vineri, 7 mai 2010

6 ingrediente de evitat in cosmetice


Postarea aceasta e de fapt o traducere prescurtata a unui articol de pe blogul Environmental Working Group, adica cei din spatele Cosmetics Data Base.

Parfum

De ce ar trebui evitat? Pentru ca desi exista o lista cu 3163 de ingrediente folosite la producerea parfumurilor, nu exista si teste pentru verificarea acestor ingrediente. Cateva dintre acestea sunt recunoscute ca problematice (moscul, ftalatii si BHA), insa despre celelalte nu se stie nimic.
Oricum, orice produs care contine parfum poate asadar contine un numar foarte mare din cele 3163 de ingrediente despre care nu stim nimic.

Parabeni (methyl-, propyl-, si isobutyl)

Ce sunt? Conservanti utilizati in scopul de a impiedica formarea de bacterii in produsele cosmetice.

De ce ar trebui evitati? Pentru ca, in opinia EWG, au efecte negative asupra sistemului hormonal.

PEG & ingrediente care se termina in "-eth"

Ce sunt? Sunt ingrediente care reactioneaza cu ethylene oxide, un cunoscut compus cancerigen, si adaugate in formula produselor de ingrijire pentru a face produsul mai usor tolerat de piele. Ingredientele care se termina in "-eth" (cum ar fi sodium laureth sulfate) si ingredientele care includ termenul "PEG" (ex. PEG-4 Laurate) sunt de evitat .

De ce ar trebui evitate? Procesul de etoxilare contamineaza produsul cu un potential cancerigen, 1, 4-dioxane. Produsul este purificat pentru a indeparta 1, 4-dioxane, dar urme ale acestuia pot ramane in compozitie.

Triethanolamina (TEA)

Ce este? TEA e folosit in foarte multe cosmetice ca "liant" al ingredientelor.

De ce ar trebui evitata? Poate fi contaminata cu nitrosamina, cu potential cancerigen.

Acizi Hidroxici (AHA, BHA, acid lactic & glycolic)

Ce sunt? AHA = Acid Alpha Hidroxic, BHA = Beta ... sunt ingrediente popularizate ca fiind eficiente in produse anti-imbatranire sau anti-acnee. Sunt foarte agresive pentru piele pentru ca au efectul de a distruge stratul superior al pielii pentru ca acesta sa se refaca intr-o forma mai tare.

De ce ar trebui evitati? Acum ca stim ce reprezinta, nu e o surpriza ca sunt foarte agresivi pentru piele. Stratul superior al pielii este slabit atunci cand e expus la acizi hidroxici si poate fi mult mai usor afectat de factori exteriori, ca razele ultraviolete de exemplu.

Triclosan & Triclocarbon

Ce sunt? Credeti sau nu, sunt pesticide adaugate in produsele de ingrijire personala pentru proprietatile lor antimicrobiene.

De ce ar trebui evitati? Pentru ca nu aduc nici o plus valoare produsului (nu distrug germenii mai mult decat un sapun obisnuit), afecteaza tiroida si persista in mediul inconjurator si mai ales in corpul uman pentru mult timp. Practic, nu exista nici un motiv pentru care i-am utiliza.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu