luni, 29 noiembrie 2010

Din nou la Cluj la Targul Verde

Sunt un fan al Targului Verde si al organizatorilor lui, se vede, nu?
Acum a ajuns la editia a treia, si-a schimbat locatia din Iulius Mall in Cora, dar Olivo (si BioBunatati) e tot acolo.
Asadar, weekendul acesta (3-5 decembrie), intre orele 10 si 20, va asteptam la Targul Verde de la Cora cu o parte din gama Olivo:
- toate produsele Bioselect*
- ce mai avem pe stoc de la Ismene si Olivellenic, pana facem reaprovizionarea
- unt de shea Naturafrica*
- sapunuri 100% naturale Lois*
- ciorapi medicinali si produse Cupron*
si numai o parte din gama BioBunatati, pentru simplul motiv ca nu avem cum sa indesam in masina tot:
- cosmetice bio Cattier*
- cosmetice 100% organice Balm Balm*
- cosmetice extrem de naturale Weleda
- machiaj natural Suncoat si Lily Lolo
- sapunuri naturale Rampal Latour
- detergenti bio Earth Friendly Products
- jucarii Plan Toys
- slinguri de la Poarta-ma, mami!
- si probabil condimentele 100% naturale Kabrianis Family (au niste seturi ideale pentru cadouri)
La produsele notate cu * vom avea reduceri de pana la 25%.
La targ vor fi prezenti si cei de la Apidava, cu mierea cea delicioasa, vinul si sapunurile lor, asa ca aveti toate motivele sa vizitati targul.

Mos Eco Zurliu - campanie de constientizare si colectare de becuri si tuburi fluorescente arse


Anul acesta, Recolamp lanseaza, in prag de sarbatori, o campanie de constientizare si colectare de becuri si tuburi fluorescente arse, cu ajutorul Mosului Eco Zurliu. Campania, sprijinita de Ministerul Mediului si Padurilor si energizata de Radio Zu, prezinta un personaj indragit, de aceasta data venit din taramul Ecologica, special pentru a interactiona cu publicul bucurestean si pentru a le povesti despre importanta reciclarii deseurilor de surse de lumina.

Campania "Mos Eco Zurliu" se va desfasura pe o perioada de doua saptamani, din 26 noiembrie pana in 06 decembrie. Mos Eco va putea fi gasit zilnic, impreuna cu ajutoarele lui, OMULETII VERZI si Spiridusii, la Coltul Verde Recolamp din Baneasa Shopping City, intre orele 17:00 si 21:00.

Campania are ca obiectiv principal constientizarea si implicarea cetatenilor de toate varstele in activitati de protejare a mediului inconjurator, prin colectarea deseurilor rezultate din becuri si neoane uzate.

"Organizam aceasta campanie in prag de sarbatori si pentru ca oamenii sunt cu mult mai atenti, in aceasta perioada, la mesaje de mediu. Spun asta pentru ca romanii recurg, in apropierea Craciunului, la un adevarat ritual al curateniei generale in propriile case. Este, prin urmare, un bun prilej ca oamenilor sa li se reaminteasca faptul ca becurile si tuburile fluorescente arse trebuie colectate separat de restul deseurilor. Povestea colectarii becurilor uzate, ambalata in povestea lui Mos Eco adus tocmai din Ecologica, vine sa puncteze mesajul de mediu intr-o maniera prietenoasa", Raul Pop, Director General Recolamp.

Actiunea reprezinta un Proiect Pilot pentru Bucuresti, urmand ca, in functie de rezultate si de succesul inregistrat, sa fie multiplicata, in anii urmatori, la nivel national, in marile orase ale tarii.

"Sunt convins ca Mos Eco va reprezenta un punct de atractie pentru bucuresteni - mici si mari, in egala masura. Sper sa fie un personaj iubit si des vizitat in urmatoarele saptamani. Asta si pentru ca Mos Eco nu e rosu, cum si-l imagineaza toata lumea, ci verde, iubitor de mediu, interesat sa-i invete pe oameni ca becurile arse trebuie colectate in Colturile Verzi existente in Romania." a adaugat Raul Pop.

Campania Mos Eco organizata de Recolamp este sprijinita de Ministerul Mediului si Padurilor, Baneasa Shopping City si Radio ZU.

joi, 25 noiembrie 2010

Weekendul acesta suntem la Targul de cadouri - Organic Fest de la Teatrul de Opereta


Organizatorii Organic Fest s-au gandit ca in perioada de sarbatori sa extinda un pic gama targului, asa ca acesta va lua forma unui Targ de cadouri, care va avea si expozanti de la targul de ciocolata si handmade. Oricum, noi suntem si la editia asta, sambata si duminica 27-28 noiembrie, intre orele 10 si 18, la Teatrul National de Opereta (langa TNB).
De data aceasta avem si mai multe noutati, in special cosmetice:
Cosmetice bio si naturale:
- cosmeticele Olivo (nu prea multe, pentru ca aprovizionarea n-a sosit inca)
- cosmeticele Cattier
- unt de shea, sapunuri Lois, sapunuri cu miere
- vopsea Korres
- gama de machiaj mineral Lily Lolo, si rimelurile la fel de naturale Suncoat
- si, pentru ca sunt un must have, gama pentru copii, sarcina, dar si adulti WELEDA
Detergenti 100% naturali cu ingrediente bio Earth Friendly Products (exceptionali, eu m-am indragostit)
Jucarii din lemn eco Petit Caprice, ca doar e targ de cadouri
SLINGURI
Ciorapi medicinali, cu compresie si cu ioni de argint, inclusiv ciorapei antimicrobieni pentru copii
Alimente eco si naturale:
- miere premium Apidava si vin cu miere si propolis
- gama Vitalia (cereale naturale, batoane de cereale si gemuri pentru diabetici)
- uleiuri bio (si mai multe decat pana acum) si otet balsamic bio si nu numai
- condimente naturale (gama a ajuns la vreo suta de tipuri)
- sare de Himalaya si goji
- batoane de ovaz
- musli Petras Bio
- fructe confiate si seminte bio

