joi, 31 martie 2011

Emisiunea despre BioBunatati la Money Channel

Ieri am fost invitata la emisiunea Antreprenor de la Money Channel sa vorbesc despre BioBunatati si despre ce inseamna sa fii antreprenor. A fost o discutie foarte relaxata, moderatorul si celalalt invitat, jurnalistul Ileana Ilie de la Money Express, au fost foarte in tema, sincera sa fiu cred ca m-as putea obisnui cu activitatea asta. Am povestit si despre piata bio din Romania si (lipsa de) marci certificate. Daca sunteti curiosi sa vedeti emisiunea, o gasiti aici - discutia incepe de la minutul 12.25 pana la sfarsit.

luni, 28 martie 2011

Schimbari

Pentru ca ieri am avut o stare de oboseala pe care nu-mi amintesc sa o mai fi avut vreodata, pentru ca nu mai reusesc sa expediez comenzile la timp, pentru ca vreau sa stau mai mult cu Matei (si numai cu Matei, nu cu Matei si laptopul, Matei si telefonul, Matei si coletele), pentru ca e cazul sa incep sa am si eu o viata, pentru ca Andrei si-a luat totusi nevasta si nu un poster la care sa se uite cat e formatia in turneu, pentru ca oi fi eu din fier forjat dar nu vreau sa ma transform in plastilina, pentru ca acum am iesit din faza "pornit de la zero", pentru ca ma doare spatele de parca ma bate cineva zilnic, pentru ca as vrea sa-mi vad prietenii mai des (de fapt macar sa-i vad), pentru ca imi trebuie o vacanta si pentru inca o gramada de motive, m-am hotarat sa declar incheiata perioada "hei-rup, caram in spate barca pe uscat 7 zile pe saptamana ca poate ajungem la apa si ne cara ea pe noi". Asadar, de la 1 aprilie e asa:

- 2 ajutoare - pe unul il am, pe al doilea o sa-l aflu la interviurile de saptamana asta (am primit cca 30 de cv-uri, multumesc celor care le-au trimis si celor care au raspandit vestea, oricum alegerea va fi greu de facut).
- contabilitate internalizata si zilnica (pentru asta e primul ajutor care exista deja).
- gradinita pentru Matei cu program pana la ora 14 din septembrie - pe care am si gasit-o in sfarsit, a fost love at first sight de cand am intrat in curte.
- renuntat partial la targuri, ce-i prea mult e prea mult; raman Targul Verde, Targul Raw si V4Vintage, si din cand in cand Organic Fest in functie de locatie (la mall nu mi-a placut). Sigur nu mai merg la 2 targuri o data, ieri am avut senzatia ca n-o sa supravietuiesc pana se termina ziua, 48 de ore n-am avut timp sa mananc, sa beau, sa dorm sau macar sa stau jos, aseara talpile ma dureau chiar mai tare decat spatele.

Iar de Paste vreau o mini-vacanta cu cei doi baieti ai mei, la pupaceli si jumuleala. Si de 1 mai ma duc in Vama. Am zis.

Miercuri sunt la emisiunea Antreprenor de la Money Channel

Tocmai am fost invitata sa povestesc la emisiunea Antreprenor de la Money Channel, miercuri de la ora 14.15. Iar maine gasiti povestea Olivo si BioBunatati in Money Express, tot la sectiunea Antreprenor. Imi place titulatura asta de "antreprenor", cred c-o sa-mi schimb cartile de vizita.

Astazi luam o pauza

Din cauza ca in weekend am participat la 2 targuri bio, astazi nu functionam decat online. Asadar comenzile se expediaza maine, nu suntem la sediu si nu raspundem la telefon. Preluam comenzi si raspundem la intrebari pe mail. Si multumim pentru intelegere.

vineri, 25 martie 2011

Necesit un angajat la Olivo

Anunt oficial: imi trebuie un angajat (doi, trei.. ma rog, deocamdata unul). Si cum duminica avem 2 targuri si tot n-am reusit sa ma dedublez, m-am gandit sa fie asta testul de anduranta. Asa ca daca stiti pe cineva care vrea sa se angajeze, astept vesti aici sau la olivia[at]olivo.ro.

Conditii:
- experienta nu e necesara, fac eu infuzie de know-how, numai atent si interesat tre' sa fii
- poate fi si student/a, ne organizam sa fie programul flexibil in perioada de examene si altele
- sa stie cate ceva despre produsele bio si sa fie adeptul vietii sanatoase, asta implicand sa nu fumeze (mi se pare ipocrizie sa ii spui clientului cumpara produsele noastre ca sa fii mai sanatos, in timp ce tu tragi din tigara si bagi un Mac)
- disponibilitate sa mearga la targuri in Bucuresti, cam o data pe luna o zi de sambata sau duminica (care se compenseaza cu o zi libera in timpul saptamanii)

Programul de lucru e 11-19, luni-vineri, la sediul din Piata Muncii.

Am primit cateva CV-uri in ultimele luni, dar cum n-am timp sa le caut ii rog pe cei care le-au trimis sa le mai trimita o data, daca mai sunt interesati.

joi, 24 martie 2011

Next level

Intotdeauna m-au pasionat jocurile de strategie. In liceu, facultate si mult dupa aceea reuseam sa stau cate 10, uneori chiar 20 de ore sa ma joc, uitand sa dorm, mananc sau alte lucruri pe care oamenii le-ar considera importante. Am incercat multe jocuri, dar preferatele mele au ramas Heroes si Caesar. Iar acum evit sa imi mai instalez vreun joc pe vreun calculator pentru ca asta ar insemna sfarsitul timpului meu, la propriu.

Exista putine lucruri care sa ma distreze si relaxeze mai mult decat jocurile de strategie (prin relaxare eu inteleg un context antrenant care sa ma faca sa gandesc si sa ma agit, nu zacutul sub forma de placinta pe canapea - intre noi fie vorba, cand sunt foarte nervoasa ascult Rammstein sa ma calmez, daca-mi pune cineva ciripit de pasarele ma apuca amocul si mai tare). Intr-o sceneta cu Amza Pellea in rolul lui Nea Marin zicea el ca nepotu-sau Suca are un lant ca la bicicleta in cap, dar pus invers, descriere in care ma recunosc.

Nu va inchipuiti ca sunt de fapt o disperata lipita de monitor care impusca monstrii, chiar nu e genul meu. Imi plac jocurile pentru ca sunt de strategie, nu pentru ca sunt jocuri. Dar acum nu mai am nevoie de ele, pentru ca am trecut la "the real thing". Strategie bio se cheama.

La Caesar 3 ideea era ca primesti o bucata de pamant asa, cam cat un judet mai mic, unde trebuie sa dezvolti o provincie, cu oras, agricultura, minerit, sisteme de aparare, sa faci comert, sa alungi atacatorii umani sau patrupezi, sa rezisti la alunecari de teren si la nemultumirea populatiei in caz de somaj, impozite prea mari sau lipsa de aprovizionare cu mancare ca esti narod si ai pus piata prea departe. Cand ai scos-o la capat si rasufli si tu usurat, gata, ai trecut la urmatorul nivel, unde o iei de la capat, dar de data asta e mai greu, ca na, ai mai multa experienta.

Asa e si in business.

Mai intai faci o firma, un site, aduci 2 branduri, dar nu prea multa marfa ca n-ai cu ce, sa incerci marea cu degetul. Dup-aia faci distributie, catalog, iti iei sediu ca nu-ti mai incape marfa in sufragerie si se urca copilul pe ele, lucrezi cu mai multe magazine si parteneri, trebuie sa ai stoc la toate produsele, termen de plata nu-ti da nimeni, te chinui sa strangi bani de la un import la altul, colac peste pupaza sa mai duci si bani acasa ca n-ai incotro, stocurile si marfa blocata in magazine devin tot mai mari, banii de importuri din ce in ce mai greu de strans, datoriile se aduna, cash-ul e un fel de fata morgana, iti iei tepe de la magazine care apar si dispar ca ciupercile, te duci la targuri peste targuri, te imprumuti, te agiti s-o tii sa mearga, tragi barca pe uscat si cand zici ca s-a dus naibii tot nivelul dupa ce ai jucat 2 ani la el, iti vine ideea sa mai faci un site care sa-l sustina pe primul, ca ti-a fost frica sa calculezi cand te-ai apucat de afacerea asta ca un business de import se incepe cu 100.000 de euro, nu cu 10.000 (ti-a scapat un zero, se mai intampla). Al doilea site face exact ce a fost gandit sa faca, si brusc ai bani de marfa, nu mai ai datorii, si printr-o conjunctura favorabila nu mai trebuie sa duci nici bani acasa. Si cand vrei sa-ti tragi sufletul.. s-a terminat nivelul.

Next level.

De data asta harta nu e goala, are proiectele de dinainte, numai ca e mult mai mare si mai plina de invadatori. Si se misca al naibii de repede. Unii incearca sa-ti ia brandurile pe care tu le aduci de 2 ani jumatate. Altii sunt loviti brusc de inspiratie si-si dau seama ca vor sa-si faca si ei un oras ca al tau, ba chiar mai mare daca se poate. Tu nu mai faci fata la volumul implicat de proiectele tale, numai ca n-ai timp sa te opresti sa o iei pe indelete, trebuie sa te organizezi in timp ce alergi mai repede decat aia de vin din urma, incaltat cu strategii pe care le crosetezi noaptea, ca numai atunci ai vreme. Si cum unii invadatori au mult, mult mai multi bani decat tine, cum compensezi asta? Crosetezi niste botosei Torsion?

O sa va povestesc peste cativa ani cum am compensat asta, pentru ca da, evident ca o s-o compensez, cum am facut-o si pana acum, numai ca intre timp am invatat sa fug chiar mai repede. Pana atunci, din aprilie Olivo o sa aiba 2 angajati, un program de lucru normal, un cos de produse proaspete si inca 3000 de produse pe BioBunatati, si din iunie noul catalog pentru parteneri, de data aceasta undeva la 100 de pagini. Avem multa treaba si intentionez s-o si facem.

Oricum, acesta e jocul meu de strategie preferat.

luni, 21 martie 2011

Organic Fest si targ Raw Vegan weekendul acesta!

Weekendul acesta aveam in plan sa mergem ca in fiecare luna la Organic Fest, unde suntem participanti fideli. Dar tot weekendul acesta are loc si Targul de Primavara Raw Vegan, asa ca se pare ca trebuie sa gasesc o metoda de dedublare.
Asadar:

- Organic Fest la Sun Plaza (mall-ul cel nou din Berceni), sambata si duminica intre orele 10-22

- Targul de Primavara Raw Vegan la Rin Grand Hotel (zona Vitan), etaj 13, duminica intre orele 10-20

La Organic Fest vom avea, ca de obicei:
- cosmetice Bioselect, Olivellenic, Cattier, Balm Balm, Weleda, sapunuri Lois, unt de shea, ulei de argan, de migdale, de macadamia, de cocos, sapunuri cu miere
- detergenti Earth Friendly Products
- dulceturi si siropuri de casa Camara cu Bunatati
- goji si suc de goji, sare de Himalaya, condimente Kabrianis si Sonnentor, ceaiuri Sonnentor
- specialitati de miere de la Apidava si bomboane cu miere

La Targul Raw Vegan vom avea:
- condimente Kabrianis si Sonnentor
- specialitati de miere de la Apidava
- suc de goji
- cosmetice Bioselect, Olivellenic, Cattier, Balm Balm, Weleda, sapunuri Lois, unt de shea, ulei de argan, sapunuri cu miere
- detergenti Earth Friendly Products

La ambele targuri vom prezenta si filtrele de apa 3M pe care le lansam saptamana aceasta si care sunt un produs cum rar m-a mai entuziasmat vreunul (si doar stiti ca lucrez intr-un mediu cu multe produse entuziasmante).

Detalii despre Targul Raw gasiti pe blogul Ligiei Pop, care il organizeaza. Targul va avea si multe demonstratii culinare, asa ca daca vreti sa experimentati bunatati raw acum e momentul. Eu o sa ma balacesc in ele, cu speranta ca face cineva si sarmale. Daca nu, ma pun pe drum si ma duc la Ina.

Va astept cu drag! (eu sau una din clonele mele). De fapt, cel mai probabil duminica la Organic Fest va fi altcineva, asa ca daca vreti sa povestim va astept sambata la Sun Plaza sau duminica la Hotel Rin.

Prima gama lansata de BioBunatati: dulceturi si siropuri naturale Camara cu Bunatati

Eu am 2 idei fixe: produsele romanesti si afacerile de familie, evident tot romanesti. Nu ca as suferi de patriotism (imi iubesc tara, desi populatia ei are niste carente serioase de moralitate), dar asa m-au invatat aia la scoala in Olanda ca daca vrei sa scoti o tara din recesiune si s-o faci sa mearga ai nevoie de afaceri mici, preferabil de productie. Muuulte afaceri mici. Si ca afacerile de familie sunt cele mai rezistente si pot consitui un suport stabil al economiei. Makes sense, nu-i asa?
Plus ca mai sunt niste argumente: primul ar fi preturile mai scazute ale produselor romanesti. A doilea ar fi, evident, gustul. Ca daca e ceva la care se pricep romanii acel lucru e mancarea. Mancarea traditionala, nu meniul pe care l-au adoptat romanii de la oras in ultimii ani, compus din junk food si semipreparate.
Asa ca, dupa cum am mai spus, pentru BioBunatati incerc sa gasesc cat mai multe produse romanesti naturale si, daca am noroc, ecologice. Si cautand eu am gasit tocmai sub nasul meu (ca asa se intampla) in Campulung Muscel niste dulceturi delicioase.
In zona Muscelului (care e depresiune intramontana) se gasesc foarte multe fructe de padure. Fructele de padure, dupa cum bine stiti, nu pot fi decat ecologice, pentru ca in mod evident in padure nu le stropeste sau polueaza nimeni. Socul si trandafirul cresc in conditii similare (e adevarat ca in functie de unde sunt situati pot sa inghita niste gaze de esapament). Mai raman ciresele albe, care in cazul de fata sunt din recolta proprie, la fel de nestropita.
"Editia" din vara aceasta va fi facuta cu zahar brun ecologic, iar fructele vor fi la fel de padure sau din productia proprie, pentru ca vrem produse cat mai curate. Editia curenta are zahar alb conventional.
Si ca sa ajungem in sfarsit la gama, deocamdata avem dulceata de cirese albe, dulceata de fragi, dulceata de zmeura, dulceata de trandafir si sirop de soc. La care se adauga in curand dulceata de mure, de afine si de soc. Dulceata de soc este un produs traditional muscelean, se face din fructele socului, care seamana cu niste afine de padure si au un gust acrisor.
Produsele sunt facute in casa de o mamica tanara cu ajutorul fetitei ei, Victoria, dupa retetele traditionale muscelene. In zona aceea de fapt si tinerii stiu sa faca lucrurile bune, nu se vor pierde retetele prea curand, mai ales ca se pare ca sunt preluate de la varste foarte fragede.
Gasiti produsele aici. Si daca ajungeti sa le incercati v-as fi recunoscatoare daca mi-ati spune parerea voastra.

marți, 15 martie 2011

Unt de shea + dermatita = piele fara probleme

Scriam/ma plangeam acum o luna ca Matei are pielea ca niste solzi de peste si dermatologul de la CMU mi-a dat Mustela cu garnitura de Lipobase Repair. Reformulare, a incercat sa-mi dea. Moment in care am trecut la dat cu unt de shea de 2 ori pe zi, sau cel putin asa era planul, numai ca Matei a facut cu crema cum face cu mancarea, adica a uitat sa se opreasca si au fost zile cand se dadea si de 10 ori.
In orice caz, dupa o luna in care am consumat aproape 3 cutii de shea pielea nu mai este decat foarte putin uscata pe cateva suprafete mici, fara nici o iritatie vizibila si cu foarte putin prurit. Asa ca suntem gata de mers la inot fara sa ne mai facem griji.
In concluzie, nu cred ca exista nimic din categoria piele uscata pe care untul de shea sa nu-l poata rezolva. Ca nu-i degeaba produsul meu preferat.

luni, 14 martie 2011

Cum a fost la V4Vintage Flower Power

Asa zic eu ca ar trebui sa arate un targ: original, foarte bine organizat, colorat, plin de flori, promovat, cu vizitatori eleganti si expozanti profesionisti. Ceea ce a facut ca weekendul sa nu fie deloc obositor, ci mai degraba foarte placut.

M-am bucurat de compania Cristinei de la Vintage Police, a lui Nadire de la Lady Magpie, a Irinei de la Amore Bio (importatorul nucilor de sapun), a celor 2 soti de la Avalon, cu care poti sa mori de ras, si a foarte tonicelor fete de la MioBio. Plus a Alexandrei si fetitei ei, autoarele Lotiunilor de corp solide. Ca sa zic asa, in conditiile astea as putea sa-mi petrec orice weekend, mai ales ca simtul meu estetic s-a declarat perfect satisfacut de avalansa de oameni frumosi si foarte eleganti care au trecut pe la stand (prin oameni intelegeti 99% femei, in Romania e trist rau cu partea estetica a barbatilor - nu ca nu v-ati fi prins si voi pana acum de asta).

Noutatile noastre de la Camara cu Bunatati (dulceturi si siropuri) au avut succes, la fel si frisca de miere pe care tocmai am primit-o de la Apidava (am scris mai demult de ea).
Si bineinteles ca nu m-am putut abtine sa nu iau de la Alexandra Lotiunile de corp solide pentru BioBunatati. Cum sa ma abtin, cand sunt produse facute manual in Romania de o mamica, din ingrediente organice, si in plus foarte bune? Doar stiti ca am o pasiune pentru afacerile de familie romanesti.
Si cum si Irina tocmai adusese siropul de aronia, mare antioxidant, lista cu noutati s-a facut mare. Si tot din gama antioxidantilor vom avea un extract de polifenoli din struguri, brevetat si produs la Oradea.

Toate noutatile intr-un post separat, si pe site cam in 2 zile. Ma duc sa ma balacesc intr-o frisca de miere s-un borcan de dulceata de cirese albe. Bine ca am glicemia mica.

miercuri, 9 martie 2011

In weekend suntem la V4Vintage Flower Power!

Weekendul acesta e V4Vintage Flower Power si foarte bio, la Sala Dalles, sambata si duminica intre orele 12 si 20. Olivo si BioBunatati vor fi acolo, dupa cum am scris si aici. Nu suntem singuri, domeniul bio e reprezentat cu cinste de MioBio, Napati, AmoreBio (nuci de sapun), Avallon.
Vom avea cu noi:
- cosmetice: Bioselect, Cattier, Balm Balm, unt de shea, ulei de argan, ulei de migdale, ulei de macadamia, sapunuri Lois, sapunuri cu miere
- detergenti eco: Earth Friendly Products
- deliciosenii: dulceturi si sirop Camara cu Bunatati, condimente bio si naturale, specialitati de miere de la Apidava, cereale Vitalia, batoane de ovaz Ma Baker
- superalimente: goji, sare de Himalaya
.. si o noutate in mega-super-premiera: filtre de apa 3M care se conecteaza la chiuveta si fac apa de la robinet ca de izvor. Dar ssssht, asta ramane intre noi ca inca nu le-am pus pe site si nu am spus la nimeni.
Va astept cu mare drag!

luni, 7 martie 2011

Interviu in Wall-Street.ro pe o tema mai.. neobisnuita

Cei de la Wall-Street.ro s-au gandit sa faca niste interviuri de 8 martie cu femeile antreprenor si au ales o tema, sa zicem, mai masculina. Ideea mi s-a parut foarte faina, si se pare ca si lor le-au placut raspunsurile mele, oricum interviul a fost o forma de relaxare vineri seara dupa o saptamana de rock motorizat, cum ar zice un prieten de-al meu.
Interviul e aici. O sa recunoasteti stilul chiar din titlu :)

Prima gama lansata de BioBunatati!

BioBunatati are o luna. Si 2500 de produse, pe cale de a deveni 5000, mai multi clienti decat ma asteptam, si in curand si un cos de produse proaspete.

Dar pana atunci mai avem o noutate: pentru ca vrem cat mai multe bunatati romanesti, nu importate, luna aceasta lansam prima gama de produse Bunatati. Se numeste Camara cu Bunatati si deocamdata cuprinde dulceturi si siropuri 100% naturale facute in casa. Nu orice fel, ci de acelea pe care nu le prea gasim la magazin: dulceata de fragi, dulceata de zmeura, dulceata de cirese albe, dulceata de afine, dulceata de mure, dulceata de soc, dulceata de trandafir si sirop de soc.

Produsele sunt facute de o mamica tanara si talentata, ca toate muscelencele as zice (toate minus eu, dar eu sunt numai jumatate de acolo, asa ca se explica). Pentru ca da, vor veni de la Campulung Muscel, locul unde am crescut si unde sper sa avem intr-un viitor nu foarte indepartat si o ferma ecologica BioBunatati. Voi incerca oricum sa aduc cat mai multe produse din zona noastra, pentru ca, desi sunt multe zone in tara cu produse excelente si delicioase, pe acestea le stiu cel mai bine si pot sa garantez asupra provenientei lor.

Gama va avea primul contact cu publicul la targul V4Vintage de la Sala Dalles din weekendul acesta. Vom face degustare de produse si le vom avea si la vanzare, daca dupa ce le gusta va dori cineva sa le ia si acasa (sunt sigura ca da). Dupa care le punem si pe site.
Va astept cu drag sa le incercati!

sâmbătă, 5 martie 2011

Produs nou BioBunatati: suc de mere 100% natural de la Valea Mare

Nu stiu daca v-am mai spus, dar eu iubesc tot ce are legatura cu Campulungul (la Muscel ma refer), pentru ca acolo am crescut si acolo ma simt ca acasa. Asa ca m-am bucurat foarte tare cand in cautarile mele de suc de mere pentru BioBunatati, dar si pentru noi, pentru ca suntem consumatori de cantitati industriale, am dat de suc de mere de la Valea Mare.

Valea Mare e un loc foarte frumos asezat pe dealuri, imediat dupa Campulung cum mergi spre Brasov. Daca e ceva ce au din plin in zona aia sunt merii, de obicei ionatani - daca e cineva care nu stie, marul ionatan e cel mai gustos mar rosu. Si mai zemos.

Asa ca imediat cu am dat de acest producator de care nu stiam am luat o cutie acasa. Asta a fost ieri, acum mai am jumatate de cutie si am pus si produsul pe BioBunatati, pentru ca merita.

Un supermarket de viata sanatoasa cum este BioBunatati nu poate sa nu aiba suc de mere, motiv pentru care am cautat si incercat mai multe. Acesta este cel mai putin dulce dintre toate, ceea ce ii da gustul cel mai natural, exact ca sucul facut acasa din mere. Nu are niciun alt adaos, este obtinut prin presarea merelor si atat. Nu are conservanti, coloranti, arome, zahar sau mai stiu eu ce, ambalajul este aseptic, ceea ce face sa poata fi pastrat pe termen lung fara sa se degradeze (1 an). Dupa deschidere se tine la frigider si se consuma in termen de o luna. Eu personal nu l-am pus la frigider, pentru ca oricum 5 litri se termina in 3 zile - beau atat de mult suc de mere pentru ca nu imi place apa si asta mi se pare cea mai gustoasa si potrivita alternativa. Si sa nu-l uitam pe Matei, care e de asemenea un consumator pasionat.

Cred ca stiti ca sucul de mere stors direct din fruct pastreaza proprietatile fructului, adica: zaharoza, celuloza, pectina, saruri minerale, vitamine: B1, PP, A, C. La fel si ca e foarte gustos si ca poate fi consumat si de copiii mici.

Sucul este ambalat la cutie de 5 litri si se gaseste pe BioBunatati la pretul de 39 lei, adica aici. Nu se expediaza decat prin curier sau poate fi ridicat de la sediu.

Luni am o mare surpriza BioBunatati, tot romaneasca, tot 100% naturala si tot de la Campulung. Stati pe-aproape!

vineri, 4 martie 2011

Frica pazeste via: UE rezolva problema biberoanelor toxice

Incepand cu luna martie a acestui an este interzisa utilizarea substantei Bisfenol A la fabricarea biberoanelor. Decizia Comisiei Europene e una preventiva si survine in urma discutiilor aprinse pe marginea efectelor adverse ale BPA folosit la fabricarea plasticului de uz alimentar destinat utilizarii de catre copii. Desi o serie de studii au aratat ca substanta poate ajunge in lichide atunci cand recipientele sunt incalzite la temperaturi inalte, este neclar in ce masura copiii sunt afectati. Directiva UE pune punct unei controverse incepute in urma cu aproape un an.

(Articol preluat de pe MedLive.ro)

“Avand in vedere ca, in stadiul actual al investigatiilor stiintifice, exista incertitudini care trebuie clarificate privind nocivitatea expunerii sugarilor la BPA prin intermediul biberoanelor din policarbonat, Comisia este abilitata sa ia o masura preventiva privind utilizarea BPA la fabricarea biberoanelor din policarbonat, pe baza principiului precautiei care este aplicabil intr-o situatie in care exista incertitudine stiintifica, chiar daca riscul, in special pentru sanatatea umana, nu a fost inca demonstrat pe deplin,” a motivat Comisia Europeana in Directiva 2011/8/UE.

Ce este Bisfenol A?

Bisfenol A, cunoscut si ca BPA, este un compus organic folosit in productia de plastic bicarbonat care, la randul sau, este utilizat in realizarea maselor plastice. Acesta se regaseste in procesul de fabricatie al amalgamelor dentare, recipientelor reincarcabile pentru apa, recipientelor din plastic pentru bauturi, al ambalajelor alimentare sau CD-urilor.

BPA-ul este suspectat de o crestere a riscurilor de pubertate precoce la femei, de cancer de prostata sau san si de anomalii de reproducere. Asemenea efecte au fost observate la cobai, in teste de laborator. Pana in prezent, reprezentantii industriei chimice au apreciat ca aceste temeri cu privire la om nu sunt intemeiate in mod stiintific. Conform unei analize a literaturii din domeniu realizata de catre Agentia Europeana pentru Siguranta Alimentara facute publice la finele lunii septembrie a anului trecut, la acea data nu existau argumente care sa impuna revizuirea nivelului minim admis al dozei zilnice tolerabile de BPA.

Cererea de interzicere a acestui produs s-a bazat pe un aviz al Agentiei Europene pentru Securitatea Alimentelor. “In baza recentei opinii, exprimate de AESA, eu am subliniat ca exista zone de incertitudine, decurgand din cercetari noi, care au aratat ca bisfenolul A ar putea avea un efect asupra dezvoltarii corpului uman, asupra sistemului imunitar sau a dezvoltarii unor tumori”, declara comisarul european pentru sanatate si consum, John Dalli, in toamna anului 2010.

Canada, Danemarca si Franta - primele state care au interzis utilizarea BPA

Danemarca a fost prima tara europeana care a interzis utilizarea Bisfenolului A in realizarea recipientelor alimentare pentru copii. In mai 2009, parlamentul danez a adoptat o rezolutie care sa interzica utilizarea substantei in biberoane. Rezolutia a intrat in vigoare in martie 2010.

In martie 2010, dupa doi ani de dezbateri pe tema, si parlamentul francez a decis oprirea de la comercializare a biberoanelor fabricate din plastic cu Bisfenol A. In acest caz, Agentia Franceza de Securitate Sanitara a Alimentelor (AFSSA) a fost cea care a tras un semnal de alarma cu privire la pericolele la care bebelusii sunt expusi prin utilizarea biberoanelor cu BPA. Agentia a propus atunci etichetarea recipientelor alimentare cu BPA. In aprilie 2009, in cresele din doua orase franceze – Paris si Besancon – a fost interzisa utilizarea biberoanelor cu BPA. In urma modificarilor legislative facute in cele doua tari Comisia Europeana s-a sesizat cu privire la posibilele efecte ale utilizarii BPA in fabricarea biberoanelor.

Dezbaterile pe aceasta tema dureaza de cativa ani si in SUA. In iunie 2009, Connecticut a fost primul stat american care a interzis prin lege utilizarea Bisfenolului A in recipientele alimentare. Au urmat Minnesota, Wisconsin, Chicago si Washington, in ultimul caz anuntul fiind facut in martie 2010. Canada a fost primul stat care a interzis utilizarea substantei in recipiente alimentare, in 2008.

miercuri, 2 martie 2011

In 12-13 martie suntem la V4Vintage Flower Power, Sala Dalles!


Am fost in toamna, ne-a placut, mergem si la editia aceasta a V4Vintage, cel mai mare targ de vintage&designer din Romania (vintage&designer&bio, as zice, pentru ca, daca data trecuta invitatii bio au fost parte a temei "Goes Green" a targului, de data aceasta au devenit parte integrala a evenimentului). Un targ elegant, rafinat, cu public educat, intr-o locatie ideala pentru evenimente de gen. Dupa cum spuneam, imi place (plus ca fata din afis seamana un pic cu mine).

Asadar, sambata si duminica 12-13 martie ne gasiti la Sala Dalles intre orele 12-20. Nu vom singuri, ci cu Biobeauty, Napati, nucile de sapun de la AmoreBio si Avallon. Si vom avea cu noi cosmeticele Bioselect, unt de shea, ulei de argan si sapunuri Lois, sapunuri cu miere, detergentii Earth Friendly Products, specialitati de miere de la Apidava, goji, condimente bio, sare de Himalaya, cereale Vitalia si ne mai gandim ce mai luam.

Ce spun organizatorii despre targ:

De câte ori aduci flori? Și, când aduci flori, de câte ori sunt într-un ghiveci?

În această primăvară, hai să admirăm florile eterne – modă, artă, filosofie. Flower Power.

Târgul V for Vintage a ajuns la ediția a șasea. Adică a făcut trei ani. Asta nu înseamnă nimic. Ce e cel mai important este că, de anul trecut, ne-am făcut mari. Găzduiți de Sala Dalles, am putut să ne întindem coatele și degetele de la picioare și am devenit cel mai mare târg vintage&designer din România.

Cât despre expozanți, avem trei categorii deja consacrate (vintage, designer&accesorii), plus una nouă, cu care ne-am împrietenit rapid la ediția trecută – bio&organic.

Ce veți vedea: imprimeuri colorate, flori suprarealiste pictate pe fuste și rochii, boboci metalici de agățat în piept, cercei în formă de margarete, iriși și trandafiri, pantofi pictați, ceaiuri din flori uscate, parfumuri și creme din plante organice, pălării decorate, flori glasate.

CÂND? 12&13 martie 2011

UNDE? Sala Dalles

INTRARE? 10 lei cu băutură

DRESS-CODE? Flower Power. Get creative, get shot! This is my suit vor fotografia cele mai inspirate ținute.

CU CE PLECAȚI: Probabil, cu pungi și pachete. Poate, cu o rochie semnată de un designer surpriză, realizată special pentru eveniment pe tematica FLOWER POWER. Câștigătoarea va fi aleasă în urma unei tombole, la finalul evenimentului. La fel de poate, cu alte premii oferite de saloane de îmfrumusețare, magazine bio, designeri de accesorii.

marți, 1 martie 2011

Despre cum e sa fii "Working Home Mother"

Ieri au fost 2 lucruri care mi-au dat ideea de a scrie asa ceva. Primul a fost o discutie cu Diana despre cum e sa nu mai ai timp de nimic, si mai ales de copil, desi ai ales sa lucrezi de acasa tocmai ca sa poti sta cu el. Al doilea a fost un moment in care m-am surprins strigand disperata la Matei care se balacea intr-un munte de hartiute in timp ce eu incercam sa fac coletele pentru curier (hartiute minuscule care la balaceala anterioara s-au dovedit imposibil de scos din mocheta de la firma altfel decat manual una cate una, o ora pentru un metru patrat de hartiute). Sa ne intelegem, eu nu strig, nu ridic tonul, nu urlu sau cum ii mai zice. Se poate ca uneori interlocutorul sa ma enerveze atat de tare incat sa-l pocnesc, dar nu mi s-a mai intamplat de mult nici asta (poate si pentru ca mi-am imbunatatit considerabil gusturile la barbati). Eu zbierand ca o apucata e un semn ca stresul si oboseala au depasit limita de rezistenta a autocontrolului meu.

Problema este, si aici ajung la subiectul postarii, ca nu munca foarte multa e sursa acestui stres exagerat (imi place atat de mult ce fac incat as putea sa nici nu mai dorm). De asemenea, nici crescutul lui Matei nu e sursa (la cat e de delicios, as putea sa-mi petrec toata ziua facand boing boing in pat si pupand burtici). Sursa este incercarea de a le face pe amandoua o data.

M-am apucat de Olivo cand avea Matei cateva luni. Primul an a fost usor, nici volumul de activitate nu era urias, nici Matei nu cerea asa multa atentie (de fapt nici nu prea mergea, d-apai sa isi traga galerii in cap). Anul 2 a venit cu niste probleme financiare uriase (ale familiei, si implicit ale firmei) si cu un Matei din ce in ce mai "demanding" (nu gasesc echivalentul cuvantului in romana, cerator de atentie suna stupid), dar m-am descurcat. Anul 3, in care ne aflam, inseamna multa munca si un Matei care vrea atentie incontinuu si nu mai sta locului nicio secunda. Gradinita e programata pentru toamna, cand Matei o sa aiba 3 ani si un pic si consider eu ca poate sa-si petreaca macar 4-5 ore acolo. Pana atunci nu stiu ce o sa fac, tot caut o solutie, alta decat mama care nu poate sta cu el decat 2-3 zile pe saptamana ca mai are si alte treburi. Nu am cum sa-l las undeva (in alta parte decat la bunici, care nu-s disponibili), pentru ca orice disparitie a mea din campul lui vizual se soldeaza cu un concert de tipete la limita superioara a oricarui aparat de masurat decibeli.

Partea proasta e ca evident ca ma tot zbat intre sentimentul de vinovatie fata de el ca nu ii dedic suficient timp (prin suficient a se intelege tot, ca oricum stau cu el foarte mult) si sentimentul de frustrare ca nu pot sa ma ocup suficient de firma ca sa ajung cu ea unde mi-as dori (nu va imaginati ca visez imperii bio, dupa cum rade de mine draga de Ana, ci deocamdata sa nu mai trebuiasca sa strang banii de marfa de la un import la altul si sa-mi platesc chiria firmei la timp).

Concluziile mele, dupa 2 ani jumatate de WHAM (prescurtarea la working home mother), sunt asadar cam asa:

- este o idee buna sa incepi o mini afacere ca sa poti sta acasa cu copilul mic, mai ales in cazul celor ca mine care au prin definitie joburi de stat peste program. Eu nu as putea sa ma mai inchipui legata de un birou 10 ore pe zi si ajungand acasa la timp sa-mi culc copilul.

