luni, 30 august 2010

Peelingul chimic

Sincera sa fiu, interesul meu fata de chirurgia estetica este foarte scazut, motiv pentru care habar n-aveam ce fac botoxul sau peelingul chimic. In ultima vreme insa aud foarte multe discutii pe aceasta tema si constat ca multe din femeile in jur de 30 de ani au inceput sa le foloseasca. Si tot de la ele am primit si niste feedbackuri foarte utile in legatura cu peelingul chimic, despre care vorbim acum.

Asa cum sugereaza si denumirea, peelingul chimic este un procedeu de indepartare a straturilor superficiale deteriorate ale pielii, folosind o solutie acida. Se foloseste la indepartarea ridurilor fine, a petelor cutanate, acneei sau cicatricilor dupa acnee. Peelingul chimic este o tehnica neinvaziva (nechirurgicala) pentru a restaura o fata ridata, patata sau distrusa de soare, utilizand o solutie chimica care va indeparta straturile superficiale ale pielii. Noile celule ce se formeaza in timpul procesului de vindecare produc o suprafata a pielii mai neteda, mai intinsa, si cu aspect mai tanar. Peelingul chimic poate fi utilizat pe toata fata sau in regiuni specifice, cum ar fi fruntea sau aria din jurul gurii. Agentii de peeling chimic folositi sunt, in ordinea agresivitatii lor si a profunzimii peelingului: alfahidroxiacizii (AHA), acidul tricloracetic (TCA) si fenolul.

Acidul glicolic este cel mai putin agresiv si se foloseste pentru indepartarea ridurilor si iritatiilor mai superficiale, iar acidul tricloracetic (TCA) pentru neregularitati mai profunde. Acelasi tratament poate fi folosit si pentru "atenuarea" aspectului inestetic al vergeturilor.

Medicii ne spun ca pielea vindecata dupa un astfel de tratament va fi in masura sa produca pigment la fel ca si inainte si nu va fi decolorata. Pacientii sunt sfatuiti totusi sa foloseasca produse cosmetice cu blocante UV sau sa evite expunerea la soare mai multe luni dupa tratament.

E adevarat ca peelingul chimic rezolva rapid probleme estetice greu de rezolvat in alt fel, insa este un tratament care si lasa urmari. Una dintre ele este ca, daca nu ati avut tenul sensibil, aveti sanse foarte mari sa devina asa dupa peelingul chimic.

Stratul de suprafata al pielii, epiderma, se exfoliaza de la sine o data la 28 de zile. Acest "obicei" al pielii este influentat de diversi factori, cum ar fi mediul extern, expunerea la soare, hidratarea pielii si cosmeticele folosite. Procesul de exfoliere este normal si necesar pentru un ten sanatos, si este recomandat sa ii dam o mana de ajutor, insa intr-un mod care completeaza procesul natural, nu prin turnarea de acid pe fata, ca sa zic asa.

Daca totusi va ganditi la un astfel de procedeu, incercati sa aveti in vedere riscurile si tot ce implica acesta. De exemplu, pentru tratamentele mai agresive (mai ales cele cu fenol) este necesara o vacanta medicala, de la cateva zile la cateva saptamani.

Complicatiile posibile dupa peelingul chimic sunt legate direct de agresivitatea acestuia. Peeling-ul cu fenol face ca pielea sa-si piarda capacitatea de a produce pigment (bronz). Aceasta inseamna ca veti avea o culoare mai deschisa si ca va trebui sa va protejati de soare in permanenta. Cu un peeling cu TCA protectia fata de soare se mentine dar nu este atat de stricta deoarece pielea nou formata este capabila sa produca pigment. In cazul ambelor proceduri exista de asemenea posibilitatea modificarilor anormale de culoare. Pot aparea puncte albe dar acestea vor disparea de la sine sau se pot trata cu usurinta. Persoanele care tind sa dezvolte reactii alergice sau vezicule datorita febrei pot dezvolta un puseu acut.

Cicatricile sunt foarte putin probabil sa apara dupa peelingurile superficiale. Peeligurile medii si mai ales cele profunde prezinta acest risc. Indiferent de tipul de peeling, porii pot aparea mariti, deschisi, datorita indepartarii stratului cornos al pielii dar aceasta este o situatie temporara. Aparitia unei infectii este posibila dar putin probabila, atata timp cat se face profilaxie antibiotica si antivirala in situatiile in care exista un risc crescut.

Uneori se poate produce o pigmentare neuniforma a fetei (depigmentari, hiperpigmentari), in ciuda eforturilor tehnice de a le evita. Contraceptivele orale, estrogenii, medicamente fotosensibilizante, expunerile directe la soare si sarcina pana la sase luni de la peeling pot agrava hiperpigmentatia. Eritemul sau pruritul poate persista pentru o perioada mai lunga, pana la doua-trei luni pentru peeligurile profunde.

Exista alternative la peelingul chimic, relativ naturale sau foarte naturale, in orice caz mai putin agresive cu pielea. Una dintre ele este o metoda brevetata de un medic german, GreenPeel, despre care puteti gasi detalii aici. Mie mi se pare exagerat de scump insa din ce am citit pare sa fie eficient.

O alta metoda de peeling este cea cu enzime din fructe (peeling enzimatic), in special din papaya, ananas, dovleac sau aloe, acestea avand proprietati ridicate de refacere a pielii si de exfoliere.

Bineinteles, avem si alternativa peelingului facut acasa, din compozitii realizate de noi, sau cu produse din comert, preferabil cat mai naturale.

Despre peelingul enzimatic, retete de peeling homemade si alternative de cosmetice pentru peeling am scris aici.

Despre o experienta reala cu peelingul chimic aici si aici.

Imaginea este preluata de pe Wellsphere.com.


Un comentariu:

  1. Mi se pare foarte interesanta aceasta inovatie mai ales ca are efecte atat de vizibile:X

    RăspundețiȘtergere