marți, 27 decembrie 2011

Magazine bio in Bucuresti

Deschiderea unui magazin bio poate parea o idee de succes la prima vedere, trendul bio e pe toate gardurile si piata nu pare aglomerata, iar in tarile din Vestul Europei piata bio creste spectaculos in fiecare an. Problema este insa ca, desi interesul pentru produse sanatoase e in crestere, veniturile oamenilor au scazut in ultimii 4 ani si situatia financiara nu da semne de revenire. Asa ca, desi gradul de informare a crescut si notorietatea produselor bio e mult mai mare decat in 2009 cand am inceput eu afacerea aceasta, cererea reala se mentine scazuta. Oferta creste insa constant, ceea ce duce la o aglomerare a pietei si in final la multe falimente.

Exista pe piata enorm de mult magazine online si destul de putine magazine bio clasice. Ambele apar si dispar ca ciupercile, primele pentru ca cei care le fac se limiteaza la crearea unui site, fara pozitionare, target, strategie, promovare sau macar stocuri, celelalte pentru ca aproape nimeni nu-si face calcule realiste inainte si dupa un an de functionare incepe sa le dea cu minus. Am mai spus-o si o repet, sfat pentru cei care vor sa-si faca magazin bio (chestie pe care o incurajez foarte tare): previziuni si cash-flow realiste, cheltuieli reduse la minim (gen stati voi sau membri ai familiei la magazin in loc sa angajati oameni) si, mai ales, marja de 40-50%. Din 25% marja cat are un magazin veti falimenta in maxim un an sau veti aduce bani de acasa la nesfarsit. Iar ca sa ai marja de mai sus trebuie sa va importati sau produceti o mare parte din gama. Sau sa mergeti pe niste adaosuri uriase, cum fac BioGood si KiLife, cu conditia sa amplasati magazinul intr-o zona in care oamenii nu se uita la pret (adica Baneasa-Dorobanti-Pipera)

In ultimii ani am vazut cum au aparut si au disparut o gramada de magazine bio: Green Feet din zona Decebal-Muncii cred ca a rezistat mai putin de 1 an; Casa Eco Bio de la Delea Veche a fost inchisa, inlocuita de 100% Natural, care s-a inchis si el de curand; Tata Anica din Afi Palace s-a inchis dupa cateva luni de functionare; Ospaturi si Rasfaturi din zona Mihalache (1 Mai) a tinut tot cam atat; Naturalia de pe Coltei a fost inchis si in locul lui a aparut un alt magazin bio care sa vedem cat rezista. Au disparut de asemenea Vreau Bio de la Armeneasca sau Natura Food de la Brezoianu.

Sunt insa si magazine bio care rezista, majoritatea pentru ca sunt finantate in mod serios sau pentru ca au marje mari. Impreuna cu cele aparute in ultima vreme am numarat peste 20 de magazine raspandite in Bucuresti. E o cifra rezonabila, mai ales daca facem calculul pietei bio la 1% din populatia orasului, adica cca 30000 de oameni, rezulta 1500 de clienti pentru fiecare magazin, ceea ce e putin. Sigur ca cei 1% sunt o estimare partial dupa ureche, dar din experienta si din cifrele care se mai vehiculeaza nu cred ca cererea e mai mare de atat.

Lista cu magazinele bio din Bucuresti:

- showroom-ul BioBunatati din strada Claudiu nr. 22, zona Piata Muncii (doar nu era sa incep cu altceva decat ce e al nostru); alimente eco proaspete romanesti, alimente bio, cosmetice bio, detergenti ecologici, vlastari si seminte pentru germinat, odorizante, jucarii eco, slinguri, scutece, ciorapi medicinali, filtre de apa si inca 3000 de produse pe care le puteti vedea aici
- Naturalia: 5 magazine in zona Alba Iulia, Mosilor, Floreasca, Voluntari si Unirii-Patriarhie
- MioBio: magazin de cosmetice bio in zona Romana
- Bacania Veche (un proiect foarte frumos centrat pe mancare naturala si sanatoasa, o parte produsa acolo, dupa cum se vede si in imaginea alaturata care le apartine), pe bd. Barbu Vacarescu
- Leacul Dorobanti
- Ki-Life Piata Amzei
- BioGood: 2 magazine in Carrefour Feeria si Dorobanti
- Alese pe Gustul Meu din soseaua Polona
- Pukka Food in zona Cismigiu
- showroom-ul Organik din Iuliu Maniu - Apaca (cu profil de cosmetice)
- showroom-ul Organic Baby din zona Polona (cu profil de produse pentru copii)
- Napati (cu profil de produse pentru copii), Sos. Stefan cel Mare
- Bio Life Style in Jollie Ville din Baneasa
- Targul Domnesc: 3 magazine in Domenii, Floreasca si Ion Mihalache
- Alege Bio din Militari, Soseaua Virtutii
- Bio Bella din zona Tineretului (Piata Timpuri Noi)
- subsolul Bucur Obor care teoretic este bio dar practic gazduieste diferite magazine cu profil incert, inclusiv unul care chiar e bio.

La acestea se adauga reteaua de Plafare ale Centrofarmului, care au o gama mare de produse bio, si raioanele bio ale Real, Cora, Auchan si Mega Image, care au o oferta destul de mare, majoritatea fiind produse sub brandul propriu.

Daca mai stiti si alte magazine care mi-au scapat mie puteti completa lista, sau puteti veni cu impresii despre cele enumerate mai sus.

Prima imagine e din showroom-ul BioBunatati, cea de-a doua de la Bacania Veche, cu niste deliciosenii pe care le fac chiar ei.

6 comentarii:

 1. Salut initiativa de a promova permanent o viata sanatoasa si modul frumos in care o faci.
  Ar fi binevenite comentariile consumatorilor de astfel de produse, pentru ca noi cei care ne “caznim” sa tinem barca pe apa, evident suntem de aceeasi parere cu tine. Ce nu stiu consumatorii, este faptul ca aceste produse au un pret destul de mare, inca de la furnizor, asa ca adaosul de 50% adesea nu se poate aplica pentru ca ar duce la preturi foarte mari la raft ( de vina este si procentul de 24% TVA - exagerat , mai ales pentru produsele alimentre). Pentru un magazin unde trebuie sa asiguri si diversitate si calitate, nu poti sa importi toate produsele, asa ca uneori apelezi la distribuitori (care au un adaos cam maricel), deoarece unii importatori sau producatori solicita si ei preturi foarte mari pentru cantitati mici. De aceea pentru magazinele mici este un calvar sa reziste pe piata si sa se prezinte onorabil in fata clientilor.

  RăspundețiȘtergere
 2. Mai este un magazin micut in piata Moghiros, Drumul Taberei jumatate de produse naturiste, jumate de produse bio. Din pacate nu au produse proaspete. Pe acelea le cumpar direct de la producator de la Biodumbrava prin comanda, ceea ce este ok.

  RăspundețiȘtergere
 3. In Galati se gaseste magazinul Biocarmen din Galeria Real. Este un magazin deosebit pentru Galati, au multe alimente bio, cosmentice foarte bune si multe chestii interesante si personalul este foarte competent. Sunt o clienta fidela si le doresc mult noroc in continuare!
  Se pot face si comenzi online www.biocarmen.ro

  RăspundețiȘtergere
 4. In Galati se gaseste magazinul Biocarmen din Galeria Real. Este un magazin deosebit pentru Galati, au multe alimente bio, cosmentice foarte bune si multe chestii interesante si personalul este foarte competent. Sunt o clienta fidela si le doresc mult noroc in continuare!
  Se pot face si comenzi online www.biocarmen.ro

  RăspundețiȘtergere
 5. Am descoperit un magazin bio pe Mircea Voda nr.36, langa Camera de Comert si Industrie. Sortimentatie acceptabila, iar preturile rezonabile.

  RăspundețiȘtergere
 6. Magazinul Biocarmen din Galati s-a mutat in Tiglina 1, Str. Regiment 11 Siret, langa Tribunal, in drum spre faleza. Tel. este acelasi 0236443300. Se pot face si comenzi online www.biocarmen.ro

  RăspundețiȘtergere