
Pana pe la 25 si chiar mai bine de ani am avut un ten infiorator de gras. Avantajul la treaba asta e ca nu aveam nevoie de crema de fata (e adevarat, nici nu aveam probleme cu hidratarea tenului). Alt avantaj, cu un ten gras faci mai greu riduri (daca e bine hidratat si nu fumezi, bineinteles). Dezavantajul e, evident, ca imi lucea fata dupa cateva ore de parca ma dadusem cu ulei. De asemenea, un ten foarte gras e predispus la acnee, dar la mine nu cred ca asta a fost cauza, ci tenul sensibil.
Deci, gras si sensibil, o combinatie minunata. Acum 3-4 ani s-a transformat in ten mixt cu zona T (frunte, nas, barbie) grasa, in rest nu s-a schimbat nimic. De aici a mai aparut o problema la spalarea fetei dimineata: daca nu degresezi bine cu sapun/sapun lichid/spuma pentru fata, o sa-ti luceasca nasul ca un bec peste jumatate de ora, insa ai o problema cu obrajii care se usuca. Daca folosesti numai apa si demachiant, se intampla exact invers.
Daca ai ten gras, nu ai nevoie decat de hidratare. La
tenul gras, folosesti dimineata un sapun pentru fata, aplici o crema usoara pentru hidratare, iar seara cureti cu un demachiant usor si aplici o lotiune hidratanta care sa aiba preferabil si un ingredient cu efect de inchidere a porilor. Eu foloseam saptamanal si un peeling (masca exfolianta).
Daca ai
ten mixt cu ten gras, trebuie sa iei in considerare si zona obrajilor care are tendinta de uscare. Asadar curatarea dimineata se face cu o spuma usoara pentru fata, dupa care se aplica o crema pentru hidratare si revitalizare, iar seara un demachiant hranitor si o lotiune revitalizanta.
De-a lungul timpului am folosit o gramada de produse, le voi trece in revista pe cele pe care mi le aduc aminte, impreuna cu efectele observate, dar si cu compozitia.
Creme de fata-
Garnier ten gras si normal (cred ca asa era, cea cu verde) - ok, putin cam grasa. Nu gasesc ingredientele si nici acasa nu mai am asa ceva de mult, asa ca nu pot sa povestesc decat despre parfum si parabeni care sunt in toate produsele Garnier. In cremele lor am mai gasit si PEG-100 stearate, aluminium starch octenylsuccinate si triethanolamine, toate cu risc de contaminare cu substante foarte periculoase, inclusiv arsenic si plumb.
-
Herbagen cu struguri rosii pentru ten gras - cred ca a fost cea mai buna dintre cremele "chimice", si cea mai ieftina, costa undeva in jur de 20 de lei. Nici aici nu gasesc ingredientele, dar cum intra in categoria produselor "naturale" sper ca au renuntat macar la parabeni. Mai caut.
-
L'Oreal Pure Zone, pentru ten gras si acnee, nici o diferenta fata de Garnier, in afara de pretul mai mare. De notat ca L'Oreal au si produse fara parfum, ceea ce e un pas inainte. Nu e cazul insa la acest produs, care pe langa parfum si methylparaben (deja m-am saturat de combinatia asta universala) are si acid salicilic pe post de ingredient activ (putin neurotoxic, dar ce conteaza?).
-
Yves Rocher cu musetel (organic) pentru toate tipurile de ten - m-a distrat asta cu musetelul organic, in rest fiind o ciorbita de parabeni cu parfum; nu era buna de nimic, probabil si din cauza faptului ca o crema de zi nu are cum sa fie buna pentru toate tipurile de ten. Oricum Yves Rocher bate multa apa in piua pe ingredientele lor naturale si mai nou bio, ce folos daca nu renunta la cele nocive, e ca si cum ai monta un diamant intr-un inel de tabla. E adevarat ca au scos si o gama bio de curand, le urez la cat mai multe, desi nu cred ca vor renunta la politica pretului mic care le asigura vanzarile in favoarea produselor bio (intre o crema de 5 si una de 25 de euro e o diferenta).
-
Avon Solutions pentru ten gras (cu portocala cred) - cea mai proasta crema din istoria mea personala: nu intra in piele, lasa pielea grasa si stralucitoare, nu hidrateaza; de fapt cremele Avon mi se par in general foarte proaste, pe langa faptul ca sunt otrava curata. Toate cremele verificate de mine au BHT, un ingredient suficient de periculos cat sa fi fost interzis si in Romania, dar aparent numai la productie, nu si la marile companii importatoare din SUA, unde este inca permis (provoaca alergii, iritatii, disfunctii reproductive, posibil cancer); de asemenea au parfum si cel mai periculos dintre parabeni, methylparabenul. Oricum, cei de la Avon sunt renumiti pentru utilizarea de ingrediente nocive - altfel nici nu ar iesi produsele atat de ridicol de ieftine. Fac aici o paranteza, ma uitam la o crema de fata care costa la reducere undeva sub 20 lei, din care isi mai ia si reprezentantul pana la 30%, adica 6 lei, mai scazi si tva-ul, iti mai raman sub 12 lei, marja e de cel putin 50%, rezulta ca avem un cost de productie probabil undeva in jur de maxim 5 lei. De sampoane sau geluri de dus care costa mai putin de 2 lei ce sa mai zic. Pai ce sa pui intr-o crema sa iasa asa de ieftin, daca nu cele mai ieftine si mai nocive ingrediente?
-
Nivea Visage: mie la Nivea toate produsele mi se par la fel, adica potrivite pentru ten uscat si/sau imbatranit; pentru tenul gras sunt complet ineficiente. Ca si compozitie, am observat ca produsele de fata nu au parabeni, ceea ce e un mare pas inainte, din pacate parfumul strica, altfel ar fi niste produse rezonabile.
Demachiant si lotiune fataLa produsele de demachiat si tonifiere pentru ten gras si mixt am observat 2 probleme: e greu sa gasesti un demachiant care sa curete bine, inclusiv sebumul, fara sa lase pielea grasa; si e si mai greu sa gasesti o lotiune tonica fara alcool.
-
Garnier pentru ten normal si gras - nu curata bine si e putin cam gras; folosit impreuna cu lotiunea are rezultate acceptabile
-
L'Oreal - ceva mai bun decat Garnier, si el putin cam gras
-
Farmec cu musetel - il foloseam in facultate cand n-aveam bani de altceva, si sincera sa fiu isi facea treaba relativ bine
-
Nivea 2 in 1 - curata un pic mai bine decat Garnier, dar tot raman reziduri pe fata. Contine parafina si propylene glycol, plus parfum, insa nu are parabeni (deci se poate).
Produse curatare fata-
Johnson&Johnson - folosit in liceu si facultate pentru acnee, evident ineficient si cu efect de uscare a fetei, dar pe vremea aia mi se parea ca singura solutie este sa imi degresez fata cat pot, mare greseala. M-a luat inima cand am citit ingredientele, asa cocktail n-am mai vazut pana acum: parfum+methylparaben+triclosan+BHT+triethanolamine, nu sunt sigura daca mi-e mai mila de mine ca l-am folosit vreo 5 ani sau de americani care cumpara produsele Johnson in cantitati industriale.
-
Avon Solutions - din acelasi set cu crema, nu atat de prost cum e crema dar nici nu l-as mai folosi vreodata (macar nu imi usca foarte tare fata).
Acum folosesc
crema de fata Bioselect pentru ten gras si mixt,
demachiantul Bioselect (la care trebuie sa trec de 2 ori peste rimel ca sa il ia pe tot, oricum mai bine decat la Nivea unde, desi nu se mai lua nimic pe tamponul de demachiat, dimineata aveam tot rimelul pe obraji) si
spuma de curatat fata Bioselect, alternativ cu
sapunul pentru bebelusi al lui Matei, pentru ca spuma folosita zilnic are tendinta sa usuce. Crema mi se pare cea mai reusita, hidrateaza fara sa ingrase deloc, ceea ce e o premiera, iar sapunul pentru bebelusi curata fara sa usuce si lasa pielea foarte fina si nealunecoasa (tot timpul imi scapa copilul din maini cand il scoteam din cadita). Singurul lucru care pana si mie mi s-a parut mai putin incantator este mirosul de ulei de masline al produselor, mai ales al cremei de fata - desi celelalte utilizatoare cu care am mai vorbit s-au declarat incantate tocmai de mirosul natural. Se pare ca la mine dependenta de parfum trece mai greu, desi nu mai folosesc asa ceva de aproape un an.
In perioadele cand am probleme cu acneea (care din fericire a ajuns la o forma usoara) si imi simt pielea uscata, folosesc pe post de crema de noapte
untul de shea nerafinat cu ulei de geranium. Avand insa ten gras nu-l folosesc mai des de o data pe saptamana, untul de shea este hiper-hidratant, daca pot folosi acest termen, si ramane pe piele ore intregi.
Lotiunea revitalizanta inca nu am incercat-o, dar urmeaza. Am incercat insa niste mostre de
scrub pentru fata, este foarte abraziv (are samburi de masline macinati) si isi face treaba cum nu si-a mai facut-o nici un scrub pana acum.