joi, 21 octombrie 2010

Ce sunt produsele bio? dar cele naturale si traditionale?

Am scris textul acesta pentru BioBunatati si m-am gandit ca ar fi de folos daca l-as pune si aici, ca rezumat a ceea ce inseamna un produs bio, indiferent daca e aliment, produs cosmetic, jucarie sau produs textil.

In primul rand, revin cu precizarea ca bio=organic=eco. Se poate discuta despre diferite tipuri de certificari, dar nu e cazul acum. Toate inseamna acelasi lucru (cu nuante despre care am mai povestit sau o voi face in postari ulterioare).

Alimentele si bauturile bio sunt produse din ingrediente provenite din agricultura ecologica, fara a contine ingrediente de sinteza, conservanti sau coloranti artificiali.

Prin agricultura ecologica se intelege agricultura practicata fara ingrasaminte chimice sau pesticide, in zone nepoluate, fara a utiliza intensiv pamantul, si ale carei produse sunt recoltate prin metode traditionale.

Cosmeticele bio sunt produse din ingrediente provenite din agricultura ecologica, iar unele contin ingrediente de sinteza nepericuloase (numai cele semnalate ca organice 100% contin numai ingrediente naturale, acestea fiind destul de putine, in general unturi de corp, balsamuri de buze sau uleiuri). Cosmeticele bio nu trebuie sa contina parabeni, parafina, parfum, sodium lauryl sulfate/sodium laureth sulfate, propylene glycol, mercur, plumb, ftalati, formaldehida, si lista de ingrediente nocive poate continua.

Atat alimentele, cat si cosmeticele bio sunt obligatoriu certificate de catre una din organizatiile autorizate din domeniu si sunt etichetate ca atare.

Jucariile ecologice sunt realizate din lemn ecologic si vopsele pe baza de apa, sau din bumbac organic si alte materiale naturale.

Imbracamintea ecologica si alte produse textile eco (lenjerii, prosoape) sunt realizate din bumbac organic sau din alte plante textile provenite din culturi ecologice.

Ce este un produs natural

Acestea nu sunt certificate bio, dar nu contin ingrediente nocive (conservanti, coloranti, indulcitori artificiali, in cazul alimentelor, sau parabeni, parafina, parfum alergen in cazul cosmeticelor).

Un produs alimentar natural contine numai ingrediente naturale. Un produs cosmetic natural contine o cantitate mare de ingrediente naturale si nu contine ingrediente chimice periculoase. Un produs cosmetic denumit "natural" nu este natural numai pentru ca are adaugat un ingredient natural.

Ce este un produs traditional romanesc

Produs traditional - produsul care trebuie sa fie obtinut din materii prime traditionale, sa prezinte o compozitie traditionala sau un mod de productie si/sau de prelucrare care reflecta un procedeu tehnologic de productie si/sau de prelucrare traditional si care se distinge in mod clar de alte produse similare apartinand aceleiasi categorii.

In Romania exista o certificare pentru produsele traditionale, a carei sigla seamana cu cea de la produsele eco romanesti pe care am atasat-o mai sus.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu