miercuri, 27 octombrie 2010

Cele 10 porunci ale cumpărătorului eco-conştient

1. Fă o listă!

Cumpără numai produsele de care ai nevoie, nu te lăsa păcălit de campaniile publicitare! Publicitatea ne îndeamnă mereu să cheltuim banii fără sens.

2. Mergi la piaţă sau la magazinul de la colţ!

Astfel susţii producătorii şi economia locală, iar acest lucru te ajută şi pe tine. Profitul înregistrat de marile corporaţii internaţionale iese din circuitul economic local.

3. Ia cu tine o plasă când mergi la cumpărături.

Nu lua pungi din plastic. Nu numai că le plăteşti, dar le şi arunci la gunoi şi poluezi mediul. Nu uita că salubrizarea tot tu o plăteşti!

4. Mergi pe jos sau foloseşte transportul în comun!

Plimbarea îti face bine şi este gratis. Iar dacă foloseşti transportul în comun, poluezi de 15 ori mai puţin decât folosind maşina.

5. Cumpără produse locale!

Caută produsele care provin din zona în care locuieşti. Astfel, contribui la susţinerea şi dezvoltarea economiei locale şi reduci poluarea mediului cauzată de transportul mărfii.

6. Alege produsele împachetate cât mai simplu!

Nu te lăsa păcălit de ambalajele trendy! Tu le plăteşti, cu toate că nu ai nevoie de ambalaj, ci doar de produs. Caută ambalajul returnabil, ambalajul reciclat sau ambalajul cel mai simplu şi modest.

7. Evită chimicalele!

Nu cumpăra produse alimentare care conţin ingrediente chimice fie pentru aromă, fie şi cu urme de pesticide şi erbicide. Nu uita că aceste chimicale pot dăuna grav sănătăţii tale!

8. Cumpără legumele şi fructele de sezon!

Legumele şi fructele produse în sere, coapte artificial, crescute cu ajutorul chimicalelor, dar şi cele transportate mii de kilometri înseamnă o povară în plus pentru mediu. Gândeşte-te atât la sănătatea ta, cât şi la sănătatea planetei!

9. Evită produsele de unică folosinţă, cât şi cele de prisos!

Produsele destinate unei singure utilizări înseamnă risipă de energie şi o povară în plus. Chiar ai nevoie de periuţa de dinţi electrică sau de deschizător electro-automat de conserve? Să fim serioşi...

10. Citeşte etichetele!

Uită-te cine este producătorul, de unde provine, ce conţine produsul, în ce este ambalat şi unde va ajunge. Chiar dacă nu există un produs perfect, tu trebuie să îl alegi pe cel mai bun. Eşti ceea ce mănânci.

Preluate de pe Greendex, pe care de altfel vi-l recomand.

4 comentarii:

 1. si cand te gandesti ca snobii cei mai snobi te catalogheaza pe tine ca fiind unul atunci cand faci chestiile astea simple si de bun simt... iti vine sa-ti iei aripi si sa zbori de pe plaiurile astea mioritice :)

  RăspundețiȘtergere
 2. Cu tot respectul, periutele electrice sunt dovedite a fi mult superioare celor normale, air eu am incercat pe pielea mea (ma rog, dintii mei) si pot spune ca asa este.

  In rest, sunt perfect de acord. Observ ca unde locuiesc acum lumea tine mult mai mult cont de acest gen de reguli decat in Romania. Ce pot sa spun, ca de obicei, puncte in plus pentru ei.

  RăspundețiȘtergere
 3. Interesante cele 10 porunci, unele nu prea se potrivesc la Romania totusi. Apropo de 10 porunci, iata aici o lista de 10 alimente pe care e bine sa le consumi bio: http://www.chicagonow.com/blogs/nutrition-health-chicago-style/2010/10/top-10-foods-to-buy-organic.html

  RăspundețiȘtergere
 4. super interesante aceste "porunci"! Ma bucur ca ti am descoperit blogul,e super util!

  RăspundețiȘtergere