marți, 12 iulie 2011

Reguli de protectie solara

Dupa cum se anunta, ne asteapta inca 2 luni de caldura mare si soare puternic. Care cum pot fi mai usor suportate decat la plaja, la mare sau in orice alt loc unde incape un prosop si-o umbreluta. Asadar, chiar daca mergeti la mare sau faceti plaja pe malul lacului, chiar daca nu va expuneti la soare decat in timpul activitatilor zilnice, sunt cateva recomandari pe care ar fi bine sa le urmati pentru a evita problemele cauzate de radiatiile ultraviolete.


La plaja


- folositi obligatoriu o crema de protectie solara, indiferent daca aveti tenul deshis sau masliniu sau daca va ardeti imediat sau foarte greu. Pielea este afectata de radiatii indiferent de tipul de piele, e adevarat ca intr-o masura mai mare sau mai mica.
- alegeti factorul de protectie solara in functie de tipul de piele: ten deschis, piele sensibila SPF minim 30; ten mediu, piele normala SPF minim 15-25; ten inchis SPF 15 (SPF pentru o expunere de 3-4 ore, pentru durate mai mici se pot alege creme cu SPF ceva mai mic)
- crema trebuie sa aiba protectie atat UVA cat si UVB, verificati inainte de a o cumpara
- la primele expuneri la soare alegeti o crema cu SPF mai mare (minim 25), iar pe masura ce va bronzati puteti trece la o crema cu SPF mai mic (minim 15)
- reaplicati crema de fiecare data cand iesiti din apa, chiar daca este rezistenta la apa (pentru acestea aplicati o cantitate mai mica totusi)
- crema trebuie aplicata intr-o cantitate suficienta si cu cel putin 20-30 de minute inainte de expunerea la soare
- machiajul cu SPF (fond de ten, balsam de buze etc) nu este suficient pentru a te proteja in cazul expunerii prelungite la soare. Crema de protectie solara se aplica obligatoriu si pe fata si buze
- nu va expuneti la soare intre orele 11 si 15, indiferent daca folositi crema cu SPF 50 si aveti tenul inchis. Radiatiile din acest interval orar sunt puternice si nocive pentru toata lumea
- acoperiti-va capul cu palarii din materiale naturale si deschise la culoare pentru a evita sa faceti insolatie

In activitatile zilnice

Expunerea la soare nu se limiteaza numai la plaja, in fiecare zi ne petrecem mai mult sau mai putin timp in soare.
- in zilele insorite nu iesiti din casa fara sa va dati cu crema de protectie solara pe zonele expuse la soare. Puteti folosi o crema SPF 15 sau o crema din unturi naturale care contin factor de protectie solara in mod natural (cacao, shea etc)
- folositi creme de fata si machiaj cu SPF, in special fond de ten si balsam de buze (daca doriti sa verificati daca produsul are ingrediente cu protectia solara, aceasta este data de oxidul de zinc, dioxidul de titan, untul de cacao, untul de shea)
- evitati parfumurile si produsele care contin parfum pentru ca la expunerea la soare se descompun in substante nocive pentru piele (chiar cancerigene)

Protectia solara la copii

- indiferent daca mergeti cu copiii la plaja sau in parc, inainte de a pleca de acasa aplicati-i o crema de protectie solara cu SPF minim 25 (35 sau chiar mai mult pentru copiii cu tenul deschis) pe zonele expuse la soare
- nu tineti copiii in soare mai mult de 2-3 ore si obligatoriu in afara intervalului orar 11-15
- copiii trebuie sa aiba capul acoperit, riscul de insolatie si efecte secundare este mai mare la copii

De ce atata protectie solara?

Pentru ca:
- incidenta cancerului de piele a crescut foarte mult datorita expunerii exagerate la soare dar si cresterii nivelului radiatiilor ultraviolete
- pielea expusa intensiv la soare imbatraneste prematur, mai ales cea care trece prin arsuri solare
- persoanele cu piele alba si multe alunite au sanse mari de imbolnavire daca nu se expun la soare cu grija - despre alunite si cancerul de piele am scris mai demult aici
- arsurile solare pot lasa in urma cicatrici si pete inestetice

Ce creme va recomand?

In gama Olivo cu ulei de masline avem creme de protectie solara cu ingrediente organice cu SPF 15, SPF 25 si SPF 35 (pentru copii sau persoane cu pielea foarte sensibila). In perioada aceasta avem si o promotie la cremele Bioselect, pachetul format din crema cu SPF 15 si cea cu SPF 35 pentru copii are un discount de 25% (97.5 lei in loc de 130 lei).
De asemenea, la BioBunatati avem si gama Green People pentru adulti si copii, crema de protectie solara Soap Mill, lotiunile dupa soare Santaverde si unt de cacao. Crema Soap Mill si untul de cacao sunt excelente pentru protectia solara zilnica, dar si pentru pastrarea bronzului prin aplicare dupa expunerea la soare.

2 comentarii:

  1. Olivia, vreau sa te intreb ceva - ce parere ai despre o crema de ochi, daca primul ingredient din lista sa de ingrediente este alcoolul?

    RăspundețiȘtergere
  2. Depinde de alcool, daca e benzyl alcohol e ok. Nici ethanolul nu e tocmai sinistru. Care e denumirea exacta?

    RăspundețiȘtergere