretul intreg, reducerea urmand sa fie aplicata de catre noi pe factura finala (nu va speriati daca pe site va apare pretul intreg, inca n-am aflat cum sa-l convingem sa calculeze el reducerile la combinatiile de produse). Promotiile sunt valabile atat pe Olivo cat si pe BioBunatati. Comenzile de produse din cadrul acestei promotii permit acumularea de puncte cadou.

Nu uitati si de promotia la condimentele Kabrianis, la 3 borcane primiti o rasnita gratis!

sâmbătă, 4 iunie 2011

Astazi avem Discount Day la showroom!

Astazi va asteptam la showroom-ul Olivo/BioBunatati, unde toate produsele au discount:
- produsele alimentare intre 10 si 20%, iar cele cu termen de valabilitate de 1-2 luni au discount 50%
- cosmeticele intre 10 si 25%
- produsele de curatenie 10%
- jucariile ecologice 25%
- ciorapii medicinali 25%
- cartile 10%
Avem suc de mere de la Valea Mare, miere si dulceturi de casa pentru degustat, si cadouri pentru toti vizitatorii cumparatori.
Showroom-ul e in strada Mieilor 17-21 (intrarea se face pe Intrarea Mieilor), zona Piata Muncii, si vom fi acolo de la ora 10 la 16.

joi, 2 iunie 2011

9 reguli de supravietuire pe piata bio

Pentru ca de 2 ani jumatate de cand inot in ape bio am acumulat ceva experienta (nu ca n-as mai face multe greseli in continuare) si pentru ca vad in jurul meu cum pierd oameni plini de intentii bune o gramada de bani in domeniul acesta, vreau sa impartasesc putin din experienta si parerile mele personale. Imi doresc foarte tare o piata bio puternica, cu jucatori profesionisti, pentru ca asta inseamna crestere din interior si canale de distributie variate pentru noi si viata mai sanatoasa pentru toti ceilalti. Asadar aceasta este o lista pentru cei care lucreaza sau isi doresc sa activeze in domeniu, o lista cu parerile mele (a nu se lua la modul absolut, oricum contraziceti-ma daca vreti).

1. Importul. Desi pare cel mai usor de facut, este o activitate care necesita bani. Vremea cand aduceai marfa de 1000 euro, o vindeai cu profit 300% si aduceai alta a trecut de vreo 10 ani. Trebuie sa mentii stocuri tampon, stocuri la magazine, si sa aduci marfa periodic, in conditiile in care piata iti permite o marja mica. Nu as sfatui pe nimeni sa se apuce de import fara 50.000 euro.

2. Produsele. Piata bio la noi e mica din punctul de vedere al cererii. Oferta, dupa parerea mea, e de cateva ori mai mare decat cererea, mai ales in cazul produselor cosmetice, dar si in cazul alimentelor, mai ales ca oferta aici nu e deloc variata. In cazul cosmeticelor estimez ca sunt cam 200 de marci pe piata si vreo suta de importatori. Cererea inghite maxim 50 de marci cosmetice si 20 de importatori, parerea mea. Asa ca daca vreti import bio eu zic sa va axati pe ceva alimente de nisa.

3. Canalele de distributie. Hipermarketurile/supermarketurile, adica cei care detin jumatate din piata de retail, nu vand bio decat marci proprii si cateva importate de altii, in general mancare. Cosmetice bio nu vinde niciunul. Magazinele bio sunt putine si dispar majoritatea foarte repede (ajungem si la asta), si oricum vand putin. Un magazin bio care are mai mult de 3-4 furnizori de cosmetice nu va vinde bine pentru niciunul din acestia. Farmaciile nu sunt interesate de bio pentru ca au conditii mult mai bune de la dermatocosmetice si chiar daca accepta sa vanda bio oricum vand prea putin. Magazinele online sunt cu miile si cred ca sunt mai putin de 10 care chiar fac treaba, echivalenta sau peste un magazin offline. Saloanele de coafura/cosmetica nu sunt interesate de bio pentru ca sunt produse scumpe, mai putin eficiente in mod vizibil din prima, si aici, ca si la farmacii, concurenta puternica este data de produsele profesionale. Medicii de familie, dermatologi sau pediatri sunt de asemenea refractari la bio, pentru ca e prea "naturist" pentru ei si oricum au comisioane de la dermatocosmetice.

