luni, 3 august 2009

Solarul este oficial cancerigen


De vreo cateva sute de ani oamenii considerau ca pielea este cu atat mai frumoasa cu cat este mai alba. Se protejau cu umbrelute, palarii cat masa mea din bucatarie, manusi in plina vara. Rezultatul era probabil ca vitamina D ioc, deci oase fragile si osteoporoza (cine traia suficient sa ajunga la ea).

De cativa zeci de ani, am luat-o in sens opus. Cu cat mai neagra, cu atat mai sexy. Nu stiu ce parere aveti voi, dar femeie blonda platinat cu pielea maro spre negru e un peisaj care mie cel putin mi se pare usor neasortat, e ca si cum ai amesteca roz cu albastru. Bronzul e frumos, si util pe deasupra, insa in limite umane, o nuanta-doua mai inchis decat culoarea naturala.

Partea proasta e ca in goana dupa o piele cat mai inchisa femeile sunt dispuse sa faca orice, inclusiv sa se supuna in mod periodic unui bombardament cu raze UV mult mai puternic decat in cazul unei expuneri normale la soare si, evident, fara protectie. Partea buna este ca OMS vrea sa interzica solarele, in special pentru tinerii sub 18 ani. Metoda educatiei nu cred ca functioneaza, ca si in cazul fumatorilor replica este "doar n-o sa fac tocmai eu cancer". Ba bine ca nu.
De ce, cititi mai jos, in articolul pe care l-am gasit pe Hotnews:

Solarul este cancerigen. Avertismentul vine de la Organizatia Mondiala a Sanatatii, care a anuntat ca sedintele la solar sunt la fel de periculoase precum tigarile, arsenicul si azbestul. Anterior acestui studiu, oamenii de stiinta clasificasera solarul ca "probabil cancerigen", scrie Reuters.

Dupa analize amanuntite, cercetatorii de la Agentia Internationala pentru Studierea Cancerului (IARC) - parte a OMS - au anuntat ca radiatiile ultraviolete pot declansa o astfel de boala. Ceea ce inseamna ca orice expunere prelungita la soare comporta un grad mare de risc. Insa oamenii de stiinta avertizeaza ca intensitatea radiatiilor emise de solar in timpul unei sedinte de bronzat de 20 de minute echivaleaza cu o zi intreaga la plaja.

"Riscul aparitiei cancerului de piele este cu 75% mai mare in cazul in care aparatele de bronzat sunt folosite inainte de 30 de ani", se arata in raportul IARC. Pericolul este cu atat mai mare cu cat saloanele moderne de bronzat sunt dotate cu aparatura care produce radiatii de 10 pana la 15 ori mai intense decat soarele de la pranz de pe o plaja mediteraneana, spun oamenii de stiinta.

In ultimii 20 de ani, numarul cazurilor de femei diagnosticate cu melanom malign s-a dublat, iar o mare parte a responsabilitatii o poarta saloanele de bronzat, avertizeaza specialistii. In Marea Britanie, 9.417 de oameni au fost diagnosticati in perioada 1985-1987, pentru ca in 2004-2006 numarul lor sa creasca la 24.356.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu