duminică, 23 august 2009

Miere pe dinafara, miere pe dinauntru



















Mi-am adus aminte, citind blogul Sideris, de unul din lucrurile mele preferate: mierea.

Maica-mea, biolog de fel si obsedata de hrana sanatoasa, si bunica-mea, ca o musceleanca adevarata (zona de apicultori, pe langa altele) m-au invatat de mica sa mananc in fiecare dimineata 2 felii de paine cu unt si miere (pe langa altele, micul meu dejun a fost intotdeauna masa principala, si in vremurile bune cand n-aveam de dat jos kilograme de dupa sarcina era constituit din 6 felii de paine cu diverse, plus o ditamai cana de lapte cu cacao, ce vremuri..). La fel, ceaiul, laptele si orice altceva ar mai trebui indulcit se indulceste cu miere, si cum prajituri nu mananc, in felul acesta zaharul nu prea are loc in alimentatia mea.

Mi-am pastrat obiceiul asta cu mierea la micul dejun, si in fiecare an imi cumpar cam 15 kg de miere de la producatorii locali din Muscel, stoc pentru iarna. Rezultatul acestui obicei este ca nu m-a durut niciodata stomacul in mod serios (ceea ce e o minune avand in vedere regimul de 4 ani de facultate bazat pe paine cu margarina si sare, la alegere cu slana cu ceapa sau tocanita de cartofi - care avea si cate un carnat in zilele cand intra bursa). Pe langa asta, nu am probleme cu dintii si racesc foarte rar. Mierea singura nu a facut toate astea, dar a contribuit in mod serios, mai ales ca utilizand-o am scapat de zaharul rafinat care e un dezastru (argumente intr-o postare viitoare).

Proprietatile minune ale mierii

Mierea contine apa, glucide, fructoza, glucoza, zaharoza, maltoza, proteine, aminoacizi, substante minerale (calciu, cupru, magneziu, siliciu, fosfor, mangan etc), vitamine (B1, B2, B6, B5, K, C), graunte de polen, substante antibiotice etc. Mierea este un aliment usor asimilabil, satisface rapid nevoia de energie a organismului, nu este iritanta pentru sistemul digestiv, este foarte bine tolarata de rinichi, reface repede organismul dupa efort, calmeaza sistemul nervos, are proprietati antiseptice, cicatrizante si antibiotice, are proprietati conservante
.

Mierea are si proprietati care difera in functie de tip, de exemplu cea de tei e calmanta, cea de floarea soarelui e tonica, cea de salcam e calmant gastric si inhiba actiunea helicobacterului pylori, care este responsabil pentru aparitia ulcerului gastric (v-am zis ca nu m-a durut niciodata stomacul), iar cea poliflora este cea mai bogata in proprietati curative, pentru ca imprumuta calitatile tuturor plantelor de la care au luat albinele polenul.

Mierea ajuta la prevenirea diabetului, a cariilor dentare, a obezitatii, osteoporozei, dar si a tulburarilor de crestere si dezvoltare la copii. Subliniez "prevenirea", pentru ca, o data problemele acestea instalate, pot fi reduse prin consumul de miere, dar acesta trebuie combinat cu multe alte actiuni.

Mierea are actiune antibaceriana si asupra altor bacterii care dau diaree in special copiilor mici (salmonella si esherichia coli), de aceea este foarte eficienta hidratarea acestora cu apa indulcita cu miere.

O lingurita de miere are in jur de 50 calorii, insa are fructoza, care nu stimuleaza productia de insulina, de aceea este recomandata pentru diabetici.

























Efectele utilizarii externe a mierii


Mierea este un excelent pansament, datorita proprietatilor antibacteriene poate fi aplicata pe rani pentru a scadea posibilitatea infectiilor si a grabi cicatrizarea. Are si usoare efecte antiacneice, dar cele mai importante caracteristici sunt antioxidantii si efectul hidratant. Mierea este un adevarat "burete", care atrage si retine hidratarea. Produsele pe baza de miere sunt recomandate in special celor cu tenul uscat , deshidratat sau matur, dar si celor cu usoare probleme.

In gama Olivo (trebuia sa zic si ceva despre asta, nu?) exista foarte multe produse cu miere, produsele apicole fiind de altfel principalul ingredient al marcii Olivellenic, in afara de uleiul de masline: sapun cu ulei de masline si miere, gel de dus cu miere, lotiune de corp, unt de corp, masca-balsam pentru par, toate cu ulei de masline si miere.

Cum alegem mierea pe care sa o consumam

Cel mai bine este, evident, sa consumati miere eco. Ce inseamna aceasta? Ca zonele in care s-a dus apicultorul cu albinele nu sunt poluate si nici stropite cu pesticide. La noi se produce miere eco certificata, stupina Biris din Alba este unul din producatorii pe care i-am gasit la un targ, dar mai sunt si alti producatori. Diferenta de pret intre mierea eco si cea necertificata este destul de mica.

Daca totusi cumparati miere necertificata, va dau cateva sugestii: cumparati de la producatori locali pe care ii cunoasteti sau de la care a mai cumparat cineva cunoscut cu cel putin un an inainte. De ce? pentru ca multi comercianti amesteca mierea cu melasa, sau ii pun zahar, e un produs usor de falsificat. Mierea adevarata se zahariseste dupa cateva luni, cea falsificata ramane fluida. Din experienta mea de mancator profesionist de miere, cea poliflora se zahariseste cel mai repede, si este si cea mai dulce. De asemenea, daca nu sunteti sigur pe unde a umblat apicultorul cu stupii, evitati mierea de floarea soarelui, pentru ca majoritatea campurilor sunt stropite. Cele mai sigure feluri de miere sunt cea de fructe de padure, cea de salcam si cea de tei. Preferata mea este cea de salcam, care are o aroma extraordinara si nu este exagerat de dulce; singura problema e ca este foarte fluida si fuge de pe felia de paine.

Exista mult mai multe feluri de miere, insa acestea de mai sus, impreuna cu cea poliflora, sunt cel mai des intalnite pe la noi.

Sigur ca mierea nu este singurul produs al albinelor cu foarte multe efecte pozitive, dar despre propolis si ceara de albine in episodul urmator, la fel si despre otetul de miere si mere, preferatul meu.

Revin cu sublinierea, mierea previne foarte multe probleme, dar nu poate sa le vindece daca au aparut deja. De aceea eu am inceput sa-i dau cate o lingurita de miere lui Matei, amestecata in iaurt (degresat), si intentionez sa ii transmit obiceiul cu mancatul de miere dimineata si nu numai. Atentie, mierea nu trebuie data copiilor mai mici de 1 an, deoarece poate contine microorganisme cu care organismul lor nu poate lupta la varste fragede (inclusiv toxina botulinica).
La fel si voi, chiar daca aveti 30 de ani si n-ati mancat miere "on a regular basis" pana cum, daca incepeti s-ar putea sa preveniti foarte multe probleme pe care le-ati putea avea in viitor. Si mai e si delicioasa.

5 comentarii:

  1. Si noi suntem consumatori de miere, dar e drept ca nu ajungem la 15 kile pe an :) Dar voiam sa povestesc de mierea eco: tatal unui prieten e apicultor si stie chestii "de interior". Care nu-s tocmai ok - in sensul ca producatorul care are certificatul cumpara miere de la ceilalti; si o vinde drept eco, desi se prea poate sa nu fie :((

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu am luat miere bio de la Mega Image (Delhaize, marca proprie) - e super ok , a fost 15 ron un ditamai borcanul de 500 g.
    Am citit si eu un articol cum ca mierea este cel mai falsificabil si cel mai falsificat produs (prin amestecul cu melasa)...

    RăspundețiȘtergere
  3. Frumos articol, bravo.
    Sunt si opinii ca mierea nu e de fapt sanatoasa - opinii pe care in ruptul capului nu le pot accepta. Este adevarat ca e bine de luat de la un producator cunoscut, tocmai ca sa nu o "falsifice".

    RăspundețiȘtergere
  4. Multam :) Astia sunt aceiasi cu aia care ajung pe blog cautand "de ce e bine sa fumam", probabil :))
    Ralu, asta ma depaseste. Pai daca ai certificat vine unu' periodic (si neanuntat), iti ia mostre din marfa si le face analiza. Inseamna ca cel mult ia miere de la producatori care stau tot prin zone "curate" cu albinele. Da' urat, ma enerveaza ca romanii nicicum nu pot sa stea daca nu fac vreo smecherie.

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna,
    Intradevar frumos articolul, si foarte corect din punct de vedere al explicatiilor. Imi permit si eu sa vin cu argumente in plus, pentru ca din pacate, nu stiu de ce romanii nostrii sunt mai reticenti la produsele proprii romanesti, decat clientii externi. Ceea ce spunea Ralu' este foarte putin probabil, pentru ca exact cum ai spus tu, controalele de la organismul de certificare sunt inopinante si suficiente de amanuntite ca sa avem garantia ca produsele eco sunt cu adevarat obtinute in conditii eco, iar apicultorul trebuie sa-si declare cantitatea produsa, neavand dreptul sa vanda mai multa. Cu siguranta ca sunt si negustori necinstiti si in acest domeniu, asa ca, cei care cumpara trebuie sa se asigure ca pe eticheta acelui produs exista sigla "ae" si fiecare producator este inregistrat la Ministerul Agriculturii, ca producator eco, cu un anumit nr care apare pe acea sigla "ae", si care e unic. Mai poate exista o situatie aparte: aceea a procesatorilor certificati bio, care nu produc ei mierea, ci o cumpara de la apicultori care au certificat bio, insa sincer...este atat de mare productia de miere bio, si atat de mica vanzarea en-detail pe piata interna incat nu exista nici un motiv pentru care o firma sau o persoana sa riste sa vanda miere conventionala ca miere bio. Noroc ca exista clienti externi- firme- care cumpara vrac cantitati mari de miere bio, ca altfel nu le-ar renta la apicultori sa se straduiasca sa obtina miere eco.

    RăspundețiȘtergere