luni, 21 noiembrie 2011

Ieftin si bun. Sau macar ieftin.

Sa facem un mic exercitiu de imaginatie si sa o luam pe doamna Popescu. Doamna Popescu este croitoreasa si face rochii pentru ocazii speciale. Lucreaza cel putin 3 zile la o rochie, pune materiale de calitate si accesorii deosebite, cheama clienta la 2 probe ca sa stea rochia perfect pe ea. Dupa care clienta vine si ii spune ca ea a vazut o rochie asemanatoare in Dragonul Rosu, intr-adevar facuta in China din poliester, ii ies putin firele si paietele nu prea stau la locul lor, ii trebuie si niste modificari la solduri, dar rochia aceea costa 100 de lei si croitoreasa ii ia 300, ceea ce e hotie. Cum vi se pare situatia aceasta?

Nu discutam aici daca clienta isi permitea sau nu o rochie de 300 de lei. Discutam despre valoarea incorporata de fiecare produs in parte si de atitudinea "orice nu e ieftin e hotie". Am niste vesti pentru oamenii care gandesc asa: la produsele cele mai ieftine se fura de fapt cel mai mult. Acolo e incorporata valoarea cea mai mica, comparativ cu pretul, acolo sunt cele mai mari adaosuri si, mai ales, acolo se fura din ceea ce merita clientul. Iar cand e vorba de alimente furtul cel mai mare se masoara in sanatate si calitatea nutritiei.

De saptamana viitoare lansam cosul de produse proaspete, care va contine printre altele si pui. Am pus pe Facebook un sondaj legat de pretul acestuia, cu variante de raspuns intre 10 si 35 lei/kg. Prima varianta era, intamplator, 20 lei. Si primesc urmatorul comentariu:

"Mie mi se pare fff scump si 20 lei..la salariile care sunt in Romania,cum sa iti permiti sa dai 20 lei pe un kg de pui?Poy nici in Grecia nu dai atat pe un kg de pui BIO!!!Si sunt salariile mai mari decat in Romania!!!Asta e hotie pe fata!!! "

E, la asta nu ma asteptam. Mi se pare nedrept sa acuzi un mic comerciant de produse bio si naturale care practica un adaos de cateva ori mai mic decat al unui hipermarket ca e hot. Nu o sa discut aici despre afirmatia cu puiul bio din Grecia, nu cred ca e 4 euro un kilogram de pui bio, in conditiile in care multe alte produse grecesti din gama noastra se gasesc acolo la exact aceleasi preturi sau mai scump. N-o sa discut nici despre lipsa de educatie a cuiva care arunca astfel de vorbe asa, din senin. Vreau sa descriu putin mentalitatea clientului roman obisnuit, care gandeste numai in termen de pret, oricati bani ar avea el de fapt, multi sau putini.

Citeam la o discutie tot pe FB un comentariu care a concentrat esenta "Clientul vrea calitate super la pret de supermarket.". Pana la urma e dreptul lui, dar tehnic vorbind nu se poate. Pentru ca:

- una e sa produci pui industrial, sa ii indopi cu furaje artificiale, antibiotice si hormoni, sa ii tii inchisi si nemiscati si sa ii tai la 42 de zile la peste 2,5 kg (caz in care ai un cost foarte mic cu hrana, pierderi mici pentru ca nu se imbolnavesc si o productivitate foarte mare) si una e sa cresti puiul pe iarba, sa ii dai numai porumb si floarea soarelui, sa pierzi jumatate cand ii mai loveste cate o epidemie, si sa ii tai la 120 de zile la aceeasi greutate de 2,5 kg (caz in care ai costuri mari cu hrana, riscuri mari si productivitate de 3 ori mai mica)

- una e sa produci mezeluri industrial, sa pui in ele orice altceva in afara de carne (pasta de oase, zgarciuri, coloranti, conservanti, arome) si una e sa faci mezeluri numai din carne si conservate cu sare

- una e sa faci crema din parafina cu conservanti (cost de productie aproape de zero) si una e sa faci crema din unt de shea si glicerina din plante (cost de productie mare)
si as putea sa o tin cu exemplele pana dimineata.

Pe de alta parte, sigur ca exista discutia populatiei in crestere a planetei si a faptului ca agricultura ecologica nu poate sustine o productie suficienta pentru ea. Parerea mea e ca discutia aceasta e complet pe langa subiect, deoarece: cresterea mare a populatiei se inregistreaza in tarile care oricum sunt depasite de mult ca si productivitate, conventionala sau ecologica (pe scurt, problema foametei in tarile suprapopulate nu se va rezolva prin agricultura ci prin controlul populatiei), iar multe din tarile care practica agricultura conventionala ar avea potential sa-si hraneasca populatia si pe altii pe langa chiar si practicand agricultura si zootehnie ecologica (Romania, care pana la urma ne intereseaza, este una din aceste tari).

Legat de asta, am citit un comentariu la articolul acesta despre cresterea puilor, care prezinta modul in care sunt crescuti puii intr-o ferma furnizoare a McDonalds:
"Mai oameni buni, planeta trebuie hranita. Suntem deja 7 miliarde. Mai conteaza modul in care hranesti atata populatie?! Bineinteles ca este important profitul pe care il scoti producand mancare. Si daca mancarea este un produs din ce in ce mai greu de obtinut, cu atat profitul este mai mare. Buna idee, nu?! Eu zic sa menajam gainile, sa le crestem in puf...si sa omoram oamenii care nu isi permit sa plateasca pentru mancare eco."

Pentru prima parte am comentat deja. Pentru cea cu omoratul oamenilor, oricum ii omoram pentru ca mare parte din mancarea pe care o consumam acum este o otrava lenta. Luand numai exemplul puilor, hormoni despre care nu vorbeste nimeni, antibiotice, furaje care sunt de fapt prafuri de laborator, toate acestea ajung in organismul nostru si noi nu avem un sistem digestiv programat sa proceseze asa ceva in interesul nostru. Asa ca toate se acumuleaza si duc la boli.

Si mai exista o discutie, cea a veniturilor. Aceasta e intr-adevar una corecta, eu am un business cu produse bio si nu imi permit sa mananc numai asa ceva. Insa pot sa inlocuiesc sau sa elimin produsele care sunt cele mai periculoase. Acum serios, chiar avem nevoie de mezeluri, oricat de saraci am fi? sau de chipsuri? sau de sucuri carbogazoase? Daca nu am bani de pui sanatos atunci nu mai mananc pui, il inlocuiesc cu alt tip de carne (puiul este pe departe cea mai nociva carne de pe piata).

Asadar, cand cumparati un produs de 10 lei din supermarket, sa stiti ca de fapt acel produs a costat 1 leu. Si cand cumparati un produs de 10 lei de la un magazin de produse naturale sa stiti ca acel produs a costat de fapt 5 lei (prin costat se intelege costul de productie, la care se adauga marja producatorului si cea a retailerului). Unde e hotia cred ca e usor de masurat.

Ca o concluzie: medicamentele sunt scumpe, domnilor. Si in China nu se fac.

Nota: pe larg despre puii crescuti industrial si ce mananca de fapt cineva care crede ca se hraneste sanatos cu carne de pui peste 2 zile.

12 comentarii:

  1. Eu sunt bucuroasa ca lansezi cosul de produse bio. Daca oamenii sunt prosti, lasa-i in pace.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sincera sa fiu ieri cand am vazut comentariul doamnei respective mi s-a facut asa o scarba ca am zis ca nu mai fac nimic. Dupa care m-am gandit cam ce or sa comenteze oamenii care chiar asteapta cosul asta si mi-a trecut :)

    RăspundețiȘtergere
  3. eu am scris niste articole pe blogul meu pe care le-am catalogat sub eticheta "specula cu foamea". din pacate, problema preturilor la alimente este una din ce in ce mai mare si deriva in primul rand din existenta intermediarilor. nu vorbesc aici despre produsele bio. iar povestea cu cresterea populatiei este o alta chestiune manipulata cu succes de partile interesate. iar ca sa nu scriu mult si fara rost, mai zic doar ca ne vaitam degeaba ca nu o sa mai avem ce manca, hai sa lasam ipocrizia si sa ne uitam cat teren e necultivat in Romania si cat grau si cata carne de porc/pui/etc se importa in tara din alte parti. si da, foarte de acord cu tine cand spui ca e interesant ca oamenii isi permit chipsuri si alte prostii, dar n-ar da banii pe un produs curat. ah, si-as mai scrie, mai mult si mai coerent, dar in 10 minute intru in sedinta :))). bafta multa iti doresc, si nu te lasa impresionata de tolli!

    RăspundețiȘtergere
  4. Nici eu nu pot sa spun ca-mi permit ca toate produsele de consum sa fie naturale, dar macar incerc sa am o pondere cat mai mare de produse in consumul familiei.Oricum faptul ca traim in oras inseamna o intoxicare a organismului datorita poluarii, de ce sa ma intoxic si eu cu buna stiinta?Eu ma bucur de initiativa ta si o asteptam de mult caci asa scap eu de vanat taranii prin targuri. :)
    O zi frumoasa!
    CrisR

    RăspundețiȘtergere
  5. Astept si eu cosul...Dar noi stam in Constanta, si poate pt noi nu va fi accesibil :(

    RăspundețiȘtergere
  6. De acord cu articolul, chiar e nevoie de mai multa informare in ce priveste costul adevarat al alimentelor si a tot ce consumam, de fapt.

    In ce priveste foametea din tarile sarace si suprapopularea planetei, chestiunea e mult mai complexa. Daca tot vorbim de controlul populatiei atunci ar trebui aplicat la fel peste tot (deci inclusiv in tarile dezvoltate).

    Iar tarile sarace sunt infometate nu pentru ca le-ar lipsi modalitatile de a a-si produce hrana ci pt ca tarile "dezvoltate" le jefuiesc de resurse, le alimenteaza razboaiele civile, le obliga la tot felul de politici economice defavorabile (sa planteze doar anumite plante ce se cer pe piata internationala, sa deschida piata de desfacere pt importurietc etc). Situatia e oarecum comparabila cu cea a Romaniei, care, desi nu e chiar atat de saraca sufera de masuri prin care produsele locale devin automat mai scumpe decat importurile si lumea incepe sa le prefere.

    Deci informarea e cheia, la cat mai multe articole de genul asta! Cu atat mai mult cu cat esti o voce puternica, Olivia!

    RăspundețiȘtergere
  7. Bine ca n-ai facut sondajul si la lamai, probabil n-ai fi adus niciodata. :)
    In ecuatia preturi-venituri mai exista o variabila, cantitatea. Cu toate ca traim in tara lui "Da' halatu'? Cat e doamna halatu'?" elementul cantitate este trecut sub tacere, exista o oarecare retinere in ceea ce-l priveste, n-am vazut pe nimeni sa spuna senin si raspicat ca pentru el "hranire" inseamna 500g carne la o masa (si are nevoie de 3 mese/zi sic!), ca pentru el "o bere" inseamna 3+ litri samd
    Filosofia mea e foarte simpla, in loc sa ma otravesc (si sa dau si bani pentru asta), reduc cantitatile, in destule cazuri pana la 0. In loc sa mananc carne de pui 'ieftina' de 10 ron/kg (sau cat o fi, habar n-am) mananc zero grame carne de pui. Motivatia este foarte simpla, beneficiile nutritive ale carnii de pui din supermarket palesc in fata toxinelor pe care le-as introduce in organism, la pachet cu "mancarea".
    In loc sa beau 2 beri Carlsberg (sau orice alta bere made in Ro, sint aproape identice la gust si din ingrediente la fel de proaste) beau 1 bere cumsecade (Paulaner, Kapuziner, Moenchshof, Bernard).
    In loc sa beau cafea cu stacana, beau 1 espresso max 2 pe zi facute dintr-o cafea super buna.
    Hai sa fim seriosi, constrangeri de buget avem toti. Diferenta majora consta in alegerile pe care le facem. Ne napustim ca bivolii in rafturi sau gandim inainte si alegem ce trebuie, daca ne trebuie.

