duminică, 14 februarie 2010

Daca tot bei, bea vin. Rosu.



Astazi sunt usor confuza dupa cele 2 chefuri de ieri, asa ca m-am gandit sa tratez unul din subiectele mele preferate, mai ales pentru ca nu trebuie sa ma documentez foarte mult fiindca il cunosc foarte bine: e vorba de vin. Pe principiul ce ai lua cu tine pe o insula pustie, niste butasi de vita de vie ar fi intre primele 3 raspunsuri. S-ar putea ca intr-un viitor sper nu foarte indepartat sa ma gasiti invartindu-ma prin propria vie, desi clima de la Campulung e putin cam rece pentru asa ceva, si nu cred ca m-as muta in alta zona a tarii (in Piata Unirii din Timisoara nu ma lasa nimeni sa plantez o vie).

O sa trec peste aspectele crestine ale utilizarii vinului, desi poate fi si acesta un argument pentru cei carora alcoolul li se pare ca ar avea conotatie negativa. O sa trec si peste gustul senzational pe care pot sa il ofere diferite tipuri de vin, de fiecare data altul, in functie de soi, podgorie si an. Pentru ca cel mai important mi se pare de fapt efectul asupra sanatatii.

Ca orice alt lucru/obicei/aliment, secretul e sa nu exagerezi, nu e totuna sa bei un pahar pe zi sau o sticla. In cantitati mici, vinul are multiple efecte benefice asupra sanatatii. Sa vedem si de ce.

Vinul poate fi alb, rosu, rose, licoros sau spumant. Vinul rosu este cel mai cunoscut ca fiind benefic pentru sanatate (si preferatul meu), dar nici vinul alb nu e deloc de lepadat.

Inainte sa le luam pe rand, sa ne aducem aminte cum e cu antioxidantii care atenueaza radicalii liberi responsabili de imbatranirea (oxidarea) celulelor (in cazul de fata celulele arterelor si inimii, dar nu numai). Radicalii liberi sunt produsi in procesul normal de consumare a oxigenului, iar in conditii normale organismul are capacitatea de a produce enzime cu efect antioxidant. Din pacate fumatul, poluarea, expunerea la radiatii sau la anumite chimicale cresc productia de radicali liberi, iar pentru anihilarea lor trebuie sa suplimentam cantitatea de antioxidanti din exterior. Antioxidantii sunt vitaminele A, C si E, dar si polifenolii. Povestea cu vinul este strans legata de continutul de antioxidanti.

Ce contine vinul rosu: in primul rand, polifenoli - antioxidanti care cresc nivelul colesterolului "bun" si protejeaza inima impotriva imbatranirii. Polifenolii din vin sunt de 2 tipuri: flavonoide, care se gasesc de asemenea si in portocale, mere, ceapa, usturoi, spanac, cacao sau ceai; si nonflavonoide (resveratrolul fiind cea mai importanta), care protejeaza arterele de blocajele cauzate de grasimi. Resveratrolul are efecte si impotriva obezitatii si diabetului, factori de risc ale bolilor de inima, iar studii recente au demonstrat si efecte asupra tumorilor canceroase. Resveratrolul se gaseste si in arahide, afine, zmeura si merisoare.
Ce contine vinul alb: antioxidantii numiti polifenoli se gasesc si in vinul alb, insa in cantitati mai mici decat in vinul rosu. Diferenta e data de faptul ca antioxidantii se gasesc in coaja si samburii strugurilor, iar vinul alb se face fara coaja.

Alcoolul are si el efectele lui pozitive: creste colesterolul bun, scade riscul de blocaje arteriale si scade colesterolul rau.

Sa fim intelesi, toata teoria de mai sus se bazeaza pe o cantitate consumata de un pahar pe zi (in medie, pentru ca mai conteaza si greutatea celui care o consuma, dar si sexul - se pare ca barbatii au mai multe enzime care metabolizeaza alcoolul). Statistic, in zonele in care media de varsta este foarte ridicata, exista obiceiul de a consuma moderat alcool. De asemenea, in zona mediteraneana incidenta bolilor de inima este mai scazuta, desi dieta cuprinde foarte multe grasimi, insa exista obiceiul consumului moderat de vin, mai ales rosu.

Ce povestesc eu aici nu este o recomandare sa incepeti sa beti, daca nu aveti acest obicei. Alcoolul, in cantitati mari, provoaca dependenta, creste tensiunea arteriala, creste trigliceridele (responsabile de accidentele cerebrale), provoaca diverse forme de cancer si este extrem de nociv pentru fat daca este baut in timpul sarcinii. Ce incerc eu sa spun este ca, daca aveti deja acest obicei, ar trebui sa va reorientati de la bauturi spirtoase sau bere la o bautura care are mult mai multe efecte benefice.

Un aspect important este si aportul caloric, de care trebuie tinut cont intr-o dieta echilibrata. Vinul are 77 calorii/100 gr. Berea are 43 calorii/100 gr, insa se bea in cantitati mult mai mari decat vinul, ceea ce face ca aportul caloric sa fie in final mult mai mare (adica 215 calorii/halba). Bauturile mai tari au mult peste 200 calorii/100 gr, adica un pahar este echivalentul unei gustari, iar doua pahare sunt deja cat o masa serioasa: Martini are 243 calorii, Campari 267, romul 231, whiskey-ul 251, crema de whiskey 350.

