joi, 11 iunie 2009

Ce stiti despre virusul HPV?

Am gasit un articol pe Hotnews care trateaza problema virusului HPV (papiloma virus), principala cauza a cancerului de col uterin (99% din cazuri). Nu o sa va bat la cap cu cifre, daca vreti multe detalii cititi articolul.

Ideea e ca virusul asta se transmite pe cale sexuala, aparent 4 din 5 femei il iau la un moment dat, insa nu toate formele sunt periculoase, iar organismul il poate inactiva.
Cancerul de col uterin este prima cauza de mortalitate prin cancer la femeile intre 15 si 44 ani. Daca esti din Romania ai sanse si mai mari, se pare ca depasim de 6,3 ori rata mortalitatii in Europa (tind sa cred ca asta e din cauza obiceiului prost de a nu merge regulat la doctor, de fapt de a nu merge la doctor decat cand nu mai poti sa stai).

Ce putem sa facem:
- sex protejat cu prezervativ(desi intr-o relatie de lunga durata se prefera de obicei alte mijloace anticonceptionale, si nu stii de unde a pescuit sotul/prietenul virusul inainte sa te cunoasca - sau dupa, mai stiu cazuri..)
- control ginecologic regulat (civilizat ar fi minim o data pe an, asta daca nu sunt probleme de sanatate care sa necesite tratament)
- si cel mai important, un test Papanicolau ANUAL, acesta fiind singurul mijloc de a depista cancerul de col. El fiind un gen de cancer care depistat la timp asigura sanse foarte mari de supravietuire.

In ceea ce priveste vaccinul facut fetitelor despre care s-a discutat atata, nu ma pronunt ca nu am studiat problema si oricum nu ma pricep nici la vaccinuri, dar nici la teoria conspiratiei.

Oricum, luati in serios treaba asta cu controalele gincologice si testele Papanicolau. Macar ca sa dormiti linistite noaptea.

2 comentarii:

  1. Despre vaccinuri... sunt arme concepute pt a omori in masa. Am sa postez cand am timp un interviu cu un tip care a lucrat la fabricarea unor vaccinuri.

    RăspundețiȘtergere
  2. Unele vaccinuri sunt concepute pentru eradicarea unor boli mortale sau cu efecte foarte grave (ex poliomielita), ceea ce au si facut. Personal nu vad nici un motiv pentru care ar vrea cineva sa ne omoare in masa, e total neeconomic sa-i omori pe aia carora poti sa le vinzi foarte multe chestii, inclusiv medicamente inutile :) Dar astept cu interes interviul, orice informatie e utila.

    RăspundețiȘtergere