sâmbătă, 9 mai 2009

Cele mai periculoase ingrediente din cosmetice


Sa ne intoarcem la oile noastre bio cu o mica trecere in revista a ingredientelor care se afla in cosmetice desi nu ar trebui sa fie acolo.

Principalele ingrediente chimice pe care le regasim in produsele cosmetice standard si de care ar trebui sa ne ferim sunt urmatoarele (am asociat gradul de risc de pe Cosmeticsdatabase, pe care va recomand sa-l vizitati):

- Parabenii: methylpa­ra­ben, butylparaben, ethylparaben sau propylparaben - compusi sintetici de conservare gasiti in aproape toate categoriile de produse de tipul antiperspirantelor, cremelor si lotiunilor de corp, gelurilor de dus, rujurilor si parfumurilor. Stu­diile efectuate au aratat ca, pe linga reac­tii alergice si iritatii ale pielii, acumularea parabenului in organism poate duce la modificari la nivelul celulelor si la transformari maligne ale acestora. Pe seama parabenilor se pune uneori si cancerul la san. Grad de risc intre 4 si 8, cu cel mai mare grad de risc pentru methylpa­ra­ben.

- Sodium lauryl sulfate (SLS): provoa­ca iritatii ale ochilor sau pielii, cade­rea parului si alte reactii alergice, iar prin interactiunea cu alte substante formeaza nitrati, care sunt cancerigeni. Grad de risc 3 (mediu).

- Sodium laureth sulfate (SLES): provoaca de asemenea iritatii ale pielii si alte reactii alergice. Grad de risc 4 (mediu)

- Propylene glycol-ul si stearalkonium chloride: au fost legate de aparitia unui numar mare de alergii si reactii to­xice. Grad de risc 5 (mediu).

- Plumbul: este o neurotoxina care, acumulata de-a lungul timpului in corp sau prin aplicarea frecventa a rujului, afecteaza sistemul nervos. Grad de risc 10 (maxim).

- Mercurul, aflat in cea mai mare cantitate in mascara, este un metal greu, foarte toxic. Pielea absoarbe mercurul si-l depoziteaza in corp, provocand iritatii, reactii alergice si probleme neurotoxice. Grad de risc 10 (maxim).

- Parfumu­rile si vopselele sintetice pot provoca alergii sau chiar favoriza aparitia cancerului. Grad de risc 8 (foarte mare).

- Lanolina: o secretie grasa din blana de oaie folosita in multe cosmetice, este naturala, insa poate fi contaminata cu DDT si alte pesticide utilizate in ferme si poate provoca forme grave de acnee. Grad de risc 4 (mediu).

- Uleiurile minerale sunt folosite pentru a preveni deshidratarea pielii, insa pot deveni toxice si chiar usca pielea. Uleiul mineral si derivatele sale (parafina) sint obtinute din petrol si blocheaza porii si inhiba functiile naturale ale pielii. Grad de risc 4 (mediu).

- Ftalatii: in majoritatea cazurilor, nu sunt trecuti pe etichete. Copiii tratati cu lotiuni, sampoane si pudre speciale pentru copii sunt expusi ftalatilor, care pot provoca infertilitate la femei, pot reduce nivelul testosteronului si pot afecta organele genitale masculine. Pe langa prezenta lor in produsele cosmetice, ftalatii mai sunt folositi si la fabricarea anumitor jucarii. Acestia sunt folositi de obicei pentru a pastra culoarea si mirosul cosmeticelor.

- Imidazolidinyl urea si diazolidinyl urea sunt tot niste conservanti pe care Academia Americana de Dermatologie ii considera principala cauza ce determina aparitia dermatitei. Grad de risc 5 (mediu).

- Ingredientele care produc o alta toxina - formaldehida - se gasesc aproape in toate produsele pentru piele si par, deodorante si oje. Formaldehida poate irita sistemul respirator, poate cauza astm, alergii si chiar palpitatii ale inimii. In unele cazuri de expunere masiva, formaldehida provoaca migrene, stari de oboseala, greata, disfunctii ale sistemului imunitar si cancer.

- Bronopolul: folosit in mascara si alte farduri, este un iritant al pielii si poate provoca orbirea.

Recapitulare: cele mai periculoase ingrediente cosmetice sunt plumbul si mercurul, care se gasesc in unele rujuri si rimeluri. Foarte periculoase si intalnite in cam toate produsele cosmetice sunt parabenii (conservanti) si parfumul sintetic.

Imaginea este preluata de pe Cosmeticsdatabase.com.

6 comentarii:

 1. Intrebare de blonda: cum apar in lista de ingrediente plumbul si mercurul? Sa le vaz si eu, nu de alta :)

  RăspundețiȘtergere
 2. Bianca, din cate stiu, acestea nu apar trecute pe etichete. Tocmai de aceea s-a declansat ditamai scandalul in multe tari... Oricum, la cate rimeluri ai vazut scrise ingredientele? Eu nu imi amintesc nici o singura marca :(

  RăspundețiȘtergere
 3. Ce sa mai zic... Eu cel mai mult folosesc rimel si ruj. Aproape zilnic de 10 ani! Deci sunt plina de plumb si mercur... O sa incerc sa-mi cumpar totusi din cele eco.

  RăspundețiȘtergere
 4. Felicitari pentru blog! Il gasesc foarte interesant, cu multe lucruri de aflat si invatat!

  RăspundețiȘtergere
 5. Nice Post! Thanks for sharing us.............

  RăspundețiȘtergere