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu zic ca nu sunt oameni care au un buget foarte mic dar...majoritatea si-ar permite daca ar vrea sa manance sanatos. Daca stai sa aduni cate 2 lei dati pe un corn, mai luam un suc 4-5 lei..etc se duc banii pe prostii in stanga si in dreapta...si uite asa cu 10 lei mai bine luai, de exemplu, o pungulita de goji...daca vrem putem...

    RăspundețiȘtergere
  9. Ai atins multe subiecte cu postarea asta, unele mai spinoase decat altele. Principalul insa, pretul produselor bio, cred ca e normal sa fie mai mare. Din pacate, in Ro, preturile multor produse sunt ingrasate artificial pe principiul romanul e prost/incult/neatent/fitzos si plateste oricat pentru eticheta de bio.

    Faptul ca ai cumparat un produs dintr-un magazin bio nu iti garanteaza ca ai platit un pret corect pentru el. Si nici ca marjele de profit sunt diferite. Poate sunt diferite ca procent din costul produsului, dar ca valoare absoluta sigur nu!

    Nu are sens sa dau exemple, cei care isi fac cumparaturile si de pe afara stiu despre ce vorbesc. Nu e normal sa te coste un produs adus din Anglia ca produs unic in colet mai putin cu 30% decat cumparat de la noi. Sau poate doar pentru mine nu e normal, pentru altii o fi.

    Sfatul pe care il dau eu prietenelor, ca degeaba te speli cu sapun natural (pe care il clatesti) daca dupa el iti dai cu o crema plina de mizerii, iti pui un fond de ten la fel si le lasi pe fata 10ore se aplica si la mancare, degeaba bem ceai bio daca legumele din supa sunt ingrasate cu azot, painea e cum e si nu mai intru la capitolul carne.

    Asadar felicitari pentru initiativa, sa ai mult spor si cat mai multe produse de baza la preturi corecte.

    Succes!

    RăspundețiȘtergere
  10. Frumos articolul! As vrea sa mai punctez ceva, nu exista foarte multe medicamente facute in China. Dar sunt o gramada de medicamente facute in India, Cehia, Polonia, de firme care copiaza medicamentul original. Si chiar daca pretul este uneori la jumatate, efectele adverse au o incidenta multe mai crescuta. Asa ca aceeasi filosofie se aplica si pentru medicamente, dar cu rezultate negative mai vizibile intr-un timp mai scurt.
    Asa ca aveti grija si ce medicamente cumparati!

    RăspundețiȘtergere
  11. inainte de industrializare oamenii mancau bio. de aici putem sa ne dam seama cat de saraci am devenit! desi industrializarea ar fi trebuit sa aduca prosperitate cetateanului de rand, dupa cum vedem, nu a adus. unii se imbogatesc iar populatia este mentinuta, parca voit, intr-o stare de saracie, care o face sa exclame "ce scumpe sunt produsele bio"! in mod normal, toti ar trebui sa ne permitem sa mancam bio.

    PS
    ref la controlul populatiei, periculos ce inteleg unii prin asta!

    RăspundețiȘtergere
  12. Toti ne permitem sa mancam bio, sau cel putin sanatos daca nu chiar 100% bio. Sunt de aceeasi parere cu Andrei referitor la reducerea cantitatilor. Mai bine putin si bun decat mult si prost. Asta e valabil pt orice.
    Cat despre hranirea populatiei si reducerea populatiei... e unul si acelasi lucru. Uitati-va ce le-au facut americanilor. Au ajuns sa aiba adolescenti de 190 kile!!! Cum? Pai vanzandu-le hamburgheri cu diametru de pizza la 50 de centi.

    RăspundețiȘtergere