In gama mai avem noutati, dar cum e targ de cadouri nu le mai luam cu noi, daca aveti nevoie de ceva pana pun BioBunatatile online (adica zilele astea, ca nu se mai poate), ma gasiti la showroom.
Adica:
- paste bio, sosuri si ketchup bio
- SUPERFOODS (pudra de cacao, maca, spirulina, pudra de vanilie etc)
- conserve de peste cu ingrediente bio
- sare de Marea Moarta, sare de Atlantic si zahar bio
- cereale Petras Bio

miercuri, 24 noiembrie 2010

Ca la greci la nimeni

Daca traiti cu impresia ca romanii sunt un popor dezorganizat si haotic, incercati sa lucrati cu grecii. Sau mai bine nu, pentru ca oricat ati fi de obisnuiti cu stilul romanesc o sa faceti fata cu greu la cel grecesc.
Pe scurt: teoretic noi facem un import. In mod normal, se trimite comanda, se primeste proforma in maxim 2 zile, se face plata, in 3 zile marfa e aici. Acum spun teoretic, pentru ca din 3 furnizori numai unul pare sa functioneze dupa niste principii economice. Unul nu livreaza decat cand are chef, si se pare ca pana in ianuarie nu are, iar al treilea e de legendele Olimpului (sau din povestea cu muieti ti-s posmagii, mai degraba).
Cum se procedeaza: trimiti o comanda. Astepti proforma sa faci plata (nu, grecii nu dau termen de plata nici daca esti ruda cu Zeus). Dupa o saptamana, inca astepti. Dai telefon, afli ca cel care iti procesa comenzile nu mai lucreaza acolo. Nici el, si nici directorii cu care ai inceput colaborarea. Bine, dar cine imi preia comanda? nu e aici, lasati-mi telefonul, va suna el cand vine.
Evident, nu suna (noroc ca nu ma asteptam). Sun inapoi. Inapoi suna ocupat, la unica linie care de altfel are robot de rutare a apelurilor pentru ca firma are cateva sute de oameni. Dupa ce suna ocupat cateva ore, sun la sediul central. Acolo receptionera oricum nu auzise de brandurile respective produse de compania la care lucreaza, dar ma pune pe hold pana gaseste pe cineva care sa stie. Timp de 10 minute ascult o melodie (din fericire placuta). Mi se da un alt numar de telefon, de la care mi se da un alt numar de telefon. Raspunde secretara impricinatului, care ma trimite la o alta companie (???). Sun acolo, tipa de la receptie, prima care nu mi s-a parut retarda din tot acest sir de oameni, imi spune uimita ca ei sunt alta companie, nu aia care produce ce caut eu. Ii zic ca sunt perfect constienta de asta, dar respectivii m-au trimis la ei. Zice ok, lasa-mi un telefon sa sun sa vad daca pot sa ajut.
Culmea si neasteptat pentru un grec, chiar suna repede inapoi. Imi da numarul de telefon al directorului de achizitii. Care imi da numarul de telefon al directorului general (inca putin si ajungeam la Zeus). Care se distreaza cand aude povestea si imi da numarul tipei care se ocupa teoretic de asta. Care nu raspunde, ca e 5 fara 5 si oamenii aveau deja rezervare la taverna.
Maine o iau de la capat.

luni, 22 noiembrie 2010

Despre mierea falsificata

Din nou a scris Alina de la Apidava un articol foarte interesant cu niste informatii care merita sa fie cunoscute, l-am preluat integral mai jos:

Cea mai grava problema legata de piata mierii din Romania este - atat pentru clienti, cat si pentru producatori - calitatea mierii de pe piata, mai bine spus de pe rafturile marilor magazine.

Atunci cand d-na dr. Cristina Mateescu, director la Instit. de Cercetare pentru Apicultura a spus la o emisiune TV ca a intalnit pe piata miere falsificata, si ca vor incepe o campanie in analizarea mierii de pe rafturile magazinelor, am crezut initial ca e doar "vorbarie" cum ne-am obisnuit cu policitienii si cu autoritatile statului.

Insa, se pare ca Asoc. ROMAPIS impreuna cu Instit. de Cercetare pentru Apicultura au trecut la fapte, si au analizat mierea de pe rafturile magazinelor, de la 5 producatori de miere din Romania.

Concluzia: nu e una deloc buna!!!
Din cele 9 mostre de miere, prelevate de la cei 5 producatori romani, doar 1 singur producator a indeplinit conditiile de calitate cerute de legislatia in vigoare cu privire la continutul de polen floral conform sortimentului de miere comercializat, ba mai mult 2 dintre producatori au fost gasiti cu urme de glucoza industriala in miere.

Adica mai pe romaneste, daca vinzi miere de salcam continutul minim de polen de salcam trebuie sa fie de 20% si nu mai putin, insa doar 1 producator din 5 a indeplinit aceasta conditie, restul probelor aratand clar ca in loc de miere de salcam cum scria pe borcan, se vindea un amestec cu miere de rapita si floarea soarelui.

Ceea ce este cel mai grav, este faptul ca 2 PRODUCATORI ROMANI VAND MIERE CU ADAOS DE GLUCOZA, si ca sa nu para reclama mascata, nu o sa va dau numele acelor producatori care au iesit ok la analize, ci numele celor care comercializeaza miere falsificata, cu riscul de a-mi face foarte multi dusmani, insa cu satifactia ca fac un lucru corect si necesar:

1. S.C. APIMOND s.r.l,comercializeaza miere cu urme de sirop de glucoza marca Apimond in retelele Selgros, Mega Image, Auchan si altele

2. S.C. APICOLA COSTACHE s.r.l, comercializeaza miere cu urme de sirop de glucoza,"marca "Mos Costache" in magazinele Selgros, Kaufland si altele

In acest sens, trebuie sa spunem ca nu doar "in Romania e ceva putred":

- mierea marca DEFNE, importata din Turcia, se pare ca e DOAR GLUCOZA INDUSTRIALA, SUB ETICHETA DE MIERE, si o gasiti la rafturile unor magazine cu pretentii (Careffour, Kaufland, Mega Image...si o mai fi si altele), sub eticheta de "miere",
- ba mai mult, vand si "fagure + miere poliflora" marca DEFNE, insa ATENTIE MARE: poate fagurele a fost initial cu miere, dar borcanul e umplut cu sirop de glucoza industriala.

Desi legislatia este foarte stricta in acest domeniu, si teoretic controalele ar trebui sa fie aceleasi pentru toti, nu stim exact cum se face, ca desi autoritatile au fost avertizate deja de 1 luna de aceasta problema (in scris, nu pe povesti), mierea falsificata marca DEFNE se afla inca pe rafturile magazinelor.

La o discutie cu reprezentantii unei retele de supermarketuri din Bucuresti ne cereau noua sa le spunem care sunt firmele care vand miere falsificata (de parca ei nu-si puteau face analize la proprii lor furnizori?!), insa acum cand se pare ca desi toate retelele au fost anuntate asupra rezultatelor acestor analize, majoritatea dintre ei au ridicat din umeri si au spus ca nu e responsabilitatea lor, ci doar furnizorii raspund de calitatea marfurilor vandute pe rafturile magazinelor.

Mda...deci ramane sa decidem noi consumatorii, dupa mintea noastra (fara a avea acces la nici o informatie) care marfa e de calitate pe rafturile magazinelor, si care nu.

Mai ramane si problema autoritatilor sanitar-veterinare care teoretic verifica calitatea produselor comercializate de la producator pana la vanzare. Cum anume fac treaba asta??!!! Dupa cum se vede: prost, si dupa interese stiute numai de ei. Legea si controalele se aplica doar la unii, nu la toti.

Si fiindca autoritatile nu-si fac treaba asa cum ar trebui, suntem obligati sa o facem noi, cei implicati in acest business de ani de zile, pentru ca doar noua ne pasa ce fel de miere se vinde pe rafturi.

CONCLUZIA MEA:
- nu as cumpara sortimente de miere de import care sunt produse si in Romania (si doar ca sa incurajez producatorii locali)
- nu as cumpara mierea cea mai ieftina de la raft, pentru ca ieftin inseamna calitate proasta, iar la miere se pare ca inseamna "miere+sirop de glucoza"
- as evita sa cumpar marci de miere noi aparute pe piata romaneasca, pentru ca inseamna ca au experienta minima in selectarea mierii de calitate, in functie de sorturi
- nu as cumpara miere de la furnizorii despre care s-a scris ca au fost gasiti cu urme de falsificare in miere
- nu as cumpara miere de la firme care nu sunt deschisi spre comunicarea cu clientul: adica sa aibe un site /un blog, unde sa-i poti intreba orice /oricand si sa ti se si raspunda.

Unele dintre firmele straine de miere prezente pe piata din Romania (am vazut la Kaufland "Langnese", "Fursten Reform", "Lune de Miel" in alta parte) cumpara miere vrac din Romania si Ungaria, o ambaleaza si o vand inapoi CULMEA...TOT LA NOI!!!

Alternativa poate fi si mierea direct de la apicultori: DA, E O ALTERNATIVA BUNA.
O recomand cu caldura, insa sincera sa fiu nu pot sa-i recomand decat cei pe care ii cunosc, si am incredere in ei: la fel faceti si voi, luati miere de la apicultori pe care ii cunoasteti sau vi i-a recomandat cineva care consuma miere de la ei de mai mult timp.

E la fel si cu firmele si cu apicultorii....despre cei buni vorba se duce repede....iar despre cei neseriosi vorba se duce si mai repede!!!!

duminică, 21 noiembrie 2010

Cele mai periculoase E-uri, dar si cele mai bune

Aproape toate alimente pe care le consumam in ziua de azi contin E-uri, mai precis 315 aditivi alimentari, din care numai 20 sunt siguri. Si desi ar trebui sa ne ferim sa consumam asa ceva, exista cateva E-uri sanatoase pe care ar trebui sa le cunoastem. Evident, insa, ca le vom intalni mai rar decat pe celelalte pentru ca, la fel ca tot ce e natural, sunt mai scumpe.

Inainte de a face o prezentare a catorva E-uri, va recomand site-ul Food Info, realizat de Universitatea Dunarea de Jos din Galati si Universitatea Wageningen din Olanda. Acolo gasiti toate E-urile posibile, cu detalii.

Colorantii chimici sunt cele mai periculoase E-uri care se gasesc in produsele alimentare, avand rolul de a "imbunatati" aspectul acestora, spune profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

Coloranti chimici periculosi:

E 102 (tartrazina) este un colorant galben, care imita culoarea naturala a galbenusului de ou si a portocalelor. De aceea, se gaseste in foarte multe alimente, bauturi alcoolice si non-alcoolice, precum nectarul de culoare galbena, sucuri cu aroma de portocala, este foarte raspandit in lichioruri, fructe si legume confiate, produse de cofetarie, croissant, inghetata, glazuri, creme, biscuiti de culoare galbena, branza topita, produse lactate aromate, icre de peste, supe instant, snackuri pe baza de cereale sau amidon, dar si in numeroase sosuri si maioneze. Cu alte cuvinte, in mai toate produsele pe care le consumam. Provoaca la copii astm, rinite, urticarie. Cea mai grava afectiune cu care ne putem pricopsi din cauza acestor produse este sindromul de hiperactivitate (ADHD) care se manifesta prin crize profunde de agitatie.

E 104 (Galben de chinolina) este "fratele" tartrazinei, tot un colorant galben, extrem de periculos. Se gaseste in sucuri, croissant, produse de cofetarie. Poate provoca alergii, astm, dermatite si sindromul care produce agitatie, denumit ADHD.

E 110 (Galben de portocaliu) se gaseste in foarte multe sucuri, care au aceasta culoare, dulciuri, guma de mestecat. Poate provoca alergii, congestie nazala, astm si disfunctii ale perceptiei gustului.

E 122 (azorubina) este un colorant rosu, raspandit in dulciuri, creme si bauturi de toate felurile. Colorantii rosii se gasesc in foarte multe preparate din carne. Pot provoca numeroase forme de cancer.

E 131 si E 133 (albastru patent V, albastru briliant) sunt coloranti de nuanta albastra, care se gasesc in diferite bomboane, sucuri si, cel mai mult, in guma de mestecat. Produce afectiuni ale cavitatii bucale si are actiune cancerigena puternica.

E 150 B,C,D (carameluri) este prezent in mai toate dulciurile, bere neagra, dar si in whisky.

E 151 (negru briliant) se gaseste in ciocolata neagra. Este un colorant care, in timp, poate produce cancer.

E-uri in care putem avea incredere:

E 160d - licopenul este un colorant rosu-galben, un caroten natural obtinut din tomate. „Acesta este unul dintre aditivii considerati siguri si el poate reduce riscul de aparitie al cancerului”, sustine prof. Mencinicopschi.

E 162 - „rosu de sfecla”, acesta este tot un colorant natural, care se extrage - asa cum ii spune si numele - din sfecla rosie. Substanta se gaseste in produse precum sucuri, lichioruri, prajituri, bomboane si produse de cofetarie, snacksuri. Este considerat sigur, insa trebuie administrat cu restricţie la copiii mici si la prescolari.

E 163 este un alt aditiv alimentar considerat sigur.

Din această grupa de pigmenti vegetali fac parte colorantii de la roz pana la albastru inchis sau violet, in functie de fructele sau legumele din care se extrage substanta. „Desi unii aditivi buni sunt extrasi din surse naturale, precum cel mentionat, cel mai bine ar fi ca substantele respective sa le luam direct din produsul din care sunt extrase, si nu din alimentele care le contin”, subliniaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Vitamine ascunse sub numele de E-uri

E 300 - este de fapt cunoscuta vitamina C sau acidul ascorbic. Acest aditiv potenteaza si mentine culoarea rosie a carnii conservate si, de asemenea, impiedica oxidarea alimentelor, mentinand gustul si culoarea acestora.

E 306 - este vitamina E, un aditiv considerat inofensiv pentru organism. Ouale, laptele, carnea, uleiul vegetal sunt cateva dintre sursele naturale foarte bogate in vitamina E.

E 101 (i) - Vitamina B2, riboflavina, este un alt colorant natural galben, obtinut din drojdii, germeni de grau, ficat si ouă. Vitamina are un rol important in metabolismul glucidelor, grasimilor si proteinelor, care „repara” tesuturile organismului. E 101 (i) se intalneste in alimente colorate in galben.

Printre E-urile considerate inofensive, se mai numara E 160, E 161, E 100, E 140, E 322.

E 160a (ii) - Beta-carotenul, cel care ii confera morcovului culoarea portocalie. Aditivul este un colorant natural, galben-portocaliu, care se transforma in vitamina A. Substanta se gaseste si in ficat.

E 160b este un colorant portocaliu natural, extras dintr-un fruct exotic. Aditivul poate fi prezent in produse colorate, dulciuri sau produse de patiserie-cofetarie, dar si bauturi alcoolice. Specialistii atrag atenţia ca acest E se poate obtine si din organisme modificate genetic.

E 160c este tot un aditiv considerat inofensiv. Acesta este un colorant natural portocaliu-rosu, obtinut din ardei rosu.

E 161b - luteina, un colorant natural galben, obtinut din fructe sau legume, poate ajuta la prevenirea cataractei.

E 100 – curcumina, colorant galben natural, inofensiv. Atunci cand este prezent in produse sub forma naturala, aditivul este un hepatoprotector, favorizeaza secreţia biliara si joaca un rol benefic asupra glicemiei diabeticilor. In plus, E 100 poate avea si un efect anticancerigen, susţin specialistii. Acest colorant „bun” constituie componenta principala a condimentului curry. E 100 se poate intalni in alimente de culoare galbena, precum margarina, gemuri, jeleuri, carnati, pateuri, supe, fulgi de cartofi.

E 140 (i) - clorofila. Este extras din plante comestibile si are un efect dezinfectant, putand combate si halena. Substanta poate fi intalnita in produse precum pasta de dinti, apa de gura, dulciurile colorate.

E 322 - lecitina, se gaseste in ciocolata.

O parte din informatiile pentru acest articol au fost preluate din Romania Libera, editia online din data de 12.01.2009, si Gandul, editia din 4.05.2009.

vineri, 19 noiembrie 2010

Despre operatia de implant negativ pentru miopie - experienta proprie

Din ciclul toate bolile se mostenesc, eu am preluat o miopie zdravana de la tata pe care o port cu mandrie de la 8 ani. Cu mandrie in ghilimele, ochelarii au fost marele meu complex si inca mai cred ca as fi avut o copilarie mult mai frumoasa daca nu existau ei. Pe vremea mea, ca sa zic asa, copiii miopi erau o raritate, si cand mai ai si cu un cap mai mult decat toti ceilalti raportat la o greutate undeva la jumatate fata de restul, tablou completat de niste funduri de sifoane, evident ca esti in categoria ratusca cea urata de care rade toata lumea. Motiv pentru care inca mai simt nevoia sa mi se spuna foarte des cat de bine arat (Freud avea mare dreptate cu traumele din copilarie care lasa urme intr-un fel sau altul).

Spre norocul meu cand am ajuns la facultate am primit niste lentile de contact de la cineva careia nu ii trebuiau, si viata mea s-a schimbat spectaculos, in sensul ca brusc am capatat o fata. De atunci inteleg prin ce trec oamenii mai putin inzestrati fizic de natura, pentru ca am vazut diferenta de atitudine a oamenilor fata de mine in functie de cum aratam.
(stiu ca suna exagerat, dar o sa scanez o poza in care am ochelari ca sa va faceti o idee de diferenta, eu char am o fizionomie pe care ochelarii de vedere o macelaresc - plus ca nu va ganditi la ochelarii cu rama subtire care se gasesc acum, atunci nu existau sau erau prea scumpi, ochelari mei au fost intotdeauna, ad litteram, fundurile de sifoane din filmele cu tocilari)

Dar cum scopul acestei postari nu este vaicareala, vroiam sa povestesc cum mi-am rezolvat aceasta problema. Acum aproape 4 ani miopia mea ajunsese la minus 7 si se stabilizase de vreo 2 ani (teoretic miopia se stabilizeaza in jur de 20 de ani, a mea s-a oprit pe la 26, tind sa cred ca de vina sunt cele 12 ore pe zi cu nasul in calculator - motiv pentru care in ziua de azi apar multe cazuri de miopie la varste la care in mod normal n-ar trebui sa se mai intample asa ceva). La o astfel de miopie operatia cu laser nu garanteaza o reducere la 0, de fapt la dioptrii mai mari de minus 4-4.5 sansele sa o reduci la 0 sunt destul de mici. Asa ca am ajuns la o clinica, Oculus se cheama, care face operatii de implant negativ/pozitiv (pentru miopie, respectiv hipermetropie). Din cate stiu eu sunt singurii care fac asa ceva la noi, in rest au si operatii cu laser si de schimbare de cristalin pentru cataracta si sunt printre pionierii acestor tipuri de operatii in Romania.

Operatia de implant (negativ in cazul meu) consta, dupa cum spune si denumirea, in implantarea unei lentile cu o anumita dioptrie in spatele corneei. Se face o incizie in partea de sus a globului ocular, se pune lentila, se inchide (nu stiu termenii tehnici). E ca si cum ai avea lentile de contact, dar pe dedesubt. Nu este afectat ochiul (incizia se vindeca complet), nu se schimba cristalinul, daca apare vreo problema lentila se poate scoate (spre deosebire de operatia cu laser care intervine direct asupra corneei).

Eu am facut operatia in martie 2007. Inca mi se pare ca am luat o decizie buna, desi ca in orice in viata exista avantaje si dezavantaje.

Avantaje:
- sa te trezesti dimineata si sa vezi lustra in loc de o pata aburinda (miopii stiu ce spun)
- sa nu mai ai grija lentilelor care pot fi purtate numai un numar de ore zilnic, plus ca poti face tot felul de infectii
- de ochelarii care se sparg, arata cum arata si se aburesc atunci cand intri de la frig la caldura si orbecai ca o cartita nu mai zic nimic
- nu se intervine asupra componentelor ochiului
- se poate corecta si o miopie mare
- aria vizuala este cea a unui om normal, cu ochelarii ai un camp vizual limitat
- surprinzator, lumina e mult mai "stralucitoare" de cand m-am operat
- operatia se face ambulatoriu, nu necesita internare
- perioada de recuperare e foarte mica (a doua zi vedeam perfect) si nu exista restrictii definitive de genul lipsa efort, machiaj etc - insa se recomanda nasterea prin cezariana, care oricum se recomanda si la miopie mare

Dezavantaje:
- eu am ramas cu un mic astigmatism dupa operatie, care s-a corectat cam in 2 ani de la sine
- am in continuare o miopie de -0.5, pentru ca lentilele implantate au dioptrii fixe, nu se fac si cu jumatati, insa oricum vad foarte bine
- daca imi intra apa in ochi am o senzate de jena mai mare decat inainte
- anestezia se face pe baza de injectie, respectiv 6 in zona fiecarui ochi (asta a fost de vis, mai ales la cat urasc eu acele)
- am citit si despre accelerarea pierderii de celule endoteliale in cazul acestei operatii, ca si in cazul oricarei alte operatii a ochiului (de ex cataracta)
- operatia se face de cca 15 ani, asadar nu exista date despre pacienti cu implanturi care sa fi stat cu ele toata viata (desi eu sper sa fiu pe lista asta)

Concluzia este ca pentru mine operatia asta a fost una din cele mai bune idei pe care le-am avut vreodata si ca este minunat sa vezi ca un om normal. Si, daca viata de miop vi se pare la fel de enervanta cum mi s-a parut mie si dioptriile sunt prea mari pentru operatia cu laser, eu personal recomand operatia asta.

joi, 18 noiembrie 2010

O perioada voi mai functiona cu intarziere

Pentru ca volumul de munca a ajuns echivalent al unuia pentru 3 oameni, plus ca mai am un copil si un sot cu care incerc sa am niste relatii normale, nu mai am cum sa fac lucrurile la timp. Asadar imi cer scuze, macar voua care imi cititi blogul, pentru ca pana imi voi permite sa angajez pe cineva macar part-time vor exista urmatoarele probleme:
- programul showroomului 12-19 este optional, va rog sa sunati inainte sa veniti, nu sunt tot timpul acolo
- se poate sa nu raspund uneori la telefonul firmei, reveniti sau trimiteti mail/sms. Motivul este ca uneori sunt cu Matei in iposteze de genul dat mancare sau dus la culcare, sau sunt la volan, livrand sau ridicand marfa
- in ultima vreme intarzii si cu raspunsurile la mailuri, desi incerc sa fiu totusi prompta (personal prefer comunicarea pe internet, vorbitul la telefon a inceput sa ma dispere). Din fericire clientii par si ei sa prefere aceeasi forma de comunicare/plasare comenzi
Din ianuarie sper ca cele 2 proiecte sa mearga suficient de bine cat sa avem un colaborator part-time care sa stea ziua o parte din timp la showroom si sa se ocupe de comunicarea cu clientii. Pana atunci va multumesc pentru intelegere.

marți, 16 noiembrie 2010

3 noi sapunuri 100% naturale in gama Lois

Spre bucuria mea, si nu numai, gama Lois este din ce in ce mai mare. Saptamana trecuta am primit 3 sapunuri noi, iar pe BioBunatati vom avea si saculeti odorizanti si ceramica facuta manual tot de la Lois.
Cele 3 sapunuri noi sunt o minunatie, adica:
- Lois scortisoara si portocale - pentru toate tipurile de piele, in special cel obosit si devitalizat
- Lois pin si argila albastra - pentru pielea normala, imbatranita sau devitalizata
- Lois geraniu si argila rosie - pentru toate tipurile de piele, in special cel mixt, sensibil sau predispus la acnee

Mai jos este lista completa de ingrediente a sapunurilor.


SCORTISOARA & PORTOCALE

INCI (INGREDIENTE): Olea Europaea Oil (ULEI DE MĂSLINE), Cocos Nucifera Oil (ULEI DE COCOS), Elaeis Guineensis Oil (ULEI DE PALMIER), Ricinus Communis Seed Oil (ULEI DE RICIN), Butyrospermum Parkii Fruit (UNT DE SHEA), Aqua (APĂ), Sodium Hydroxide, Cinnamomum Cassia Bark (ULEI ESENTIAL DE SCORTISOARA) Citrus Aurantium Dulcis Oil (ULEI ESENTIAL DE PORTOCALE), Cinnamomum Cassia (SCORTISOARA MACINATA).


PIN & ARGILA ALBASTRA

INCI (INGREDIENTE): Olea Europaea Oil (ULEI DE MĂSLINE), Cocos Nucifera Oil (ULEI DE COCOS), Elaeis Guineensis Oil (ULEI DE PALMIER), Ricinus Communis Seed Oil (ULEI DE RICIN), Butyrospermum Parkii Fruit (UNT DE SHEA), Aqua (APĂ), Sodium Hydroxide, Pinus Sylvestris Leaf Oil (ULEI ESENTIAL DE PIN), Eucalyptus Globulus Leaf Oil (ULEI ESENTIAL DE EUCALIPT), Citrus Aurantium Bergamia Fruit Oil (ULEI ESENTIAL DE BERGAMOT), Montmorillonite (ARGILA ALBASTRA), Activated Charcoal (CARBUNE PULBERE).

GERANIU & ARGILA ROSIE

INCI (INGREDIENTE): Olea Europaea Oil (ULEI DE MĂSLINE), Cocos Nucifera Oil (ULEI DE COCOS), Elaeis Guineensis Oil (ULEI DE PALMIER), Ricinus Communis Seed Oil (ULEI DE RICIN), Butyrospermum Parkii Fruit (UNT DE SHEA), aqua (APĂ), Sodium Hydroxide, Pelargonium Graveolens Oil (ULEI ESENTIAL DE GERANIU), Citrus Medica Limonum Peel Oil (ULEI ESENTIAL DE LAMAIE), Kaolin (ARGILA ROSIE), Lavandula Angustifolia (FLORI DE LAVANDA).

Intre timp sapunurile si-au luat si haine de sarbatoare, si in perioada noiembrie-decembrie au ambalaje cu fulgi de nea.
Plus ca in decembrie se vor gasi si sub forma de set de 2 sau 4 sapunuri in cutie de lemn, numai bune de inclus pe lista de cadouri.

miercuri, 10 noiembrie 2010

Din nou la Organic Fest, weekendul acesta!

Pentru ca ne-a placut targul de data trecuta si mai ales ne-au placut clientii care erau in tema si stiau de ce au venit acolo, weekendul acesta participam la editia a VI-a a Organic Fest, tot la restaurantul Sangria de pe Calea Bastiliei si tot sambata si duminica intre 10 si 18.

Ce uit eu sa spun de fiecare data cand anunt un targ este ca la targuri aveam intotdeauna multe reduceri. Iar gama de data aceasta arata asa:
- cosmetice Olivo, cel putin ce avem deocamdata pe stoc
- unt de shea nerafinat, sapunuri Lois, sapunuri cu miere
- cosmetice Cattier, certificate Ecocert
- miere de multe feluri, vin cu miere, toate de la Apidava
- gama de cereale si produse dietetice Vitalia
- gama de uleiuri bio Crudigno
- condimente grecesti 100% naturale, multe si marunte
- sare de Himalaya, zahar bio si batoane de ovaz
- paste bio din spelta si secara, foarte foarte bune
- fructe goji, dar si miere cu goji (daca nu stiti ce e goji o sa scriu eu curand despre asta, pe scurt e fructul cu cea mai mare cantitate de antioxidanti disponibila)
- superfoods, produse pentru vegetarieni/vegani si oricine are treaba cu sanatatea in general - spirulina, nuci de Brazilia, hrisca, unt de cacao, cacao pudra, seminte de canepa, maca, pudra din iarba de grau, pudra de vanilie (evident ca toate acestea si multe altele intra de acum in gama BioBunatati)
- UPDATE GAMA: vom avea si detergentii ECOS, 100% naturali, din ingrediente organice, gama completa pentru vase, rufe si casa
Ca de obicei, va astept cu drag!

Caut producatori eco/handmade eco pentru BioBunatati!


Anul trecut cand am rezervat site-ul www.biobunatati.ro am facut-o cu ideea clara de a face un magazin online exclusiv cu producatori romani eco. Dupa care am cautat, si am cautat, si am tot cautat, si mi-am dat seama ca ideea e minunata dar ar iesi un magazin cu o gama prea mica, pentru ca, da, surpriza, in Romania se produc foarte putine chestii ecologice. Costuri mari, cerere (inca) mica, lipsa de informatii, piata de desfacere limitata, lipsa de cultura de business.

Asa ca am luat ideea si am extins-o la o gama care sa acopere cam toate nevoile in materie de viata sanatoasa, asta inseamnand ca unele produse (multicele, de altfel) vin din alta parte decat Romania. Motiv pentru care incerc sa echilibrez balanta adunand cat mai multe produse romanesti.

La mancare stam cel mai bine, desi bine nu e un cuvant potrivit, oricum am reusit sa ne descurcam cat de cat cu mancarea proaspata, iar in rest avem miere, dulceturi, ulei, sucuri si tot felul de bunatati eco produse la noi. Mai e loc insa, daca stiti pe cineva care produce eco si va plac produsele, orice idee e binevenita.
La cosmetice in schimb stiam ca e un dezastru, intr-adevar nu ducem lipsa de sapunuri naturale, din pacate insa multi producatori le fac in serie mica si nu fac distributie. La capitolul acesta raman fidela sapunurilor Lois, care sunt o minunatie. Tot din gama Lois vom avea si saculeti frumos mirositori pentru casa. Plus cateva produse facute de Mayam la noi. Game complete de cosmetice bio insa nu avem in Romania, asa ca deocamdata ne multumim cu ce vine de afara.
La produsele pentru casa stam din nou rezonabil, desi nici detergenti eco nu se fac la noi. Avem in schimb lumanari si accesorii pentru casa ceramice. De asemenea bijuterii handmade eco.

Asadar, caut in continuare producatori eco de: alimente, bauturi, cosmetice, jucarii, accesorii pentru casa. Exista 2 conditii, sa aiba o forma de functionare legala (ca sa poata emite factura, nu simt nevoia sa ma trezesc cu Garda in cap) si sa aiba o gama cat de cat constanta (pentru ca stiu din experienta ce reactii au clientii carora le-a placut un produs si dup-aia nu-l mai gasesc).
Ideile sunt binevenite la comentarii sau pe mailul meu.

marți, 9 noiembrie 2010

Ingredientele "exotice" din farfurie. Cum se obtin ele si ce efecte dau

Ne-am obisnuit sa le vedem pe etichetele produselor din dieta noastra zilnica. Putini sunt cei care se intreaba, insa, care este originea unora dintre ingredientele cu nume exotice’ din inghetata, iaurtul, carnatii sau bomboanele pe care le pun in cos la supermarket, chiar daca sunt mentionate a substante/arome naturale. Guma de xantan, caragenanul sau carminul sunt cateva dintre ele.

Salon ecologic la Indagra - Romexpo


Saptamana aceasta au loc la Romexpo in paralel 4 expozitii: Indragra Farm, Indagra Food, All Pack si Salonul de vinuri. In cadrul Indagra Food exista si un salon ecologic, unde vor expune producatori romani eco (pana acum stiu de Sonnentor, cu ceaiuri si condimente, si de un producator hunedorean de miere, dar sunt mult mai multi). Eu ma voi duce miercuri sa vad daca mai gasesc ceva interesant pentru BioBunatati si voi reveni cu detalii.
Targul se desfasoara de miercuri pana duminica intre orele 10 si 18, duminica se termina la ora 16. Puteti intra gratuit daca o sa completi formularul de invitatie online, pe care apoi il printati.
Detalii despre program si acces gasiti si aici.

luni, 8 noiembrie 2010

Update BioBunatati

Am zis noiembrie, o sa fie noiembrie. Saptamana viitoare dam drumul la site (sper, chiar daca nu mai dorm pana atunci), cu circa 3000 de produse (pana la 5000 adaugam pana in decembrie). Cosul de produse proaspete va fi functional din decembrie, vom prelua comenzi pentru el incepand de la 1 decembrie. Ziua de livrare pentru produsele proaspete in Bucuresti se pare ca va fi.. sambata.
In afara de cei 2% donati catre scopuri utile (vom incepe cu mancare pentru animalele dintr-un adapost, din vanzarile de la lansare pana la 28 februarie), vom avea un sistem de fidelizare dragut, promotii, plus reduceri pentru clientii si partenerii Olivo, dar si pentru prietenii de pe net.
Revin in cateva zile cu mai multe detalii.

duminică, 7 noiembrie 2010

Mierea de mana de padure - cocktail de vitamine si minerale


Mierea este un aliment care n-ar trebui sa lipseasca dintr-o dieta sanatoasa, un "must have" al oricarei gospodarii. Personal nu inteleg de ce nu mananca unii oameni miere, desi baga in ei tone de dulciuri. E dulce, e buna, e naturala.. sau i-o fi oprind tocmai faptul ca e naturala? Cand esti dependent de chipsuri probabil ca iti apar bube de la produsele fara E-uri.
La noi sunt foarte populare sortimentele miere poliflora si miere de salcam (personal iubesc mierea de salcam, face parte din micul meu dejun de cand aveam doi ani), pentru ca acestea se produc in cele mai mari cantitati. Mierea de tei este de asemenea un sortiment relativ raspandit, si mai gasim si miere de mana.

Mierea de mana de padure (asa este denumierea ei corecta in limba romana, in standardul mierii) este o miere care nu se obtine din nectarul florilor. Este singura miere care nu contine polen, este o miere ne-florala, obtinuta de pe seva frunzelor copacilor si a trunchiurilor de copaci.

De ce e deosebita mierea de padure ?

Mierea de mana este o miere foarte bogata in vitamine si minerale, are un continut de 20 de ori mai bogat in minerale: calciu, magneziu, fier decat oricare alt sortiment.

Aceasta miere de padure este recomandata pentru intarirea sistemului imunitar, fiind ideala pentru urmarea unor tratamente pentru combaterea anemiei si prevenirea infectiilor cailor respiratorii.
Mierea de mana contine inhibina, substanta cu o puternica actiune bactericida, iar procentul redus de glucoza si bogatia in dextrine si substante minerale o tin ani de zile in stare lichida. Totusi, uneori, mierea de mana este atat de vascoasa, incat nici nu mai poate fi extrasa din celule decat prin topirea fagurilor in cuptor, deasupra unor gratare.

Asa cum mierea de manuka este renumita in toata lumea pentru calitatile ei deosebite, si noi ar trebui sa promovam la fel de intens mierea de mana, fiind intr-adevar un sortiment cu proprietati deosebite.

Cu cat mierea este mai inchisa la culoare si mai groasa, cu atat calitatea ei este mai buna. Mierea care nu este foarte inchisa poate avea si urme de nectar de flori salbatice din zona montana, ceea ce insa nu-i strica gustul, insa o face sa fie destul de apropiata ca si proprietati de cea poliflora din flori de fanat.
Mierea de mana care are aceeasi culoare cu miere poliflora este mai degraba o miere din flora spontana din zona muntoasa, si nu adevarata miere de mana de padure, care trebuie sa fie opaca, aproape neagra.

Specialistii in apiterapie recomanda pentru diferite tratamente naturiste mierea de mana in combinatie cu alte produse ale stupului: polen, laptisor de matca sau propolis.

Ca o optiune pentru copii, care de multe ori evita sa consume miere, Apidava are si sortimentul MIEREA CREMA DE MANA DE PADURE, ca o specialitate din Gama Premium, si intra-devar copii o adora avand aspectul unei creme de ciocolata si un gust deosebit, nu foarte dulce.

Informatiile tehnice au fost preluate de pe blogul Alinei de la Apidava, care, dupa cum stiti, este furnizorul de miere al BioBunatatilor.
Notele la "impresia artistica" le putem da insa si noi, este mierea preferata a lui Andrei si una din favoritele mele (Matei nu se pune, el mananca orice tip de miere in orice cantitate, si daca am un borcan in mana tabara pe mine si ma fugareste prin casa). Mierea de mana are un gust puternic, deosebit, este mai putin dulce decat mierea poliflora sau de salcam.

joi, 4 noiembrie 2010

Autoritatile din San Francisco interzic meniurile Happy Meal. E o idee?

Cand ai o populatie care tinde intr-un procent urias spre obezitate morbida, e mai ieftin sa tai raul de la radacina si sa educi copiii sa manance sanatos (sau macar sa nu mai manance atat de nesanatos), decat sa platesti pentru bypassuri gastrice, operatii pe cord si tratamente in clinici specializate in nutritie. Evident ca cei de la McDonalds au replicat ca ce revoltata e populatia ca nu mai poate sa manance respectivele meniuri cu jucarii, ce erau sa faca si ei. Articolul complet il gasiti pe Hotnews.

Parerea mea e ca totusi oamenii ar trebui sa aiba dreptul sa manance ce vor, cat vor, sa fumeze (dar nu in jurul nefumatorilor, ca aia n-au nicio vina ca sa inghita otrava inconstientilor), sa se drogheze, si ei si copiii lor, pana or sa se procopseasca cu o gramada de boli si disfunctionalitati. Dupa care sa fie pusi sa plateasca pentru tratamente, operatii si medicamente, integral. De ce ar trebui sa sustinem un sistem sanitar care isi cheltuie toti banii pe oameni care si-au facut-o cu mana lor, nu inteleg si nu sunt de acord. Nu e echitabil si cu siguranta nu e viabil.

Zilele trecute am avut o discutie halucinanta cu un cadru universitar (deci vorbim aici de o persoana inteligenta si culta), ea fiind chiar socata ca mie zilele de nastere la McDonalds mi se par o oroare si ca ce-o sa fac cand Matei o sa fie invitat la diverse zile acolo, doar n-o sa izolez copilul. Prima replica care mi-a venit (scuzati cacofonia, aici chiar se potriveste) a fost ca imi bat atata capul sa gasesc o gradinita civilizata ca sa nu fie foarte multi copii cu parinti ca ea. Replica pe care am si verbalizat-o a fost ca o sa-i explic copilului cat pot de ce nu e bine sa mananci plastic, dupa care treaba lui. Parerea ei, pe de alta parte, era ca trebuie sa-i dai copilului sa manance ce vrea si cat vrea, ca oricum la un moment dat se satura si nu mai cere (mi-a scapat logica in afirmatia asta, de ce s-ar satura un copil de bomboane, de exemplu, oricate kilograme si oricate carii ar avea?).

Iar bomboana de pe coliva la toata aceasta discutie, care din fericire s-a incheiat cand Matei a luat-o la cafting pe fetita de 4 ani a interlocutoarei, a fost afirmatia venita din senin "produsele bio sunt niste tampenii". De ce? "asa mi-a zis mie cineva" bine bine, asa ti-a zis, dar argumentele? Nu erau. Si eu cred ca politica fiscala a statului Burundi e o tampenie, ce, nu e dreptul meu?
Cateodata mentalitatea romaneasca, omniprezenta la toate nivelurile de IQ si cultura, chiar ma ingrozeste..