vineri, 7 mai 2010

In limba chimie albastrul are multe nuante

Asta ca sa folosesc o metafora, pe care am utilizat-o partial si la o lucrare de control din clasa a 11a (si pentru care aproape am luat 4 din cauza asta).

Problema cu ingredientele din cosmetice e ca au denumiri complicate (de cand cu Olivo si eu mi-am prins urechile in ele). Din fericire, desi exista multe ingrediente nocive, numai cateva sunt larg folosite in producerea de cosmetice (despre ele am scris aici si astazi aici). Nu-s chiar putine, dar pentru inceput ar fi bine sa tinem minte urmatoarele: parabeni, parafina, parfum. In afara de parfum, care in general este denumit ca atare, celelalte ingrediente se gasesc sub diferite denumiri:

- parabenii: methylparaben, butylparaben, ethylparaben, propylparaben. Methylparabenul este cel mai popular si cel mai periculos in acelasi timp. De retinut cuvantul "paraben", daca se afla in denumirea vreunui ingredient nu e ok.

- parafina: paraffinum liquidum (cel mai intalnit), petroleum, petrolatum, baby oil, lista cu mai multe denumiri o gasiti la Sideris. Oricum, daca suna a petrol sau parafina, verificati.

Un caz special este SLES/SLS: sodium laureth sulfate, respectiv sodium lauryl sulfate. Partea proasta e ca sunt denumiri greu de retinut si usor de confundat, iar de obicei se retine "sodium ceva" sau in cel mai bun caz "sodium lauryl". Asa ca orice ingredient care suna cat de cat similar devine motiv de confuzie. Lucru care e cel mai usor de vazut la targuri, unde mi se intampla des ca cineva sa sara ca ars ca samponul organic are SLS, desi e vorba de cu totul alte ingrediente. La fel, pe gamele noastre organice (Bioselect si Olivellenic) sau cu ulei de masline organic (Ismene) scrie clar "nu contin parabeni, parafina" etc. Unii dintre cei care vin in cautare de produse sanatoase vad insa numai cuvantul "parabeni", reactia fiind aceeasi: "a, are parabeni!".
Revenind la sodium laureth sulfate si sodium lauryl sulfate, exista o gramada de ingrediente deloc nocive, acceptate de certificarea organica, si care suna extrem de asemanator. Cateva exemple:
- Sodium Lauroyl Lactylate
- Sodium Lauryl Sulfoacetate
- Disodium Lauryl Sulfosuccinate
- Sodium Lauryl Sarcosinate
Ideea e ca, daca tot citim eticheta, ar fi util totusi s-o citim pe toata.

3 comentarii:

 1. Poate cineva sa ma asigure ca daca nu e pe eticheta un paraben nu e nici in produs?????? Ieri am descoperit ca o buna bucata de vreme ouale mele BIO au continut DIOXINA!

  RăspundețiȘtergere
 2. Daca sunt certificate e imposibil,se fac analize tot timpul. Cum ai descoperit asta?

  RăspundețiȘtergere
 3. Pe mine una m-a obosit si sa citesc toate acele denumiri, nici o sansa sa tin minte ingredintele otravitoare :((
  Adevarul e ca ti-ar trebui dictionarul Ingredientelor cu tine la cumparaturi ca sa fii sigur ca dai banii pe ce trebuie...
  Ce idee buna? Nu scoatem o mini carticica cu subtantele otravitoare ?! ...sau exista riscul sa fim linsate?!

  RăspundețiȘtergere