vineri, 9 ianuarie 2009

Ce inseamna organic

Prima intrebare care mi se pune de obicei: ce inseamna organic?
Adevarul e ca termenul "organic" suna putin strain. E greu sa-l definesti la prima auzire.
DEX-ul defineste cuvantul organic asa: "Care ţine de structura, de esenţa, de funcţiile unui organ sau ale unui organism; privitor la organe sau organisme vii". .. ♦ Fundamental. ♦ (Despre substanţe, materii, etc.) Care este alcătuit din carbon şi hidrogen, uneori şi din alte elemente chimice (oxigen, azot, etc.). – Din lat. organicus, fr. organique.
Organic inseamna asadar viu, nesintetic. Personal nu cred ca este cea mai buna definitie pentru cosmeticele organice, insa cum termenul "natural" care s-ar fi potrivit mai bine este tarat de multa vreme prin noroaiele marketingului, probabil ca a fost cea mai buna alegere.
Termenul organic a fost utilizat prima oara de Lord Northbourne in cartea sa Look to the Land publicata in 1940. Termenul deriva din conceptul sau de "ferma ca organism", care propunea un mod ecologic de a face agricultura. Expresia era de fapt "agricultura chimica versus agricultura organica".
Termenul "organic" s-a extins apoi ca utilizare la toate produsele care nu contin ingrediente sintetice. Nu toate limbile definesc termenul "organic" la fel, dovada si DEX-ul nostru care nu pomeneste nimic de produsele organice.
Ce inseamna pana la urma un produs organic? unul care este produs fara a altera natura, fara a epuiza solul, fara ingrasaminte chimice si pesticide, fara hormoni de crestere, fara ingrediente sintetice.

Un comentariu: