sâmbătă, 28 mai 2011

Un film

Se spune ca nu pot pretui cu adevarat libertatea decat cei care nu au avut-o. Daca te nasti liber nu intelegi valoarea acestui lucru asa cum trebuie, pentru ca nu ai avut granite din care n-ai avut voie sa iesi, nu ai fost ascultat, urmarit, nu ti-a fost frica sa spui o gluma, nu ai avut o meserie reactionara si nici parinti dusmani ai regimului.
Eu sunt mereu uimita de cat de multi romani regreta comunismul, desi au trecut numai 20 de ani de cand s-a terminat cosmarul. Nu stiu daca poporul roman are o problema de depersonalizare dintotdeauna sau tocmai comunismul a fost cel care i-a distrus personalitatea, in orice caz disponibilitatea oamenilor de a renunta la libertatile personale pentru un minim de nivel de trai asigurat ma sperie.
Acum cateva saptamani am vazut un film german recomandat de o prietena nemtoaica, Vietile altora (Das Leben der Anderen, 2006). Este povestea unui cuplu din Berlinul de Est, un scriitor si o actrita de succes, a caror viata intra in atentia Stasi cand ministrul culturii devine interesat sexual de ea. Un agent foarte eficient este pus sa-i urmareasca, insa agentul, un robot perfect pana atunci, incepe sa fie implicat emotional in viata lor (el oricum neavand asa ceva).
Filmul merita vazut din mai multe motive: e o drama exceptionala, cu acea sensibilitate germana complet diferita de drama expansiva a latinilor (da, nemtii sunt sensibili, sa nu uitam ca romantismul a aparut in Germania). E un mod de aducere aminte a cum au aratat vietile nostre si cum puteau arata si acum. E un film care poate sa le deschida ochii celor care erau prea mici acum 20 de ani asupra faptului ca drumul e inainte, si nu inapoi, si daca spun ca si-ar dori asa ceva nu stiu despre ce vorbesc pentru ca nu isi pot imagina realitatea de atunci. Imi si inchipuiam reactia unui englez sau american la filmul acesta, nu cred ca poti sa-ti inchipui altceva decat ca este un scenariu gen 1984, o utopie imaginata pentru acest film.
Asa ca daca aveti o seara in care nu stiti ce sa faceti, uitati-va la Vietile altora.

2 comentarii:

  1. Asa-i, acesta este unul din marile filme care merita vazute.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, un film deosebit. L-am vazut si mi-a ramas in memorie! Ana

    RăspundețiȘtergere