4. Magazin bio. Un magazin bio nu traieste dintr-o marja de 20-25% pe care ti-o permiti la produse. Din calculele mele, ca sa sustii un magazin cu chirie, angajati, utilitati si atentii/amenzi ar trebui sa ai produse importate (sau produse) de tine in pondere de 80%. Nu stiu decat un importator care sa-si permita asa ceva, si ei au magazin de cosmetice, nu bio cu de toate. Asadar, sincer, nu va faceti magazine bio decat daca aveti spatiu propriu sau cu o chirie foarte mica si lucrati voi acolo, in familie, sau daca gasiti un spatiu intr-o zona de fite si mergeti pe adaosuri de 100% la tot ce-aveti in magazin. Altfel o sa fie o minune daca nu inchideti dupa maxim 1 an.

5. Magazin online. Comertul online e greu, nu e "fac un site, aduc marfa de 1000 de euro si mai vad eu" sau "fac un site, pun poze de la 20 de importatori, si mai vad eu". Daca pleci de la premiza asta s-ar putea sa reusesti sa pierzi si timpul si cei 1000 de euro cu care mai bine te duceai in vacanta. Sincer, parerea mea ca daca vrei sa faci treaba din online trebuie sa fii mai bun decat daca iti faci un magazin offline, unde totul tine de cifre, gama si locatie. Online-ul e o jungla. E adevarat ca investitia initiala e mult mai mica, dar, daca n-aveti experienta in marketing/direct sales/comert online/publicitate si inca vreo cateva, va spun de pe acum ca va pierdeti timpul.

6. Timp. Piata bio are marje mici, e mica, se misca greu. Daca vreti profituri rapide, o sa va plictisiti dupa 1 an si o sa renuntati. Parerea mea e ca o astfel de afacere aduce un profit rezonabil dupa minim 3 pana la 5 ani (adica un profit care sa inlocuiasca un salariu foarte bun, si nu ma gandesc la cel castigat de seful Vodafone). Timp in care veti reinvesti tot ce castigati si nu va veti recupera investitia initiala.

7. Activitatea principala a antreprenorului. Un business nu prea merge daca nu te ocupi de el full-time, macar in primii ani. Daca aveti un alt job si vreti un business in domeniul bio, sa stiti ca am vazut multe afaceri disparute din cauza neimplicarii antreprenorului. E un domeniu in care trebuie sa fii conectat la piata, altfel stagnezi si la un moment apropiat sau indepartat dispari. Nu e ca si cum ai importa cauciucuri si le-ai da la service-urile din zona ta si te-ai duce dupa program sa livrezi marfa si sa incasezi banii. Exista business-uri de comert mult mai usoare, cele bio nu sunt in aceasta categorie.

8. Pozitionare pe piata si promovare. Aduci o gama bio, sa zicem de cosmetice (ca asta e ultima manie a tuturor). Cum convingi tu clientul care are de ales intre 100 de game sa o ia pe a ta? Chiar daca ai reusit sa ai o distributie in diverse magazine, tot trebuie sa faci promovare in fata unui client care de cele mai multe ori nu e interesat nici de bio, cu atat mai mult de marca ta, aosutacinspea pe care o vede. Aici singurul sfat pe care pot sa-l dau e sa te gandesti foarte serios la partea asta.

9. Cele 3 lucruri esentiale intr-o afacere. Aceasta este o generalitate, se aplica oriunde, nu numai in afacerile bio, eu ii zic mixul incepatorului: pozitionare, distributie, cash-flow. Cum pozitionezi produsul, unde il vinzi, daca cash-flow-ul tau in varianta usor pesimista sta mereu pe plus.

Atat am avut de zis.