Dintre soiurile de vin, studiile au aratat ca cea mai mare cantitate de antioxidanti o au vinurile realizate din struguri Cabernet Sauvignon. Nu este chiar vinul meu preferat, mai ales ca este cel mai sec tip de vin, personal prefer Merlot-ul sau Pinot Noir-ul.
Si, ca sa inchei intr-o nota placuta, va recomand sa incercati vinurile rosii de la Prahova Valley sau de la podgoria Purcari din Moldova. Murfatlar are si el o gama de vin ieftin si destul de bun.
Vinuri bio foarte bune se gasesc la Naturame (Parra Jimenez este unul reusit) si la Biomania (vinul Crai Nou este produs in Romania).

9 comentarii:

  1. Ah, Purcari... Am doua sticle din '88, Purpuriu de Purcari, un amestec de Merlot cu Pinot Noir, care asteapta sa termin diploma ca sa fie savurate. :)
    Din pacate vinul fara dioxid de sulf e doar cel de casa. Si cele bio au sulfiti dar nu stiu exact cat de nocivi sunt acestia...

    RăspundețiȘtergere
  2. Un Merlot foarte bun este cel de Rottenberg, an 2006. De altfel este o editie limitata, a fost produse doar 5000 de sticle numerotate manual. Preferatul meu, poate il bem impreuna.

    RăspundețiȘtergere
  3. @Vera,

    "Din pacate vinul fara dioxid de sulf e doar cel de casa."...eu as zice din fericire. Ce nu stie lumea este faptul ca dioxidul de sulf din vin are rolul de a opri dezvoltarea de micro-organisme, este un bun antiseptic si antioxidant. Efectul lui este mai degraba benefic, pentru ca un vin netratat corespunzator poate fi mai periculos in timp decat unul de care ne-am putea speria pentru ca pe eticheta lui scrie ca contine sulfiti.

    Dioxidul de sulf poate avea efecte nedorite doar in cazul in care exista o predispozitie alergica la acest compus sau daca se consuma aproximativ 100 de sticle de vin pe zi, situatie in care nu ne mai punem problema cauzei unei urmari nedorite.

    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  4. vin (sic!) şi eu cu un "din păcate", dacă nu vă supăraţi. ca să aibă cu adevărat efect resveratrolul din vin, ar cam fi nevoie să consumăm multe (spre sută...) zeci de sticle zilnic...

    RăspundețiȘtergere
  5. @v

    Corect, se pare ca mare parte din resveratrol este 'consumat' de acizii gastrici, iar la destinatie ajunge o cantitate mica.

    @oliviutza

    Sper ca imi permiti o mica corectie: Cabernet Sauvignon-ul nu este 'cel mai sec tip de vin'. Sec-ul din vin este dat de cantitatea de zahar din vin, iar asta depinde de multi factori si cel mai adesea de maniera de vinificatie. Poti gasi vinuri din acest soi (pentru ca CS este un soi de struguri) chiar si dulci daca te incordezi un pic :).

    Cred ca discutia asta tine mai mult de 'aportul caloric' din postarea ta, pentru ca asa cum am zis faptul ca un vin e sec, demisec sau dulce depinde de cantitatea de zahar din el si nu de soiul sau soiurile folosite.

    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  6. Alibus, iti permit cate corectii vrei, la capitolul asta te pricepi mult mai bine, desi ma antrenez si eu cat pot :)
    In general eu am dat numai peste Cabernet sec, postarea am scris-o din experienta si nu documentandu-ma prea mult. Oricum multam de completare, very useful.

    RăspundețiȘtergere
  7. @oliviutza

    Nu e nici o problema. Si da, in general acest soi se vinifica in sec pentru ca (fie vorba intre noi) ar fi si pacat sa irosesi un soi cu un asemenea potential pe o dulcegarie. :))

    Oricum, asa cum am spus-o in multe alte randuri, totul depinde de gustul fiecaruia.

    Astept sa ne povestesti despre antrenamente ;)

    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  8. Foarte bun vinul de la Purcari. Il recomand cu caldura. Sunt foarte fericit ca am gasit un super-market de cartier in care gasesc ce sortiment vreau.

    @Roxana - am avut placerea de a savura una dintre cele 5000 de sticle de la Rottenberg. Intr-adevar, e altceva!

    RăspundețiȘtergere
  9. Daca vreti o provocare incercati de la un magazin de vinuri de pe strada ramuri tei , spun ei: cele mai bune vinuri romanesti, in incinta fiind si o florarie olandeza.
    Aici am gasit un producator autentic, care produce vinuri cu denumire de origine controlata Cotesti culese la maturitate deplina in cantitati mici, si face o vinificatie traditionala. El ofera vinuri invechite in barrique.Remarcam Un Merlot '96 Monah de colectie, Feteasca Negra 2007 2 Barrique lot 600 sticle, un Chardonnay Vinul Monahului excelent, un Riesling Vinul Monahului, un Rose obtinut exclusiv din Feteasca Neagra uau! si cel mai interesant, un vin de gheata obtinut de pe o singura parcela de Feteasca Neagra , an de recolta 2006.Culesul a avut loc in luna ianuarie 2007 .Chiar arata terroir-ul zonei, spceficul plaiului Faraoanele, via fiind pe un deal cu inclinatie de 30 grade , imprejmuita de paduri de stajar si tei.PAPILELE SUNT IN DELIR! Va pup si numa bine!

    RăspundețiȘtergere