miercuri, 18 februarie 2009

De ce costa mai mult produsele organice

La noi, foarte putina lume stie ce inseamna bio. Din fericire, dupa ce afla, majoritatea sunt interesati sa consume bio. Din nefericire, dupa ce afla cat costa, majoritatea renunta. Aici avem o problema serioasa, pentru ca pretul produselor bio este aproape prohibitiv. Trecerea pe produse bio duce uneori la triplarea bugetului pentru produsele respective. De ce?

Pretul produselor bio are 3 motive:

- costul de productie care este foarte mare, tot din 2 motive: ingredientele sunt cultivate organic, adica fara fertilizatori chimici, pesticide, hormoni de crestere, ceea ce duce la o productie scazuta comparativ cu culturile neorganice (de exemplu eu am o livada de pruni; daca ii stropesc obtin o recolta de 2 sau chiar 3 ori mai mare decat daca las pomii sa se descurce singuri, iar in unii ani recolta e aproape zero); si motivul doi, extragerea ingredientelor si realizarea produselor se face cu metode traditionale (adica manual sau aproape), de unde rezulta iar o cantitate mult mai mica si cu un cost mult mai mare. Deci producatorii nu prea au ce sa faca, iar produsele pleaca de la ei cu un pret cam de 2 ori mai mare decat cel al unui produs obisnuit.

- faptul ca nu avem producatori in Romania (foarte putini, si numai de alimente), asa ca preturile sunt dependente de cursul euro (care numai favorabil nu e) si de costul transportului extern (e mai scump sa aduci lapte din Germania decat de la Brasov, plus ca si asta e in euro).

- adaosurile comerciantilor: parerea mea e ca aici se mai poate lucra, pentru ca cei care le comercializeaza de obicei se lacomesc la adaosuri care sunt de cel putin 2-300%. Nu vorbesc numai de supermarketuri (stim cu totii ce adaosuri enorme au, cel putin in Romania), ci si de magazinele online, unde ar trebui sa se mearga pe politica adaosurilor si preturilor mici. Mie preturile magazinelor online de produse bio de la noi mi se par in majoritatea cazurilor exagerate. Cred ca din cauza ca sunt inca foarte putine se merge pe ideea "vindem produse care nu se gasesc pe toate drumurile, deci putem sa vindem scump". Gresit, piata taxeaza strategiile de genul acesta.

Acum e adevarat si ca produsele bio sunt mult mai bune decat celelalte, asa ca ar fi normal sa se plateasca mai mult pe ele. Omului i se pare normal sa dea o caruta de bani pe ceva de marca (desi tot chimical), dar vrea produse organice ieftine. Acum vreo luna o prietena mi-a dat o replica faina (ne uitam pe o oferta de cosmetice organice), zice: "Mama, ce scump e demachiantul asta, de banii astia imi iau Lancome!". Deci si la mentalitate trebuie umblat, cultura bio e inca in pampersi la noi, si daca ceva nu e la moda nici nu prea are succes.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu