miercuri, 1 septembrie 2010

10 motive sanatoase pentru a manca afine

In familia asta suntem fani fructe, sub orice forma si mai ales in orice cantitate, motiv pentru care, dupa o saptamana la Campulung si circa 5 kilograme de afine de cultura, eu si Matei am facut indigestie. Ceea ce ma duce cu gandul la prima recomandare, mancati afine de padure, sunt mai putin gustoase insa au mai putina celuloza in coaja, deci sunt mai usor de digerat. Sau, daca mancati afine de cultura, nu faceti ca mine si Matei, pana si fructele se mananca cu masura, nu cate un lighean pe zi.

Ce vroiam eu sa spun de fapt e ca afinele sunt niste fructe-minune pe care ar trebui sa le consumati de cate ori aveti ocazia. Din pacate in zonele de campie nu se gasesc si nici nu se prea aduc, desi cred ca am zarit prin vreo doua piete. La anul ma gandesc sa organizez eu un transport de la Campulung, acolo avem mai multe decat ne trebuie. Sau puteti sa va faceti un concediu prin zona, e superba si avem si afine cam de pe 20 iulie pana pe la jumatatea lui august.

Asadar, 10 motive pentru care ar trebui sa mancam afine:
1. au cea mai mare capacitate antioxidanta dintre toate fructele (vitaminele A, C, E, complexul B), dar si elemente care cresc imunitatea (seleniu, zinc, cupru, fier).
2. neutralizeaza radicalii liberi care sunt responsabili de imbatranirea si imbolnavirea organismului.
3. ajuta la reducerea grasimii de pe abdomen. Un studiu al Universitatii din Michigan arata ca o dieta de 90 de zile care include afine duce la scaderea trigliceridelor si colesterolului, si prin aceasta la scaderea riscului de boli de inima.
4. ajuta la sanatatea tractului urinar. Afinele au un compus care inhiba dezvoltarea bacteriilor care provoaca infectii ale acestui aparat.
5. ajuta la pastrarea vederii, prin compusii numiti antocianoside, care impiedica deteriorarea vederii in afectiuni gen miopie, hipermetropie, cataracta.
6. ajuta la sanatatea creierului (mai putin in cazul unora care nu mai avem nici o speranta), multitudinea lor de compusi prevenind degenerarea celulelor nervoase.
7. pot ajuta in tratarea bolilor de inima, prin intarirea muschiului inimii.
8. elimina constipatia si ajuta digestia: fibrele din afine ajuta la indepartarea constipatiei.
9. prevenirea si tratarea cancerului: compusii fenolici din afine previn aparitia cancerului de colon si inhiba proliferarea celulelor canceroase.
10. au potential antidepresiv.

O ultima mentiune, afinele sunt cu atat mai bogate in antioxidanti si alte proprietati sanatoase cu cat sunt mai inchise la culoare. Din acest punct de vedere castiga afinele de padure (pentru necunoscatori, cele din poza sunt afine de cultura, cele de padure sunt mult mai mici si mai negre).

Imagine si articol partial preluat de pe Womenfitness.net.

Un comentariu:

  1. Ma bucura articolul tau pentru ca iubesc afinele si am tot cumparat in vara aceasta de la Piata Domenii si de la piata ecologica volanta de la Constantin Brancoveanu.
    Am avut si afine de munte si afine de campie; mie taranii mi-au spus ca cele din poza sunt afine de campie si cele mici rotunde sunt afine de munte.

    RăspundețiȘtergere