luni, 22 februarie 2010

Blog despre aromaterapie



Daca e ceva la care am avut intotdeauna noroc, sunt oamenii pe care mi i-a scos viata in drum. Si daca inainte la 10 oameni faini mai primeam si unul de mi se strepezeau dintii, de cand cu Olivo nu stiu cum se face ca dupa 10 oameni faini mai vin inca 10.
Asa e si cu Diana. N-am intalnit-o niciodata dar ma relaxeaza foarte tare sa vorbesc cu ea, e pur si simplu un ghem de energie pozitiva.
Diana e din aceeasi categorie de pasionati de cosmetice naturale si viata sanatoasa, si mai ales de cosmetice handmade. M-a tot batut la cap cu tot felul de retete si uleiuri esentiale, purtatoare samd, si pana la urma si-a facut blog. Unul foarte interesant, mai ales pentru cei care vor sa-si prepare singuri tot felul de cosmetice, tratamente si minunatii. Il gasiti la Totul despre aromaterapie.

luni, 15 februarie 2010

Respectele mele

Mama mea, care este de altfel o femeie de cariera suficient de pasionata de cercetarea stiintifica incat sa inventeze solutii biologice de combatere a cancerului vitei de vie la 70 de ani, a avut intotdeauna o parere usor dispretuitoare fata de femeile care nu au lucrat niciodata pentru ca au stat acasa sa-si creasca copiii. O activitate pe care ea o asociaza cu comoditatea, desi in primii mei 7 ani eu am stat la bunica la Campulung si nu a prea stiut cam cu ce se mananca crescutul unui copil mic.

Tocmai pentru ca nu mi-as dori ca lui Matei sa i se intample ca mie, care cand a murit tata la 8 ani nu prea stiam cine e ala, incerc sa stau cat mai mult cu el, si eu si Andrei. Acum are aproape 2 ani, din care si-a petrecut, zic eu, cam 90% din timp cu noi. Problema este ca devine din ce in ce mai interactiv, iar timpul in care sunt in preajma lui trebuie sa ii fie dedicat in intregime, lucru care la un moment dat devine usor epuizant. Pe de alta parte, mie imi place atat de mult sa lucrez, incat cateva zile fara o activitate sustinuta deja ma deprima. Mi-e foarte dor de zilele cand plecam noaptea de la firma, ma duceam dimineata si intram direct in proiecte, intalniri si sedinte (suna aberant, dar cata vreme nu trebuie sa fac asta non-stop, si mai ales fara sefi, lucrurile astea pe mine ma fac fericita). Nu numai atat, dar ma obosesc mult mai putin.

Ce vroiam eu de fapt sa spun este ca un job de manager cu volumul aferent de munca si responsabilitate (daca ai si inclinatie spre asa ceva) este infinit mai usor decat cel de mama full-time. Asa ca am toata admiratia pentru mamele care stau acasa pe termen lung sa isi creasca copiii, isi petrec ziua jucandu-se cu ei, invatandu-i, aratandu-le lucruri, facandu-le bunatati, ingrijindu-i. Respectele mele, doamnelor, orice ar scrie vreodata pe cartea mea de vizita, pe langa voi sunt doar o incepatoare.

duminică, 14 februarie 2010

Daca tot bei, bea vin. Rosu.



Astazi sunt usor confuza dupa cele 2 chefuri de ieri, asa ca m-am gandit sa tratez unul din subiectele mele preferate, mai ales pentru ca nu trebuie sa ma documentez foarte mult fiindca il cunosc foarte bine: e vorba de vin. Pe principiul ce ai lua cu tine pe o insula pustie, niste butasi de vita de vie ar fi intre primele 3 raspunsuri. S-ar putea ca intr-un viitor sper nu foarte indepartat sa ma gasiti invartindu-ma prin propria vie, desi clima de la Campulung e putin cam rece pentru asa ceva, si nu cred ca m-as muta in alta zona a tarii (in Piata Unirii din Timisoara nu ma lasa nimeni sa plantez o vie).

O sa trec peste aspectele crestine ale utilizarii vinului, desi poate fi si acesta un argument pentru cei carora alcoolul li se pare ca ar avea conotatie negativa. O sa trec si peste gustul senzational pe care pot sa il ofere diferite tipuri de vin, de fiecare data altul, in functie de soi, podgorie si an. Pentru ca cel mai important mi se pare de fapt efectul asupra sanatatii.

Ca orice alt lucru/obicei/aliment, secretul e sa nu exagerezi, nu e totuna sa bei un pahar pe zi sau o sticla. In cantitati mici, vinul are multiple efecte benefice asupra sanatatii. Sa vedem si de ce.

Vinul poate fi alb, rosu, rose, licoros sau spumant. Vinul rosu este cel mai cunoscut ca fiind benefic pentru sanatate (si preferatul meu), dar nici vinul alb nu e deloc de lepadat.

Inainte sa le luam pe rand, sa ne aducem aminte cum e cu antioxidantii care atenueaza radicalii liberi responsabili de imbatranirea (oxidarea) celulelor (in cazul de fata celulele arterelor si inimii, dar nu numai). Radicalii liberi sunt produsi in procesul normal de consumare a oxigenului, iar in conditii normale organismul are capacitatea de a produce enzime cu efect antioxidant. Din pacate fumatul, poluarea, expunerea la radiatii sau la anumite chimicale cresc productia de radicali liberi, iar pentru anihilarea lor trebuie sa suplimentam cantitatea de antioxidanti din exterior. Antioxidantii sunt vitaminele A, C si E, dar si polifenolii. Povestea cu vinul este strans legata de continutul de antioxidanti.

Ce contine vinul rosu: in primul rand, polifenoli - antioxidanti care cresc nivelul colesterolului "bun" si protejeaza inima impotriva imbatranirii. Polifenolii din vin sunt de 2 tipuri: flavonoide, care se gasesc de asemenea si in portocale, mere, ceapa, usturoi, spanac, cacao sau ceai; si nonflavonoide (resveratrolul fiind cea mai importanta), care protejeaza arterele de blocajele cauzate de grasimi. Resveratrolul are efecte si impotriva obezitatii si diabetului, factori de risc ale bolilor de inima, iar studii recente au demonstrat si efecte asupra tumorilor canceroase. Resveratrolul se gaseste si in arahide, afine, zmeura si merisoare.
Ce contine vinul alb: antioxidantii numiti polifenoli se gasesc si in vinul alb, insa in cantitati mai mici decat in vinul rosu. Diferenta e data de faptul ca antioxidantii se gasesc in coaja si samburii strugurilor, iar vinul alb se face fara coaja.

Alcoolul are si el efectele lui pozitive: creste colesterolul bun, scade riscul de blocaje arteriale si scade colesterolul rau.

Sa fim intelesi, toata teoria de mai sus se bazeaza pe o cantitate consumata de un pahar pe zi (in medie, pentru ca mai conteaza si greutatea celui care o consuma, dar si sexul - se pare ca barbatii au mai multe enzime care metabolizeaza alcoolul). Statistic, in zonele in care media de varsta este foarte ridicata, exista obiceiul de a consuma moderat alcool. De asemenea, in zona mediteraneana incidenta bolilor de inima este mai scazuta, desi dieta cuprinde foarte multe grasimi, insa exista obiceiul consumului moderat de vin, mai ales rosu.

Ce povestesc eu aici nu este o recomandare sa incepeti sa beti, daca nu aveti acest obicei. Alcoolul, in cantitati mari, provoaca dependenta, creste tensiunea arteriala, creste trigliceridele (responsabile de accidentele cerebrale), provoaca diverse forme de cancer si este extrem de nociv pentru fat daca este baut in timpul sarcinii. Ce incerc eu sa spun este ca, daca aveti deja acest obicei, ar trebui sa va reorientati de la bauturi spirtoase sau bere la o bautura care are mult mai multe efecte benefice.

Un aspect important este si aportul caloric, de care trebuie tinut cont intr-o dieta echilibrata. Vinul are 77 calorii/100 gr. Berea are 43 calorii/100 gr, insa se bea in cantitati mult mai mari decat vinul, ceea ce face ca aportul caloric sa fie in final mult mai mare (adica 215 calorii/halba). Bauturile mai tari au mult peste 200 calorii/100 gr, adica un pahar este echivalentul unei gustari, iar doua pahare sunt deja cat o masa serioasa: Martini are 243 calorii, Campari 267, romul 231, whiskey-ul 251, crema de whiskey 350.

Dintre soiurile de vin, studiile au aratat ca cea mai mare cantitate de antioxidanti o au vinurile realizate din struguri Cabernet Sauvignon. Nu este chiar vinul meu preferat, mai ales ca este cel mai sec tip de vin, personal prefer Merlot-ul sau Pinot Noir-ul.
Si, ca sa inchei intr-o nota placuta, va recomand sa incercati vinurile rosii de la Prahova Valley sau de la podgoria Purcari din Moldova. Murfatlar are si el o gama de vin ieftin si destul de bun.
Vinuri bio foarte bune se gasesc la Naturame (Parra Jimenez este unul reusit) si la Biomania (vinul Crai Nou este produs in Romania).

marți, 9 februarie 2010

Ingredientele din cosmetice - Certificare versus Cosmetics Data Base

Tot cotrobaind prin ingrediente si analizand regulile de certificare bio, dar si clasificarea ingredientelor de catre CDB, si nu numai, am inceput sa am o dilema: exista ingrediente considerate inacceptabile de catre institutiile de certificare care sunt clasificate cu grad de risc mediu spre mic de Environmental Working Group, dar si ingrediente acceptate de certificarea bio care au un grad de risc mare pe CDB. Personal tind sa ii cred pe cei de la institutiile de certificare, care sunt mai multi si au un sistem de cercetare serios in spate, dar pe de alta parte si Cosmetics Data Base dispune de o logistica serioasa si colaboreaza cu foarte multi medici si centre de cercetare si, mai ales, nu au nici un interes pecuniar in activitatea pe care o presteaza. Ce mi se pare mie suspect la CDB este ca in ultimul an de cand urmaresc eu ingredientele la ei clasificarea acestora s-a schimbat in unele cazuri. Nu prea imi vine sa cred ca au descoperit brusc ca un ingredient nociv si interzis e de fapt apa de trandafiri.

Exemple de ingrediente cu clasificare "confuza":
Ingrediente interzise de certificarea bio, admise de CDB:
- propylene glycol: grad de risc de la 4 la 7, in functie de cantitatea din produs (nu uitati, ingredientele sunt trecute pe eticheta in functie de cantitatea continuta de produs - daca vedeti ingredientele naturale numai la sfarsit puteti sa aruncati produsul pe geam, probabil ca e intr-o cantitate echivalenta cu frectia la un picior de lemn, pe principiul punem o lingurita cu musetel in cazanul cu chimicale si gata naturelul)
- sodium lauryl sulfate: grad de risc 2-3, adica mic (o schimbare brusca, acum cateva luni era 6)
- sodium laureth sulfate: grad de risc 3-6, mediu
- parafina (paraffinum liquidum): grad de risc 1-5, mic-mediu

Ingrediente permise de certificarea bio, cu grad de risc la CDB:
- aluminium hydroxide: grad de risc 4
- titanium dioxide: grad de risc 1-4
- sodium lauroyl sarcosinate: grad de risc 4
- cocamidopropyl betaine: grad de risc 5

Bomboana pe coliva a venit de la o prietena careia i-am impartasit mai de mult aceasta nedumerire a mea, si care mi-a atras atentia ca la CDB uleiul de masline are grad de risc 1.
In concluzie, eu nu mai folosesc acest site decat ca o sursa alternativa de informare, foarte utila de altfel, dar nu absoluta.

duminică, 7 februarie 2010

Sinistrate la munte











E mai putin rau decat suna.. Joi am plecat la munte cu gasca de fete sa o sarbatorim pe una dintre noi, sub forma de weekend de fete, schiuri, snowboard (eu sunt la categoria din urma), barfe si vin fiert. Azi am aflat ca din motive de cod galbeno-portocaliu nu avem cum sa ne intoarcem pana luni dupa-masa, decat daca descoperim vreo forma de teleportare, si asta repede. Asa ca pana luni (sper totusi ca nu pana marti) suntem troienite pe partie (sper totusi sa se opreasca viscolul ca altfel partia se va reduce la vin fiert). Mai rau e ca pana marti Olivo nu va functiona, pentru ca Andreea e troienita impreuna cu mine, asa ca practic tot staff-ul firmei e unavailable. Dar ca sa privim partea buna a lucrurilor.. partieeeeee!

luni, 1 februarie 2010

Avem si jucarii ecologice la Olivo

Parca vindeati cosmetice bio, nu? da, am inceput cu ele. De fapt am inceput de la uleiul de masline si pasiunea pentru ecologie, sanatate si, sa nu uitam, Grecia. Si in continuarea primelor doua pasiuni vom extinde gama cu diverse alte produse din sfera ecologiei, iar primele sunt jucariile. Pana la urma, intr-un stil de viata sanatos nu intra numai ingrijirea personala. E adevarat, intra si mancarea, dar pe asta le-o lasam celorlalti, personal mi se pare un domeniu foarte complicat.

Jucariile au fost o chestie intamplatoare cumva, la un targ la Timisoara i-am cunoscut pe dragalasii de la Petit Caprice, care sunt unici importatori Plan Toys in Romania. Primul gand a fost sa le cumpar tot standul si sa le duc acasa, au niste jucarii geniale, foarte inteligente si frumoase si, mai ales, ecologice. Asa ca dintr-una-n alta ne-am gandit sa luam cateva sa le vindem si noi, ca e pacat sa nu aiba cat mai multi copii asa minunatii.

Jucariile sunt de lemn de arbore de cauciuc, pe categorii de varsta, de la inele de rontait pentru bebelusi pana la circuite feroviare si casute de papusi. Fabricantul Plan Toys din Thailanda este primul fabricant de jucarii de lemn din lume care foloseste copacul de cauciuc ce nu mai produce latex. Acesti copaci sunt taiati in jurul varstei de 25 ani, iar in ultimii 3 ani de viata, pamantul nu mai este fertilizat. Nici un conservator chimic nu este utilizat, iar hartia si cartonul folosite pentru ambalaje sunt produse reciclate, ceea ce ajuta la reducerea deseurilor. Culorile utilizate sunt 100% naturale, pe baza de apa. Adezivii folositi sunt certificati E0 (E-Zero), deci corespund celei mai inalte garantii impotriva expunerii formaldehidelor.

Ca sa va zic pe scurt de ce sunt asa minunate jucariile ecologice fata de celelalte (desi probabil ca stiti deja), plasticul din care sunt facute jucariile standard elibereaza BHT, contin ftalati si formaldehide, vopseaua e toxica, iar in ansamblu nu sunt deloc bune pentru mediu, nici in procesul de productie nici dupa ce sunt aruncate. Oricum, mediul ca mediul, desi e foarte important, dar sa iti rontaie copilul niste plastic si un numar maricel de substante toxice parca nu e tocmai bine.

Noi nu am adus toata gama, ci numai cele mai interesante si cerute jucarii din ea. Daca doriti altceva decat ce avem noi puteti sa va adresati cu incredere celor de la Petit Caprice sau sa il comandati la noi, daca va e mai usor asa. Preturile sunt aceleasi si la noi si la ei.

Jucariile pe care le puteti gasi la noi sunt, pe grupe de varsta:
0-6 luni: inel de rontait (desi avand in vedere ca e foarte bun pentru calmarea gingiilor se poate folosi pana la 1 an) - si ce e cel mai dragut e ca raman dintisorii imprimati pe lemn, asa ca poate fi pastrat ca amintire.
1-2 ani: melc de plimbat (preferatul meu, pentru ca se unduieste cand il tragi, exact ca un melc) si crocodil dansator (care, conform numelui, topaie cand e tras), toba, castaniete in forma de peste (castanietele pot fi folosite la orice varsta), piramida de inele.

2-3 ani: oaie imbinata, pantof cu siret (ca sa exerseze facutul de funda, imi trebuie si mie unul ca nici pana acum n-am invatat sa-mi leg sireturile), caleidoscoape, fructe si legume de taiat
peste 3 ani: numaratoare, buburuze in echilibru, corabie de pirati, set de ceai, ustensile de gatit, semne de circulatie si semafor.

O data cu catalogul Olivo de primavara-vara care va aparea in martie vom mai adauga cateva din jucariile Plan Toys. Noi avem o gama facuta, dar asteptam si sugestii de la mamici si utilizatori finali (aka copilasi).