luni, 4 mai 2009

Dobrogea de 1 mai

Bineinteles ca, desi pe toate site-urile era data ploaie tot weekendul, cand am vazut ca vineri la pranz inca era soare in Bucuresti ne-am urcat pe motor si am sters-o cu target nedefinit inspre Dobrogea. Totul a fost ok pana dupa Tandarei unde era sa ajungem ca Dorothy fal fal pana in Dunare, norocul nostru ca era un motel pe marginea drumului si am avut unde ne adaposti pana a trecut furtuna. Motelul se cheama Chirana si se si mananca rezonabil si foarte ieftin, daca va prinde foamea pe drum pe langa Harsova.

Cand s-a oprit ploaia am luat-o spre Enisala cu gandul sa dormim acolo; Enisala este o foarte mica localitate la cca 35 km de Tulcea, care are o minunata cetate (singura construita de genovezi pe teritoriul nostru), dar aparent si o singura pensiune cu camere de 140 euro/noapte (all inclusive, dar totusi). Care era plina ochi, evident. Asa ca am sters-o rapid spre Tulcea, ne-am gandit noi ca la cate hoteluri sunt acolo n-avem cum sa nu gasim nici un loc de dormit. Totally wrong, din ciclul "criza la romani" toate hotelurile erau pline, mai putin Egreta care mai avea cateva camere, ca altfel parca vad ca dormeam in gara. Frumusel hotelul, in top 3 cele mai curate in care am fost vreodata, camera 127 lei, daca aveti treaba prin zona vi-l recomand. Oricum Tulcea e un oras reusit si un punct bun de plecare spre excursii prin Delta.
Apropos de excursii in Delta, am fost in Sfantu Gheorghe acum cativa ani si mi s-a parut unul din cele mai reusite locuri din Romania; are si delta, canale, pasari, mancarica de peste in toate formele (numa' prajituri nu-ti fac oamenii aia), are si mare, cu cea mai lunga (si pustie) plaja de la noi, are si tantari in cantitati rezonabile si e lipsita de smecheri si BMW-uri pentru ca nu se poate ajunge decat cu vaporul (care transporta numai persoane).

Traseul de sambata a fost asa (vreo 400 km in total, daca nu si mai bine): Tulcea-Mahmudia-Murighiol-Enisala-Jurilovca-Istria-Vadu-Constanta-Bucuresti. Concluzii:

- Delta e frumoasa daca te duci pe canale (Sf. Gheorghe, Mila 23, Sulina, Caraorman, Crisan etc), in localitatile cu acces pe drum gen Mahmudia si Murighiol nu prea ai ce sa vezi
- in patria pestelui nu ai unde sa mananci, am ajuns pana la cherhanaua din Vadu sa gasim o ciorbitza ca la mama ei
- comunistii au reusit sa faca cel putin un bloc in fiecare sat din zona Delta-lacul Razelm (sunt doua si in Sfantu Gheorghe, cu or fi ajuns pana acolo)
- drumurile in Dobrogea sunt excelente, foarte drepte si pustii (daca esti incepator e cel mai bun loc de exersat cum sa tii masina pe drum), mai putin bucata Enisala-Jurilovca care poate lua premiul de cel mai prost drum din Romania (poza 4)
- locuri faine de vizitat: cetatea de la Enisala si cherhanaua si plaja de la Vadu (o localitate mai sus de Navodari, daca va place genul Vama Veche de acum 10-15 ani); ce m-a depasit complet a fost de ce intr-o cherhana amarata din mijlocul pustietatii (mergi vreo cativa km pe nisip sa ajungi la ea) era plin de Range Roveruri si BMW-uri si mutre de smecheri. I-o fi atras mirosul de ciorba de sturion si calcan prajit (cum e interzis pescuitul nu se prea gasesc pe toate drumurile). Se pare ca se formeaza o noua categorie de cocalari, aia blazati de atata mall si bamboo, care incearca senzatii noi si ajung pe la Vama Veche si Vadu.
- pentru bucuresteni si nu numai Dobrogea e o alternativa interesanta la vesnica vale a Prahovei si litoralul nostru care e pur si simplu urat.

2 comentarii:

  1. Imaginile acestea vor face istorie prin mesajul pe care il transmit. Liniste, culoare , infinit, de fapt pe toate le-asi defini simplu, natura.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma bucur ca iti dau aceeasi senzatie ca si mie :)

    RăspundețiȘtergere