luni, 20 aprilie 2009

Suntem putin grasi, sa sarbatorim


Europarlamentarul roman Magor Imre Csibi (PNL/ALDE) impreuna cu un grup de experti in probleme de obezitate si pacienti au cerut miercuri Comisiei Europene, intr-o conferinta de presa la Bruxelles, sa sprijine initierea unei " Zile Europene a Obezitatii " pe data de 16 mai a fiecarui an (hotnews).
Singurul motiv pentru care o sa votez PNL-ul la europarlamentare (in afara de impozitul forfetar al PDL-ului) e baiatul asta. Desi ma mai gandesc, pentru ca l-au pus pe un loc neeligibil, desi face treaba buna la Parlamentul European. Treaba buna ecologista, evident nu umple buzunarele nimanui, deci neinteresant. Mai bine o trimitem pe Norica Nicolai, fata descurcareata. Dar nu fac politica (mi se face rau numai la ideea asta), sa ramanem la Magor Csibi si la obezitate.

Vreti cifre? Datele statistice ale obezitatii in Europa arata ca in numai doua decenii, numarul persoanelor cu aceasta problema s-a triplat, iar daca nu se iau masuri urgente si eficiente, numarul estimativ in Europa, pana anul viitor, va fi de 150 milioane de adulti obezi (aproape 20% din populatie), dintre care 15 de milioane de copii si adolescenti obezi. In cele mai multe tari, in prezent, intre 30% si 80% dintre adulti sunt supraponderali.

Ce putem sa facem? in primul rand, educatie. Comunicare cu persoanele supraponderale si nu numai. Daca e sa ne referim numai la Romania, educatia ar trebui facuta intregului popor, care traieste ca sa manance si merge pe principiul "cea mai buna leguma e porcul". Educatie facuta de catre pediatri si medici de familie mamelor (ca de acolo incepe problema).

S-ar mai putea face un control mai strict al alimentelor - un pas a fost facut cu interzicerea comercializarii alimentelor cu potential umflacios in zona scolilor (eu tot astept sa scoata MacDonalds-ul in afara legii). La fel, un control al produselor de slabit (am auzit cazuri de infarct la 35 de ani, ceea ce e si logic, avand in vedere ca pastilele de slabit iti accelereaza metabolismul pana faci poc).

Oricum, educatia e cea mai importanta si poate fi facuta numai incepand de la fiecare individ. Adica eu, voi, noi, povestind cat mai multor oameni ca obezitatea e o boala, ca in afara de aspectul inestetic aduce si limitare a posibilitatii de miscare, copii bolnavi la randul lor, alte boli si uneori chiar moartea (de obicei din cauza inimii care cedeaza).
Puteti sa va uitati pe site-ul domnului Csibi, are multe idei interesante.

(si nu, n-am scris articolul pentru ca ma simt vinovata ca m-am indopat de Paste ca un purcel).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu