joi, 24 noiembrie 2011

Despre goji, with love

Goji este un cuvant nou intrat in vocabularul romanesc, din fericire insa a "penetrat" destul de repede si rar mi se mai intampla sa intalnesc pe cineva care nu a auzit de goji, ceea ce ma bucura, pentru ca este foarte bine ca romanii isi completeaza alimentatia cu fructe exotice si pline de proprietati deosebite.

Goji este de fapt o catina care creste numai in zona Tibetului. Ca si catina noastra, bogata in vitamina C, si catina tibetana este plina de vitamina C, dar nu numai, pentru ca are si vitamina B, fier si beta-caroten, toate in cantitati mai mari decat produsele pe care le consideram noi ca fiind pline de asa ceva. De exemplu, are mai mult beta-caroten decat morcovii si mai mult fier decat o friptura. Insa proprietatea sa de baza ramane continutul incredibil de vitamina C.
Are de 3 ori mai multa vitamina C decat rodia, despre care bine stim ca este plina de asa ceva.

La ce este bun goji:
- la intarirea inimii
- la scaderea colesterolului, ceea ce duce implicit si la scaderea greutatii si eliminarea celulitei
- la cresterea imunitatii
- are efecte antiimbatranire (evident, daca are antioxidanti care combat radicalii liberi)
- la tonifierea organismului dupa ciclul menstrual
- la combaterea greturilor in sarcina
- la ameliorarea neplacerilor menopauzei
- stimuleaza performanta sexuala si fertilitatea

si ar mai fi multe de zis. Este intr-adevar un fruct sanatos, care poate fi consumat ca atare (consumul a 20 de grame de goji pe zi acopera tot necesarul de antioxidanti) sau ca suc de goji presat la rece (10 ml pe zi acopera mai mult decat necesarul de vitamina C). Se gaseste in forma uscata la soare si poate fi consumat ca atare sau combinat cu diferite alimente. Eu mananc cate un pumn de goji o data, dar daca nu va incanta gustul (dulce-acrisor), care unora le place foarte tare (inclusiv mie care sun fan) si unora mai putin il puteti include in cerealele de dimineata, il puteti hidrata in apa sau in ceai sau il puteti face salata sau inghetata.

Reteta de salata: amestecati goji cu felii de mere, nuci, seminte de pin si de floarea –soarelui, alături de alte fructe preferate. Aceasta compozitie poate fi trecută prin blender si pasta rezultata se poate transforma –prin congelare- intr-o ingheţata foarte gustoasa. Sau puteti sa faceti un smoothie delicios a carui reteta o gasiti aici.

Sucul poate fi baut ca atare sau in combinatie cu suc de mere, eu asa am lichidat o sticla si suspectez ca da dependenta pentru ca de-abia asteptam sa ma trezesc si sa-mi fac acest cocktail minunat.

Goji este disponibil pe BioBunatati la gramaj de 100, 250, 300 si 500 grame, dar si la borcan de 250 gr, sau combinat cu miere de salcam sau sub forma de suc de goji. Le gasiti pe toate aici.

3 comentarii:

  1. Am citit foarte mult despre Goji, pana sa incep o asa zisa cura cu el..dar acum pot sa confirm: chiar este unul din fructele minune..

    RăspundețiȘtergere
  2. eu am o singura maaare problema cu goji: nu pot sa ma opresc :D
    serios acum, cum faci sa mananci o mana si atat? orice punga as avea [adica oricat de mare ar fi :D] nu ma pot opri pana nu se termina.

    RăspundețiȘtergere
  3. Va salut!

    Pentru toti cei ce vreau sa obtina informatii de cultivare, va rugam sa vizitati si sa va inregistrati pe forumul nostru dedicat comunitatii cultivatorilor Goji, la adresa:

    http://www.gojilandromania.eu/forum/index.php

    Noul nostru video promo: https://www.youtube.com/watch?v=pQOX2W9m-Y4

    Galerie Foto:
    http://www.gojilandromania.eu/forum/gallery/album.php?album_id=4

    Galerie Video:
    https://www.youtube.com/user/Slimshadythereal/videos

    Cu respect
    Bernard

    RăspundețiȘtergere