DAR:

- nu renunta la jobul de dinainte de nastere decat daca partenerul poate sustine familia pe o perioada indelungata de timp (prin aceasta a se intelege ca are niste afaceri foarte sanatoase, daca partenerul este salariat nu e o idee buna sa ramana singurul venit din casa, orice ar lucra si oricat ar avea salariul - noi am trecut prin experienta pierdutului de joburi in domenii in care n-am fi visat ca s-ar putea intampla asa ceva, deci mare atentie, mai ales in cazul in care exista credite)

- daca stai acasa in concediu de maternitate si nu vrei sa te intorci la job, nu te culca 2 ani pe o ureche si spre sfarsit sa te gandesti "eu acum ce fac?". Planifica si apuca-te de ceva din timp (eu nu am avut onoarea de a avea indemnizatie de la stat pentru ca eram intre joburi cand am ramas gravida, dar am vazut situatia asta in multe cazuri)

- gandeste-te ce vrei sa obtii de la activitatea respectiva, in afara de a-ti permite sa stai acasa cu copilul. Daca vrei sa iti aduca un venit oarescare, daca vrei sa echivaleze cu venitul dinainte de sarcina, daca vrei sa ai o afacere. Despre asta e mult de vorbit si o sa scriu foarte curand pe tema inceperii unei mici afaceri. Ce vreau sa spun acum este ca venitul (sa-i zicem output) este proportional cu inputul (respectiv bani, munca si know-how, pe scurt experienta si cunostintele tale). Daca vrei sa faci o chestie handmade, ca-ti place, sa zicem sapunuri (dau exemplul pentru ca am observat ca multe mame fac asa ceva - un lucru foarte bun, de altfel), sa stai acasa cu copilul si sa le vinzi pe net, calculele sunt simple: te costa 2 lei sa faci un sapun pe care il vinzi cu 10 lei, vinzi 100 de sapunuri pe luna, castigi 800 de lei (nu vorbim de afaceri legale cu autorizatii si analize de laborator si taxe si impozite si spatiu autorizat de productie, caz in care castigi mai putin dar probabil vinzi mai mult si la un moment dat iesi din sfera WHAM si intri la afaceri). Ca sa castigi 2400 lei pe luna, un venit mediu, trebuie sa vinzi 300 de sapunuri. Ceea ce, parerea mea nu de producator de sapunuri (dar astept parerile oricaruia intre ei, chiar ma intereseaza cat de departe sau de aproape imi sunt estimarile de adevar) ci de om cu experienta in domeniul cosmetice naturale/vanzare la distanta, este destul de greu de obtinut fara sa dedici suficient timp acestei activitati. Timp luat din timpul dedicat copilului si care pana la urma te duce tot la dilema mea.

- in concluzie gandeste-te daca vrei o activitate de fun si sa va sustina partenerul/parintii (desi modul meu european de gandire spune ca e ridicol sa mai astepti bani de la parinti o data ce ai invatat o meserie si nu mai ai 15 ani) sau vrei un venit bun. Caz in care gandeste-te cat timp vrei sa-i dedici acestei activitati. Daca nu vrei sa-i dedici mult timp ca sa poti sta cu copilul, dar vrei sa ai un venit rezonabil, trebuie sa faci ceva cu valoare mare (nu sapunuri, cercei sau alte lucruri de 10-15 lei).

- in afara de lucrurile de mai sus, e foarte important sa te gandesti unde vrei sa ajungi cu activitatea respectiva. O afacere nu mentine un nivel minim-mediu, cu exceptia cazului in care e vorba de handmade, o afacere pe termen lung creste sau dispare. Daca vrei o activitate care sa-ti permita pe termen lung sa stai 80% din timp cu copilul trebuie sa alegi foarte bine domeniul de la inceput. Sigur ca o activitate care sa "coste" atat de putin timp nu va furniza niciodata echivalentul unui venit rezonabil, dar nu poti sa le ai pe amandoua (decat in cazurile exceptionale cand ai un talent deosebit si ce creezi valoreaza foarte mult).

Asadar, concluzia mea rezumata dupa 2 ani si jumatate de "being a WHAM": trebuie sa te gandesti bine daca vrei sa stai cu copilul si sa faci ceva mic pe langa sau daca vrei sa dezvolti o afacere care sa-ti permita un program mai flexibil in care te poti bucura de copil mai mult decat din cadrul unui job obisnuit. Pentru ca nu poti sa le faci pe amandoua. Asadar, gandeste-te bine de ce anume te apuci si daca te apuci. Si, mai ales, asteapta-te sa fie de fapt mult mai greu decat un job + copil crescut de bona sau bunici.

Mie mi-e foarte clar ca atunci cand ne vom apuca de un fratior pentru Matei situatia va fi mult mai greu de gestionat decat atunci cand a aparut el si ca va trebui sa fac eforturi suplimentare ca sa-i pot acorda acelasi timp de care s-a bucurat Matei. Oricum e exclus pana nu vom avea cel putin 2 oameni la Olivo care sa faca tot ce fac eu, mai putin partea de "gandire" pe care o pot face de oriunde (mai ales de sub dus, acolo imi vin cele mai bune idei - voua nu vi se intampla?).

Sper ca ce am povestt eu aici sa fie de folos, l-am scris pentru mamele care cauta solutii ca sa isi poata petrece cat mai mult timp cu copiii lor, ca sa porneasca avand experientele altora in spate si sa isi organizeze mai bine activitatile. De fapt cat mai multe povesti de acest gen ar fi binevenite, asadar lansez o invitatie celor care se simt Working Home Mothers sa ne povesteasca experienta lor. Eu pun linkul in articol daca mi-l trimiteti.

Primavara faina sa aveti!